Κυριακή 13.06.2021

Τρεις κίτρινες κάρτες στον ΕΟΦ για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

Τα περιστατικά διερευνώνται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ – Τι δήλωσε στο protothema.gr ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ για την 44χρονη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με θρόμβωση στον εγκέφαλο

Υπό διερεύνηση βρίσκονται τα περιστατικά θρομβώσεων που  παρουσιάστηκαν μετά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, στην Κρήτη. Άλλωστε κάτι τέτοιο τόνισε και χθες Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα τα περιστατικά βρίσκονται υπό διερεύνηση από την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, ένω ήδη έχουν συνταχθεί τρεις κίτρινες κάρτες. Στο μεταξύ η κατάσταση της υγείας της 44χρονης γυναίκας η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με θρόμβωση στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με το  creta24.gr η γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία σημαίνοντας «συναγερμό» στο ιατρικό προσωπικό του ΠΑΓΝΗ. Η 44χρονη είχε μεταφερθεί εσπευσμένα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όταν εμφάνισε θρόμβωση στον εγκέφαλο.

Παρακολουθείται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό ενώ τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει εξετάζονται για το αν πρόκειται για επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε συμπτώματα του συνδρόμου VITT τα οποία στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ως πιθανές επιπλοκές από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ελληνικής αιματολογικής εταιρίας με τίτλο «Διαγνωστική και Θεραπευτική Προσέγγιση των Ασθενών με Σύνδρομο VITT» που αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το σύνδρομο VITT είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, που έχει συσχετισθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία. Η συχνότητα αναφέρεται σε 1έως 8 περιπτώσεις ανά 1.000.000 δόσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, η επιπλοκή παρουσιάζεται κατά κανόνα σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης του συνδρόμου κυμαίνεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό».

Τι δήλωσε στο protothema.gr ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ

Την ίδια ώρα ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, μιλώντας στο protothema.gr τόνισε ότι «βρίσκεται στην ΜΕΘ και παρακολουθείται στενά γιατί η κατάσταση της παρουσίασε τις τελευταίες ώρες μια επιπλέον επιβάρυνση. Από χθες είχε παρουσιάσει μια εγκεφαλική αιμορραγία και γι αυτό τον λόγο κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της από το Βενιζέλειο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Εδώ κρίθηκε πως θα ήταν καλύτερα γιατί έχουμε περισσότερες ειδικότητες. Είναι διασωληνωμένη στην ΜΕΘ και την παρακολουθούμε στενά».

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ