Κυριακή 26.06.2022

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Έγιναν στο Παρίσι η πολιτική κηδεία και η αποτέφρωσή του – Ποιοι τον αποχαιρέτησαν

Η πολιτική κηδεία και στη συνέχεια η αποτέφρωση του Βαγγέλη Παπαθανασίου πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (3/6) στο Παρίσι.

Η λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Père Lachaise του Παρισιού, ενώ το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσε ο Ρομάν Πολάνσκι. Όπως ενημέρωσε το δικηγορικό γραφείο «Ευάγγελος Καλαφάτης και Συνεργάτες», το οποίο εκπροσωπεί την οικογένεια του συνθέτη «στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε ένα CD με ανέκδοτη μουσική του συνθέτη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου είναι η εξής: “Σήμερα, 3 Ιουνίου 2022 και ώρα 13.30 έγινε στο κοιμητήριο Père Lachaise του Παρισιού, πολιτική κηδεία και εν συνεχεία αποτέφρωση του μεγάλου Έλληνα Βαγγέλη Παπαθανασίου, σε στενό κύκλο και με λιτή και απέριττη τελετή». Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε ένα CD με ανέκδοτη μουσική του συνθέτη.”

Στην τελετή παραβρέθηκαν η επί 30 χρόνια σύντροφος του συνθέτη Λώρα Μεταξά και μέλη της οικογένειάς του. Επίσης, ο Ρομάν Πολάνσκι, ο Γιώργος Χωραφάς, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο θεωρητικός φυσικός και στέλεχος της NASA, Σκοτ Μπόλτον, η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Αγλαΐα Μπαλτά και η πρώην βασίλισσα της Περσίας, Φαράχ Ντιμπά Παχλαβί.

Οι επικήδειοι ξεκίνησαν με ένα συγκινητικό μουσικό κομμάτι που έγραψε και ερμήνευσε ειδικά για την περίσταση ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και στο έργο του συνθέτη κατά σειρά ο νευροχειρουργός Χρήστος Τέγος, η Συντηρήτρια έργων τέχνης Αγγελική Μαχάον, ο γιατρός και ερευνητής Δημήτρης Σκόκος και τέλος ο δικηγόρος, εκπρόσωπος επί δεκαετίες και στενός φίλος του, Ευάγγελος Καλαφάτης, ο οποίος ήταν ο μόνος που μίλησε στα ελληνικά.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακούστηκαν εμβληματικά μουσικά κομμάτια του συνθέτη όπως:  το “Light and Shadow” από το «1492», το “Eternal Alexander” από το «Alexander», το “One Alone” και το “Love Theme” από το Blade Runner και το Prelude από το έργο «Voices».

Πηγή: enikos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ