Δευτέρα 24.06.2024

Υπότροφος του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemble για το Berklee της Βοστώνης, ο Χιώτης σαντουριέρης Γιώργος Βενέτης

Ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος μουσικός Γιώργος Βενέτης από τη Χίο, μέλος του «Επίλεκτου Ηπειρώτικου Ensemble» με ειδίκευση στο σαντούρι, απέσπασε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του στο πρόγραμμα Five-Week Music Performance Intensive στο Berklee College of Music των Η.Π.Α.. το καλοκαίρι του 2024.

Η δράση αυτή, με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον διεθνή λαουτίστα / υποψήφιο για βραβείο Grammy και απόφοιτο του Berklee Βασίλη Κώστα, υποστηρίζεται πλήρως από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων που χορηγεί τις υποτροφίες σε ετήσια βάση στοχεύοντας στην υποστήριξη του μέλλοντος της παραδοσιακής μουσικής μέσα από τη νέα γενιά και τη διασύνδεσή της με σημαντικά διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble καλεί τους νεαρούς ταλαντούχους μουσικούς του προγράμματος να αξιοποιήσουν την κλίση τους προσφέροντας τους συνεχώς νέα ερεθίσματα και κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη. Ο Γιώργος Βενέτης επιλέχθηκε να είναι ένας από τους δύο μουσικούς που μέσω της υποτροφίας θα βρεθούν στη Βοστώνη του χρόνου το καλοκαίρι έχοντας την ευκαιρία να παρουσιάσει για πρώτη φορά το σαντούρι στο Berklee College of Music, ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά ιδρύματα στον κόσμο.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Γιώργος Βενέτης  «Από την στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το σαντούρι, ένιωσα αμέσως την επιθυμία να αποκτήσω νέες εμπειρίες μαζί του και να εξελιχθώ. Αυτή η επιθυμία μου ικανοποιείται σε ένα μεγάλο βαθμό μέσα από ταξίδια που κάνω από μικρός προκειμένου να συναντήσω δασκάλους και να αποκομίσω από τον καθένα το ελάχιστο-ξεχωριστό που μπορώ με σκοπό την αυτοβελτίωση. Όταν διάβασα για το “Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble” δεν είχα παρά να προσπαθήσω, καθώς η διαδικασία των ακροάσεων και της συναναστροφής με τους εξαιρετικούς υπεύθυνους καθηγητές ήταν κάτι μοναδικό… Νιώθω ευγνώμων που αυτοί οι άνθρωποι με ενθάρρυναν, με ενέπνευσαν και μου έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο, ένα κατά κύριο λόγο συνοδευτικό όργανο, μπορεί να πρωταγωνιστήσει με τις δυνατότητες που έχει σε ένα πολύ απαιτητικό ρεπερτόριο όπως αυτό της δημοτικής μουσικής (και όχι μόνο). Είμαι πολύ χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δίνεται και την μεγάλη τιμή, αλλά συνάμα με πλημμυρίζει ένα αίσθημα ευθύνης για τα ωραία που έπονται. Η μουσική είναι κάτι ατελείωτο όπως και τα περιθώρια εξέλιξης…είμαστε ακόμη στην αρχή.»

Το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι ένα διετές μουσικο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κοινωνική και πολιτιστική δράση. Βασίζεται σε εβδομαδιαία ατομικά και ομαδικά μαθήματα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βασίλη Κώστα και τους καθηγητές Νεκτάριο Παπαγεωργίου και Θανάση Βόλλα, τελικές παρουσιάσεις/συναυλίες αλλά και σεμινάρια με καλλιτέχνες του εξωτερικού. Οι σπουδαστές/στριες του είχαν ήδη την ευκαιρία σε αυτό τον πρώτο χρόνο να συμπράξουν επί σκηνής με τον Πετρολούκα Χαλκιά, τον Κώστα Τζίμα, τον Ιορδανό βιολονίστα Layth Sidiq αλλά και να παρακολουθήσουν σεμινάρια με κορυφαίους καθηγητές του Berklee College of Music όπως οι Ed Saindon, Eugene Friesen και George Lernis.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Βενέτης, γεννήθηκε στη Χίο και ζει στην Άρτα. Είναι είκοσι ενός ετών και είναι φοιτητής Μουσικολογίας με ειδίκευση στο Σαντούρι, στο τμήμα «Μουσικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  στην Άρτα. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Χίου. Από το 2022 είναι μέλος του μουσικό-εκπαιδευτικού προγράμματος «Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble» με έδρα τα Ιωάννινα. Σπούδασε και σπουδάζει στο Μουσικό Εργαστήρι Νέων Χίου «Θεολόγος Μιχελλής» Μουσικές της Θάλασσας και των Παραλίων υπό την διεύθυνση-διδασκαλία του Θεολόγου Μιχελλή και του Σταύρου Παπασταύρου. Έχει μαθητεύσει-μαθητεύει δίπλα σε μερικούς από τους πιο αξιόλογους δεξιοτέχνες του Σαντουριού, καθώς και άλλων οργάνων-ειδικοτήτων, στην Ελλάδα: Βασίλης Κώστας (λαούτο), Αντώνης Βερβέρης (σαντούρι), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι), Κλέαρχος Κορκόβελος (σαντούρι). Το 2022 συμμετείχε στο “TUNE Traditional music Undergraduate Network in Europe” – Ενεργή συμμετοχή ως σαντούρι στην ορχήστρα (συναυλία με μουσικές από τις χώρες Γαλλία, Εσθονία, Ισπανία, Νορβηγία.)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ