Κυριακή 13.06.2021

Τζανάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Πάνω από 35% το συνολικό τείχος ανοσίας αυτή τη στιγμή

Σε πάνω από 35% υπολογίζεται το τείχος ανοσίας που έχει χτιστεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, κος Νικόλαος Τζανάκης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1 FΜ» και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Υπολογίζοντας ότι έχουμε 10% φυσική ανοσία και υπολογίζοντας ότι ο πληθυσμός ο οποίος εμβολιάστηκε σε ένα ποσοστό αποτελείται από νέους μέχρι 30-35 ετών οι οποίοι φτιάχνουν ουσιαστική ανοσία και προστασία με την πρώτη δόση, υπολογίζουμε ότι το συνολικό τείχος ανοσίας που έχει χτιστεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πάνω από 35%», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζανάκης.

Θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση

Ο καθηγητής εκτίμησε, παράλληλα, πως η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί.
«Ειδικά στους θανάτους και στις Μονάδες υπολογίζουμε προς το τέλος του Ιουνίου ότι θα είμαστε περίπου στο επίπεδο όταν ξεκινάγαμε τον Γενάρη, δηλαδή στα 200-280 κρεβάτια Μονάδων.

Οι θάνατοι πιθανώς θα πέσουν γύρω στο 20.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα κρούσματα είναι ότι περιμένουμε να πέσουν σε νούμερα που το ECDC θα μας πρασινίσει, δύο ημερομηνίες έχουμε στοχεύσει εμείς με το προβλεπτικό μας μοντέλο: η μια η αισιόδοξη πλευρά μιλάει γύρω στις 16 του μηνός θα πέσουμε κοντά στα 1.000-1.100 ενώ το σενάριο που φαίνεται πιο κοντά και είναι το «απαισιόδοξο» σενάριο το οποίο μιλάει μετά τις 20 γύρω τις 25 Ιουνίου», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

«Τρέξαμε μια προσομοίωση στο μοντέλο μας και βάζοντας διάφορα ποσοστά εμβολιαστικά βλέπουμε ότι μετά το 30% πλήρως εμβολιασμένων κάθε 5% μεταβολή του ποσοστού στην ουσία μειώνει τα κρούσματα περίπου κατά 200», συνέχισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα αντισώματα

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι νέοι μέχρι τα 35 χρόνια φτιάχνουν σχεδόν στις 3-4 εβδομάδες άμεσα εξουδετερωτικά αντισώματα, ενώ οι μεγαλύτεροι θέλουν και τη δεύτερη δόση. Όπως είπε, οι νέοι αποκτούν ουσιαστική ανοσία σε υψηλό ποσοστό με την πρώτη δόση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη ώστε να έχουν το πλήρες πακέτο της ανοσίας.

Για τα γυμναστήρια

Αναφορικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως η έντονη αναπνοή δημιουργεί συνθήκες αυξημένης μετάδοσης:

«Θα σας μιλήσω για τη μετάδοση, η δραστηριότητα αυτή η ανθρώπινη η οποία κάνει πάρα πολύ καλό και πρέπει να γίνεται δημιουργεί ιδιαίτερες συνθήκες αερολύματος.
Δηλαδή η έντονη αναπνοή, πολλές φορές με την άσκηση μπορεί κανείς να βήξει, η έντονη διαπνοή δημιουργεί συνθήκες όπως και άλλα σωματικά υγρά όπως ο ιδρώτας και όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες αυξημένης μετάδοσης είτε αερογενώς είτε δια επαφής διότι χρησιμοποιείς όργανα, πιάνεις λαβές συνεπώς είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που πρέπει να προσεχτεί δυναμικά. Επομένως βλέπω τελείως φυσικά αυτά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, κα να μην σας πω ότι και με αυτά ακόμα φοβάμαι λίγο».

«Εγώ θα έλεγα τα γυμναστήρια που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αερόβια άσκηση έξω, ειδικά τα γκρουπ είτε γιόγκα , είτε αερόμπικ, είτε πιλάτες ίσως θα πρέπει να σκεφτούν εναλλακτικούς τρόπους δηλαδή κάποιες αυλές, κάποιες βεράντες ή κάποιους χώρους που οι συνθήκες τους να μοιάζουν με εξωτερικούς χώρους και απόσταση», πρότεινε ο κ. Τζανάκης.

Αναφορικά με τα self test στα γυμναστήρια, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως δύο self test την εβδομάδα για κάποιον που πάει κάθε μέρα είναι σχετικά ασφαλές, ωστόσο αναρωτήθηκε «ποιος θα κάνει δύο self test την εβδομάδα για να πηγαίνει γυμναστήριο».

«Πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ και δεν πρέπει να προσέξουμε μόνο το κομμάτι της διαπνοής και της αερογενούς μετάδοσης αλλά και το κομμάτι της μετάδοσης με την επαφή επομένως θα πρέπει τα όργανα που χρησιμοποιούμε να τα απολυμαίνουμε μετά από κάθε χρήση από τον καθένα μας, όλοι οι υπόλοιποι να προσέχουμε πάρα πολύ μεταξύ μας και αν είναι δυνατόν να υπάρχουν ομαδοποιήσεις πχ ότι μπορεί το γυμναστήριο να φτιάξει γκρουπ πλήρως εμβολιασμένων, μπορεί να φτιάξει γκρουπ εμβολιασμένων και ανθρώπων που έχουν νοσήσει αυτούς μπορεί να τους χειριστεί τελείς διαφορετικά», τόνισε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχουν προνόμια για τους εμβολιασμένους, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε πως προσωπικά έχει «αλλεργία με οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για να διακρίνουμε κόσμο».

«Απεχθάνομαι οποιαδήποτε εν δυνάμει διαδικασία που διακρίνει τους ανθρώπους σε ομάδες και τους συμπεριφέρεται αντίστοιχα. Θα ήθελα όλο αυτό να γίνει με τη συναίνεσή μας. Εγώ είμαι της άποψης ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει από μόνος του να αυτοδιατεθεί απέναντι στους άλλους. Δεν είμαι καθόλου υπέρ αστυνομικών, στρατιωτικών ή διοικητικών μέτρων τα οποία δημιουργούν συνθήκες διάκρισης», τόνισε.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας:www.parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ