Αν και χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή λαμπρότητα, το κόστος της στέψης ήταν λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τις 162 εκατομμύρια στερλίνες που δαπανήθηκαν για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ το 2022.

Το γραφείο πολιτισμού (DCMS), που ανέλαβε τη διοργάνωση, ανέφερε ότι περίπου 50,3 εκατομμύρια στερλίνες δαπανήθηκαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης, ενώ επιπλέον 21,7 εκατομμύρια στερλίνες διατέθηκαν για την αστυνόμευση και την ασφάλεια.

Σε αντίθεση με τις πιο πολυτελείς τελετές των προκατόχων του, η στέψη του Καρόλου σχεδιάστηκε να αντικατοπτρίζει μια σύγχρονη εποχή και να λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί πολίτες. Παρόλα αυτά, η εκδήλωση δέχθηκε κριτική, με αρκετούς να θεωρούν ακατάλληλη τη δαπάνη ενός τόσο μεγάλου ποσού εν μέσω κρίσης του κόστους διαβίωσης. Ωστόσο, το παλάτι του Μπάκιγχαμ και οι διοργανωτές υπερασπίστηκαν την εκδήλωση, υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω της τουριστικής και πολιτιστικής προβολής.

Η έκθεση επισημαίνει την προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ παράδοσης και μετριοπάθειας, με τη στέψη να παραμένει ένα σημαντικό γεγονός για τη βρετανική μοναρχία, το οποίο όμως επιχειρεί να ευθυγραμμιστεί με τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Το DCMS σημειώνει πως ήταν «μία μοναδική στιγμή, που αποτέλεσε τον λόγο ολόκληρη η χώρα να ενωθεί στο πλαίσιο των εορτασμών και προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για γιορτή και ενίσχυση της εθνικής μας ταυτότητας, ενώ πρόβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο στον κόσμο».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η εκδήλωση παρήγαγε περισσότερα από 100.000 ρεπορτάζ, ενώ το κοινό που την παρακολούθησε παγκοσμίως ανήλθε σε περίπου δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 125 χώρες.

πηγή parapolitika.gr