Κυριακή 04.12.2022

Αυθεντική αγιορείτικη συνταγή: Σουπιές στιφάδο!

Για να φτιάξετε το αγιορείτικο στιφάδο με σουπιές θα χρειαστείτε:

1 1/2 κιλό σουπιές
8-10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
5 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5-6 φύλλα δάφνης
μαύρο πιπέρι σε κόκκους
κανέλα σε στικ
λίγο γαρίφαλο σε καρφάκια
300γρ. ελαιόλαδο
αλάτι

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετέ τα στο λάδι. Προσθέστε όλα τα μυρωδικά- κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι- και ρίξτε το κόκκινο κρασί. Τέλος προσθέστε και 2 κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο βράσατε τις σουπιές. Αφήστε τα να βράσουν για 30 λεπτά.

Αφού βράσουν για 30 λεπτά τα μυρωδικά με το κρασί και το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέστε τις σουπιές που έχετε κόψει, τον πελτέ ελαφρώς αραιωμένο με νερό και τα φύλλα δάφνης. Βράστε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και έπειτα χαμηλώστε , ρίξτε το αλάτι και αφήστε το φαγητό να σιγομαγειρεύεται μέχρι να «πιει»τα πολλά ζουμιά. Έτοιμες οι αγιορείτικες σουπιές στιφάδο!

Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο “Μαγειρική του Αγίου Όρους” που περιέχει 126 από τις πλέον αντιπροσωπευτικές αγιορείτικες συνταγές για να μαγειρεύετε εύκολα, παραδοσιακά και προπαντός υγιεινά!

Πηγή: Dogma.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ