Κυριακή 13.06.2021

Βασίλης Κεγκέρογλου στο Lesvos Pen “Σήμερα, είμαστε η υπεύθυνη κι αξιόπιστη αντιπολίτευση”

Συνεχίζοντας τις αποκλειστικές μας συνεντεύξεις, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Νομού Ηρακλείου, κύριο Βασίλη Κεγκέρογλου.

Τον ευχαριστούμε καθώς μας τιμάει με την παραχώρηση της συνέντευξης και από την πλευρά μας του ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους του τους στόχους.

 

Η Κρήτη και η Λέσβος έχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά και προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και οι Δασικοί χάρτες.  Είστε αισιόδοξος για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος;

                                             

Ο νησιωτικός χαρακτήρας, η ελιά και το ελαιόλαδο αλλά και το σημαντικό ποσοστό Μικρασιατών σε Λέσβο και Κρήτη είναι ορισμένα από τα κοινά χαρακτηριστικά. Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ στην οικογένεια Αλεπουδέλη, τις δραστηριότητες της στο Ηράκλειο με επίκεντρο το ελαιόλαδο και τον πολιτισμό του και ιδιαίτερα στο ένα από τα έξι παιδιά του Λέσβιου επιχειρηματία Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της συμπατριώτισσας του Μαρίας Βρανά που γεννήθηκε στο Ηράκλειο ως Οδυσσέας  Αλεπουδέλης και έγινε μεγάλος ως Ελύτης, τιμώντας την Κρήτη, την Λέσβο και όλη την Ελλάδα.

Ας έλθουμε τώρα στο πρόβλημα των δασικών χαρτών. Πράγματι  έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή του. Μάλιστα, με χαρά, διαπιστώσαμε ότι συμφωνεί με αυτές και ο συντοπίτης σας, Βουλευτής, Αντιπρόεδρος της Βουλής  και πρώην Υπουργός  Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος έχει καταθέσει και αυτός ανάλογες προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος διότι ο κ. Σκρέκας, μέχρι τώρα, μας ακούει με θετική διάθεση και αναμένουμε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Σε κάθε περίπτωση ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα τον ελέγξουμε μέχρι την οριστική λύση.

Η κτηνοτροφία στην Κρήτη αποτελεί αποφασιστικό οικονομικό παράγοντα. Μετά τους ελέγχους που διεξάγονται για τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλακτος, είδατε διαφορά στην τιμή του και που κυμαίνονται φέτος οι εξαγωγές των τυροκομικών προϊόντων ;

                                 

Οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, από τον Έβρο μέχρι τη Λέσβο και την Κρήτη, διαδραματίζουν ενεργό ρόλο και συμβάλουν τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία. Το  ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά ήταν και είναι δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι, κάτω από αντίξοες συνθήκες, παλεύουν καθημερινά. Έγκαιρα, εντός Βουλής, με κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταγγείλαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις, οι οποίες ασφαλώς και έχουν επίπτωση όχι μόνο στην ποιότητα και την ποσότητα αλλά και στην τιμή και τις εξαγωγές. Επιπλέον, με ολιγωρία της Κυβέρνησης δεν πιστώθηκαν στους κτηνοτρόφους, παρά τις δεσμεύσεις, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις γάλακτος και αμνοεριφίων και ζητήσαμε την άμεση εκταμίευσή τους μετά το Πάσχα. Η εκταμίευση πραγματοποιήθηκε προχθές με πολλά προβλήματα, αφήνοντας εκτός χιλιάδες κτηνοτρόφους και ήδη με κοινοβουλευτική παρέμβαση ζητήσαμε να δοθεί η δυνατότητα ένστασης σε κτηνοτρόφους που αδικήθηκαν για γραφειοκρατικούς λόγους και με επόμενη πληρωμή να λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται και έχουν ανάγκη.

Η Κτηνοτροφία, ως πρωτογενής τομέας παραγωγής, με στήριξη και προγραμματισμό,  μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας.

 

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είχε συγκεκριμένη πρόταση για την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ) για την οποία ασκήσατε πιέσεις στην Κυβέρνηση προκειμένου να βρει λύσεις. Θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση θα σας «ακούσει»;

                                         

Έχουμε το θετικό φορτίο της Πατριωτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και πράγματι έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση Εθνικής συνεννόησης για Εθνική Στρατηγική Εξωτερικών και Άμυνας. Δυστυχώς,  η Κυβέρνηση συνεχίζει την πεπατημένη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αφού 22 μήνες τώρα δεν έχει συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και για την ανάπτυξη της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας δεν έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο. Η ενημερωτική συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας δεν θα  μπορούσε να υποκαταστήσει αυτό το έλλειμμα. Καταθέσαμε  επίκαιρη Επερώτηση για την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου για την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία και επιμέρους επιχειρησιακών σχεδίων και κυρίως για την έλλειψη φροντίδας συμμετοχής της ΕΑΒΙ και ΕΑΣ στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ (Αεροπλάνων – Φρεγατών κλπ). Θέσαμε τα ζητήματα των προγραμμάτων, του ανθρώπινου δυναμικού, των συνεργασιών και της επίλυσης όλων των εκκρεμών θεμάτων που αφορούν ρευστότητα και εργαζομένους. Ευχόμαστε η Κυβέρνηση να «μας ακούσει» διότι αυτά τα ζητήματα βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής των Εθνικών  θεμάτων  και απαιτούν συνεννόηση, συναίνεση και κοινή Εθνική γραμμή.

 

Εν όψει του Συνεδρίου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, σχετικά με τα όσα διαδίδονται, περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» είτε με τη Νέα Δημοκρατία , είτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ποια είναι η θέση σας και πώς τοποθετείστε;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία, που δεν είναι απλά μια γραμμή την οποία έχουμε αποφασίσει ομόφωνα στα συνέδρια μας αλλά έχει να κάνει με τη διαφορετική ιδεολογικοπολιτική μας βάση και το διαφορετικό πρόγραμμα τόσο από την ΝΔ όσο και από το Σύριζα. Είναι το σοσιαλδημοκρατικό μας DNA που την καθορίζει. Υπάρχουν σημειακές συμπτώσεις σε επιμέρους θέσεις όμως η ολοκληρωμένη  πρότασή μας, για ανθρωποκεντρική πρόοδο με βιώσιμη ανάπτυξη, αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ισχυρή αυτοδιοίκηση με συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις αλλά και απόλυτο σεβασμό στις ανεξάρτητες αρχές και τη δικαιοσύνη, είναι αυτή που έχει ανάγκη η χώρα. Είναι αδιαπραγμάτευτη λοιπόν η φυσιογνωμία μας και η απόφαση μας να υπηρετούμε σε αυτό το πλαίσιο την Πατρίδα και τους πολίτες.

Η «Προοδευτική Διακυβέρνηση» δεν είναι ταμπέλα, έχει περιεχόμενο. «Προοδευτική Διακυβέρνηση» δεν σημαίνει συγκυβέρνηση και δεν μπορεί να υπάρξει με λαϊκιστικές και τυχοδιωκτικές αντιλήψεις και πρακτικές στις οποίες επιμένει ο Σύριζα αλλά ούτε και με συντηρητικές πολιτικές που ακολουθεί με πολλές διαχειριστικές ανεπάρκειες και σκοπιμότητες η ΝΔ. και οι οποίες  επιδεινώνουν την υπάρχουσα δυσμενή κατάσταση των πολιτών Για αυτό και  πιστεύω  ότι η «γραμμή πλεύσης»  για αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία είναι απόλυτα σωστή και η πλέον ωφέλιμη για την Πατρίδα και τους πολίτες..

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πραγματοποίησε, με την υποψηφιότητά του για Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, την έναρξη του εσωτερικού αγώνα για την ανάδειξη αρχηγού στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά πριν λίγες ημέρες κατέθεσε και η ίδια την υποψηφιότητά της. Ως ένα ιστορικό στέλεχος της παράταξης, θεωρείτε ότι θα υπάρξουν και άλλοι «μνηστήρες» και κατά πόσο αυτό θεωρείτε ότι είναι πιθανό να διχάσει την παράταξη;

                            

Το Κίνημα Αλλαγής με την ηγεσία της Γεννηματά σταμάτησε την κατάρρευση της Παράταξης, που από το 44% του 2009, το Γενάρη του 2015 κατέβηκε στο 4,6%. Η Γεννηματά πήρε το κόμμα ημιθανές, το ανέταξε και με συστηματική δουλειά αντέστρεψε την αρνητική πορεία διπλασιάζοντας τις δυνάμεις στις περασμένες εκλογές.  Η Πρόεδρος  συμβολίζει την ενότητα, το ήθος, την εργατικότητα και την πίστη στο στόχο να διπλασιάσουμε το ποσοστό μας  ξανά στις επόμενες εκλογές, με αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατική πολιτική. Συμβολίζει το ΠΑΣΟΚ, τις αξίες και τις αρχές μας, την κοινωνική διάσταση της πολιτικής και το ανθρώπινο πρόσωπο της.  Προσωπικά θα την τιμήσω με όλες μου τις δυνάμεις, το αξίζει και πιστεύω ότι οι ηγέτες και τα κόμματα κρίνονται από το λαό και τα πραγματικά αποτελέσματα και όχι από τα κάθε λογής κέντρα και την καλοπληρωμένη παραπληροφόρηση. Γι’ αυτό αγωνίστηκα όλα τα χρόνια με το ΠΑΣΟΚ χωρίς να το εγκαταλείψω όπως έκαναν πολλοί ευνοημένοι υπουργοί και μεγαλοστελεχάρες, που τώρα είναι γενίτσαροι, τους οποίους προσωπικά δεν θέλω ούτε να τους βλέπω αλλά τους διαχωρίζω από τους πολίτες τους οποίους  οφείλουμε με την δουλειά μας και την ενότητα μας να πείσουμε να έλθουν ξανά στην Παράταξη. Με ρωτάτε αν θα υπάρξουν κι άλλοι «μνηστήρες» και αν αυτό διχάσει την Παράταξη.

Σας απαντώ ότι, αντίθετα, η Δημοκρατία είναι δύναμη και ποτέ δεν βλάπτει αλλά απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα. Άλλωστε για τις κομματικές διαδικασίες, από το φθινόπωρο οπότε και  θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες, εγγύηση είναι η θεσμική και συντεταγμένη πορεία μας όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, τις αποφάσεις των συνεδρίων και των συλλογικών μας οργάνων.

 

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησής μας, θεωρείτε ότι  πρέπει να επιστρέψετε στην ονομασία ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το όραμα μίας ενιαίας και νέας κεντροαριστεράς;

Το ΠΑΣΟΚ και ο ήλιος είναι εδώ. Κίνημα Αλλαγής και  ΠΑΣΟΚ είμαστε ένα και ένα όραμα έχουμε. Βεβαίως υπάρχουν και οι άλλες κινήσεις και κόμματα που μετέχουν, τους οποίους σεβόμαστε απόλυτα. Είναι πολίτες, φίλοι και συναγωνιστές που μας ακολουθούν σε αυτή την προσπάθεια και δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.  Αυτά που λέγονται περί επιστροφής είναι περισσότερο ρητορεία, αφού διαφορετικό αφήγημα από αυτό που έχουμε διαμορφώσει συλλογικά δεν έχει κατατεθεί. Αυτοί που πρέπει να φροντίσουμε να επιστρέψουν είναι όσοι από τους πολίτες κατανόησαν, μετά την διακυβέρνηση του ΣΎΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ, ότι το ΠΑΣΟΚ και στα χειρότερα του ήταν πολύ καλύτερο. Ο αναξιόπιστος και τυχοδιωκτικός ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, το  χώρο της Κεντροαριστεράς και να ασκήσει το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επιδιώκουμε όμως να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και όσων έχουν αντιληφθεί την προχειρότητα, την ανικανότητα και την αλαζονεία της Κυβέρνησης της ΝΔ. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, άνεργοι, παραγωγοί που δεν έχουν στηριχθεί την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Σήμερα, είμαστε η υπεύθυνη κι αξιόπιστη αντιπολίτευση, ελέγχουμε την κυβέρνηση, κρίνουμε και κατακρίνουμε όπου χρειάζεται αλλά προτείνουμε και λύσεις και στοχεύουμε να πείσουμε όλο και περισσότερους πολίτες ότι το συμφέρον της χώρας μπορεί να προωθηθεί μέσα από ένα νέο Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη με σχέδιο αξιοποίησης και όχι απλά ανάλωσης,  των πόρων που μας διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πετύχουμε ανθρωποκεντρική πρόοδο και κοινωνική ευημερία.

 

Ποιος είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου

top

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης το 1961 και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος τίτλου Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημιού Πελοποννήσου στην «Δημόσια και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Εκλέγεται βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2004 και έχει αναπτύξει έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και σημαντική συμμετοχή στο νομοθετικό έργο. Στο απολογισμό κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου, ο κ.Κεγκέρογλου  έρχεται πρώτος στη κατάθεση ερωτήσεων-αναφορών-τροπολογιών και ιδιαίτερα επίκαιρων ερωτήσεων για θέματα όχι μόνο του Ηρακλείου και της Κρήτης  αλλά και όλης της χώρας με θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, οικονομίας, υγείας, παιδείας στην κατεύθυνσή επίλυσής προβλημάτων εργαζόμενων-ανέργων-αγροτών-επαγγελματιών.

Από το 2015 μέχρι και σήμερα είναι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής.

Πέραν της μακράς κοινοβουλευτικής του διαδρομής, έχει πλούσια συνδικαλιστική εμπειρία και σημαντική θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση (1991-2006: Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηρακλείου, 1999-2006: Αντινομάρχης Ηρακλείου (1999-2002), 2003-2004: Δ.Σ. Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης (Ο.ΑΝ.Α.Κ.).

Έχει διατελέσει για δύο θητείες Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόνοιας (Οκτώβριος 2010 – Ιούνιος 2011 η πρώτη, Ιούλιος 2013 – Ιανουάριος 2015 η δεύτερη), κατά τη διάρκεια των οποίων είχε την πρωτοβουλία και συμμετείχε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων πολιτικών στους Τομείς της Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας, των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών αλλά και αντιμετώπισης της φτώχειας, όπως :

– την εφαρμογή του νόμου 3869/10, «Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών – προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς»,

– την εκπόνηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, Στρατηγικού Σχεδίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

– τη δημιουργία του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης που επανέφερε την φαρμακευτική δαπάνη από τα 5,6 δις € ετησίως που είχε εκτοξευθεί το 2004-2009 στα 2,8 δις € το 2011-2012,

– την αναβάθμιση μέσω της διασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε αυτό,

– την συγκρότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) και την κατοχύρωση του συνόλου των θέσεων εργασίας,

– την εκπόνηση του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη στην Εργασία» για τους αστέγους, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος  της αστεγίας,

–  την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και Συνοχή

–  τη δημιουργία του ΤΕΒΑ για τη στήριξη των απόρων και των αδυνάτων.

– τη δημιουργία του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που λειτουργεί πιλοτικά από το Νοέμβριο του 2014 έως σήμερα.

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γραφ. Ηρακλείου τηλ. 2810-333900, 331333, 390418, 390419 Φαξ 2810-333901

Γραφ. Αθήνας τηλ. 210-3708914, 3708930 Φαξ 210 3707442

email: info@kegeroglou.grv.kegeroglou@parliament.grkegkeroglou@gmail.com

Site: www.kegeroglou.gr

 

Social Media

 https://www.facebook.com/kegeroglou/

twitter.com/BKegeroglou

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ