Σάββατο 21.05.2022

Βαρουφάκης: Προϋπόθεση ο προεκλογικός διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβέρνηση

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέσει πρόταση προεκλογικά να συζητήσουμε δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρουν από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης ούτε καν ανοχής», λέει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25

Νέο κάλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε στην ομιλία του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης κατά την διάρκεια του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματος το βράδυ της Πέμπτης. Ο κ. Βαρουφάκης προέβη σε συγκεκριμένες απαντήσεις σε θέματα όπως το τι σημαίνει προοδευτική συγκυβέρνηση (ή έστω ψήφος ανοχής) για το κόμμα του, ενώ ανακοίνωσε τις «7+1 τομές» του ΜέΡΑ25.

Σχετικά με το ερώτημα «Τι θα κάνετε αν η συγκρότηση κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από τους δικούς σας βουλευτές; Θα δώσετε τουλάχιστον ψήφο ανοχής;», ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για συγκυβέρνηση, θα πρέπει να μας πουν που διαφωνούν με τις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25, να αντιπροτείνουν, να δουλέψουμε σκληρά πάνω σε κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία».

Όμως, έθεσε συγκεκριμένη προϋπόθεση λέγοντας ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να γίνει προεκλογικά. Διαφορετικά, όπως είπε, «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέσει πρόταση προεκλογικά να συζητήσουμε δεν υπάρχει πιθανότητα να πάρουν από εμάς ψήφο εμπιστοσύνης ούτε καν ανοχής».

Στη συνέχεια, κάλεσε προς έγκριση των «7+1 τομών», ως τη «βάση του οποιοδήποτε διαλόγου με άλλα κόμματα»:

1. Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ

2. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού & Επιδομάτων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%. Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών των μικρομεσαίων
3. Για την στέγη: Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέο Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης
4. Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα – Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας – Πρόγραμμα εξοικονόμησης αλλά και μετατροπή της Ελλάδας στο Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.
5. Κοινωνικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, της παιδείας και της ενημέρωσης.
6. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία – με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την στατιστική υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν από την τρόικα στο δημόσιο
7. Ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στο δανεισμό και στις συναλλαγές με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια Αναπτυξιακή-Αγροτική-Τράπεζα και, βέβαια, την άμεση ίδρυση του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Όσο για το ΝΑΤΟ, σχολίασε ότι «με πρόσχημα το αιματοκύλισμα για το οποίο ευθύνεται ο Πούτιν στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τον μιλιταρισμό και καθιστά αδύνατο έναν λογικό διάλογο τόσο για την ειρήνευση της Ουκρανίας όσο και για μια ειρηνική, ασφαλή Ευρώπη». Ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωί της Παρασκευής, στην ΕΣΗΕΑ, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς, του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, προτείνοντας Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. Στόχος, όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, μια «αδέσμευτη, ανεξάρτητη Ευρώπη που θα προωθεί την παγκόσμια ειρήνη σ’ έναν κόσμο χωρίς στρατιωτικά μπλοκ».

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ