Τρίτη 03.08.2021

Τζανάκης: 4.000 κρούσματα ημερησίως τον Αύγουστο στο πιθανότερο σενάριο, 6.000 στο χειρότερο

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Όπως προειδοποίησε, σήμερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, στις 20 Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση του τέταρτου κύματος, ενώ έκανε λόγο ακόμη και για 6.000 κρούσματα στο δυσμενές σενάριο.

Τρία σενάρια για τον Αύγουστο
Όπως δήλωσε, μελετώντας τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια.

«Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε.

Όπως είπε, τα πολλά κρούσματα θα συμβάλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο, αλλά αυτό εξαρτάται από τη ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε».

«Στο δύσκολο σενάριο η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα», ανέφερε.

Ο εμβολιασμός προστατεύει από τη βαριά νόσηση
«Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων στους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες, τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων», υπογράμμισε.

«Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση», διευκρίνισε, ενώ αναφορικά στην τρίτη δόση τόνισε: «ότι είναι υπό συζήτηση καταρχήν σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές».

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: meaculpa.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ