Ο Θεοκλής Ζαούτης, διευθυντής του Columbia Global Center στην Αθήνα και καθηγητής Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, μίλησε στην ΕΡΤ για τις ιώσεις που κυκλοφορούν, την έξαρση στην ιλαρά και τον στρεπτόκοκκο, τονίζοντας ότι όλα αυτά συνδέονται με κάποιον τρόπο με την πανδημία.

«Το Columbia Global Center στην Αθήνα δεν είναι πανεπιστήμιο ούτε παράρτημα. Είναι ένα κέντρο, ένα hub, που θα διαμορφώνει συνεργασίες μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου στην Ελλάδα και του αντίστοιχου του Κολούμπια, είτε σε εκπαιδευτικά προγράμματα είτε σε ερευνητικά προγράμματα ή κοινωνικά», εξήγησε.

«Θα γίνουν συναντήσεις με διάφορα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα ώστε να δούμε πού είναι τα κοινά σημεία, ποια είναι τα ενδιαφέροντα, να στήσουμε κοινά ερευνητικά προγράμματα, να στήσουμε προγράμματα εκπαιδευτικά που μπορεί να συμμετέχουν φοιτητές από την Αμερική και φοιτητές από την Ελλάδα», διευκρίνισε ο κ. Ζαούτης εξηγώντας τη λειτουργία του Κέντρου.

Σχετικά με το πώς επιλέχθηκε η Ελλάδα ως μέρος για να στηθεί Κέντρο του Columbia, είπε ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η «γεωπολιτική θέση της χώρας, η βαθιά της ιστορία, οι κλασικές σπουδές και η φιλοσοφία».

Η έξαρση ιλαράς και στρεπτόκοκκου συνδέεται με την πανδημία

Η πανδημία δημιούργησε συνθήκες διαφορετικές και άλλαξε την επιδημιολογία και πώς κυκλοφορούν αυτά τα μικρόβια. (…)

Το άλλο που έκανε η πανδημία είναι η μείωση των εμβολιασμών για τα κοινά μικρόβια. Τα δεδομένα έχουν δείξει πως το ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της ιλαράς έπεσε στην πανδημία».

Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη στα εμβόλια, μετά την Covid, «άδικα θεωρώ».

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται, κυρίως στα παιδιά – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

«Είναι ένα πολύ επιθετικό μικρόβιο και δυστυχώς σε κάποια παιδιά, πολύ γρήγορα από τη φαρυγγίτιδα, μπορεί να προχωρήσει σε πιο σοβαρή λοίμωξη.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς.

Το παιδί που έχει φαρυγγίτιδα, πυρετό και δεν το βλέπει καλά ο γονέας, πρέπει να μιλήσει αμέσως με τον παιδίατρο. Υπάρχει ένα πολύ εύκολο τεστ που ανιχνεύσει το στρεπτόκοκκο, το κάνουν φαρμακείο. Να γίνει οπωσδήποτε σε συνεργασία με τον παιδίατρο».

Για τα συμπτώματα, ο κ. Ζαούτης είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κάνει εξανθήματα, αλλά τις περισσότερες φορές είναι φαρυγγίτιδα, πυρετός και κατάπτωση».

Πηγή: Parapolitika.gr