Κυριακή 28.05.2023

Τρίτη δημοσκόπηση GPO για λογαριασμό της “ΑΛΗΘΕΙΑ”: Ισχυρά άνω του 40% η Νέα Δημοκρατία

Τρίτη και τελευταία προεκλογική έρευνα για την εκλογική Περιφέρεια της Χίου της GPO για λογαριασμό της ΑΛΗΘΕΙΑΣ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και Παρασκευή 11-12/5/23, σε δείγμα 600 ατόμων ηλικίας από 17 ετών και άνω.
ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 20,3 ΜΟΝΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΧΡ. ΚΡΙΜΙΖΗ
Σαφές προβάδισμα ξεκάθαρης νίκης για τις εκλογές τις 21ης Μαΐου εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία η οποία προηγείται με πάνω από 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει από την τρίτη και τελευταία προεκλογική δημοσκόπηση της GPO για την ΑΛΗΘΕΙΑ που έγινε την περασμένη Πέμπτη 11/5 και Παρασκευή 12/5/23, σε δείγμα 600 ατόμων 17 ετών και άνω, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, με χρήση συστήματος CATI και δομημένο ερωτηματολόγιο.

Συγκεκριμένα, για την εκλογική περιφέρεια της Χίου το κυβερνών κόμμα βρίσκεται ανοδικά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 40%, αφού όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας -που γι’ ακόμη μία φορά επισημαίνουμε, ειδικά για την πρόθεση ψήφου, ότι είναι η φωτογραφία της στιγμής- η Νέα Δημοκρατία αυξάνει περαιτέρω τα ποσοστά της και βρίσκεται στο 40,4% από το 40,1% που εμφάνιζε στην προηγούμενη έρευνα. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αυξάνει μεν τα ποσοστά του αλλά βρίσκεται 20,1 μονάδες πίσω από τη ΝΔ, αφού εμφανίζεται να παίρνει 20,3% έναντι 19,9% που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πλησιάζοντας προς την κάλπη, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι το μοναδικό κόμμα που χάνει ποσοστά σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα έχοντας 16,1% από 16,6% της προηγούμενης δημοσκόπησης. Έτσι, βλέπει τη διαφορά από τη ΝΔ στις 24 μονάδες και από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 4,2 μονάδες, έναντι 23,3 μονάδων και 3,3 αντίστοιχα στην προηγούμενη μέτρηση.

Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,9%, το ΜέΡΑ25 με 3,2% και η Ελληνική Λύση με 3,1%.

Οι υποψήφιοι ανά κόμμα

Αναφορικά με το τοπίο των υποψηφίων των κομμάτων, στη Νέα Δημοκρατία, αδιαμφισβήτητη είναι η υπεροχή του νυν υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη ο οποίος φαίνεται πως συγκεντρώνει το 61,2% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του κόμματος. Ακολουθούν Μαρία Γιαννούλου με 15,1%, Κωνσταντίνος Τρομπούκης με 9% και η Μαρκέλλα Τσάπη με 1,6%.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώτος με 65% των προτιμήσεων εμφανίζεται ο νυν βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης και ακολουθούν Αγγελική Βλάττα με 13,3%, η Σέβη Πειραντάκου με 3,3% και ο Μάριος Νεαμονιτάκης με 2,8%.

Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εμφανίζεται ανατροπή σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες, αφού ο Σταύρος Μιχαηλίδης περνά πλέον στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του κόμματος μιας και με 32,7% βλέπει τον Χριστόφορο Κριμιζή να βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 34,6% που συγκεντρώνει. Ακολουθούν η Λίτσα Λύκου με 9,3% και η Μαρία Κωνσταντουλάκη-Λεωνή με 7,3%.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα που αφορούν στις συσπειρώσεις των κομμάτων, με τη ΝΔ να είναι στο 79,2%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 80,1% και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο 80,9%.

Πηγή: alithia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ