Πέμπτη 28.03.2024

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

Yλικά:

½ φλιτζάνι βούτυρο, 2 λίτρα φρέσκο γάλα

2½ φλιτζάνια ζάχαρη, 6 αυγά

5 βανίλιες, ξύσµα από ένα λεµόνι

2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος

2/3 φλιτζανιού αλεύρι

1 φλιτζάνι σιµιγδάλι ψιλό

1/4 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλιές σούπας κανέλα τριµµένη

½ πακέτο φύλλο κρούστας

Eκτέλεση

Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το γάλα. Σ’ ένα µπολ ρίχνουµε τα αυγά, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσµα λεµονιού και τα χτυπάµε πολύ καλά µε το µίξερ για 5-7 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουµε το αλεύρι, το σιµιγδάλι, το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουµε να ενωθούν. Από το γάλα που έχουµε ζεστάνει ρίχνουµε µε την κουτάλα 3 κουταλιές συνεχίζοντας το ανακάτεµα. Κατόπιν αδειάζουµε το µείγµα στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουµε συνέχεια σε χαµηλή φωτιά µέχρι να πήξει. Στη συνέχεια σε ένα µπολ ανακατεύουµε µισό φλιτζάνι ζάχαρη µε την κανέλα. Βουτυρώνουµε ένα µεγάλο ταψί, στρώνουµε ένα ένα τα φύλλα βουτυρωµένα και πασπαλισµένα το καθένα από το µείγµα της ζάχαρης µε την κανέλα. Όταν στρώσουµε τα µισά φύλλα, αδειάζουµε την κρέµα και τη σκεπάζουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και πασπαλίζοντάς τα µε κανέλα και ζάχαρη. Μόλις στρώσουµε

το τελευταίο φύλλο, το βουτυρώνουµε, χαράζουµε

το γλυκό σε κοµµάτια και ψήνουµε στους 170°-180°C σε προθερµασµένο φούρνο για 45-50 λεπτά µέχρι να ροδοψηθεί το φύλλο.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: mikrasiatis.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ