Παρασκευή 26.04.2024

Τρεις Έλληνες και μία Κύπρια στην ευρωπαϊκή λίστα “30 κάτω των 30” 2022

Το να πει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαίοι έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις θα ήταν λίγο. Μετά την πανδημία του κορονοϊού και τις παγκόσμιες επιπτώσεις της, κλυδωνίστηκαν ξανά φέτος, όταν η Ρωσία εισέβαλε βιαίως στην Ουκρανία.

Μπροστά, όμως, στις φαινομενικά ανυπέρβλητες προκλήσεις, οι 300 συνολικά οραματιστές (30 σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες) που περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes “30 κάτω των 30” για το 2022 δεν το έβαλαν κάτω, καινοτομώντας και συγκεντρώνοντας συνολικά περισσότερα από 2 δισ. δολάρια χρηματοδότηση για τα εγχειρήματά τους – ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που άντλησαν οι συμμετέχοντες στην περσινή λίστα. Με αυτήν την υπερβάλλουσα ρευστότητα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 80% των φετινών συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ώριμη για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η φετινή “τάξη” των “30 κάτω των 30” επαναπροσδιορίζει με δραστικό τρόπο 10 κλάδους σε σχεδόν 30 χώρες. Έχει προκύψει δε μετά την αξιολόγηση χιλιάδων διεθνών υποψηφίων και τη διαλογή τους από την έγκριτη επιτροπή του περιοδικού, με τις “ευλογίες” της οποίας εντάσσονται στην κοινότητα των νέων επιχειρηματιών και προσώπων που επηρεάζουν τον κλάδο τους, όπως η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Adele, ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify Daniel Ek, η ηθοποιός Cynthia Erivo και ο αθλητής Marcus Rashford.

Ορισμένοι από τους φετινούς συμμετέχοντες είναι ήδη γνωστοί, όπως η 27χρονη ηθοποιός Simone Ashley, η οποία “κατέκτησε” τους θεατές ως Kate Sharma στη δεύτερη σεζόν της επιτυχημένης σειράς Bridgerton του Netflix αλλά και ο 22χρονος Khabane (Khaby) Lame, ο δεύτερος πιο δημοφιλής TikToker μετά την Charli D’Amelio, ο οποίος έχει “καθηλώσει” 137 εκατομμύρια ακολούθους.

Υπάρχουν, όμως, και πολλοί ακόμη οι οποίοι μπορεί να μην είναι ακόμη γνωστοί, αλλά θα γίνουν σύντομα. Για παράδειγμα, ο 29χρονος James McIlroy, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EnteroBiotix, η οποία δραστηριοποιείται με τη βακτηριοθεραπεία, μια επεμβατική διαδικασία που μεταφέρει μικρόβια από έναν υγιή ασθενή στο γαστρεντερικό σύστημα του αρρώστου. Έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 23 εκατ. δολάρια και σχεδιάζει να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή φάσης 2 μέχρι το τέλος του έτους για την αντιμετώπιση της ηπατικής νόσου. Ή η 20χρονη δημοσιογράφος Anastasiia Lapatina της Kyiv Independent, τα δραματικά ρεπορτάζ της από το πολεμικό μέτωπο έχουν συγκλονήσει τους περισσότερους από 600.000 ακολούθους της στο Twitter. Η Lapatina συνέπραξε με τους συναδέλφους της Toma Istomina, Anna Myroniuk και Oleksiy Sorokin, οι οποίοι από “τύχη” ίδρυσαν την Kyiv Indepdent το περασμένο φθινόπωρο μετά το ξαφνικό κλείσιμο της Kyiv Post όπου εργάζονταν.

Οι Έλληνες και οι Κύπριοι της φετινής λίστας

Ελληνικό “χρώμα” στη λίστα των “30 κάτω των 30” του Forbes δίνουν φέτος 2 Έλληνες -ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο Αλέξανδρος Άνθης και η Μαρίνα Ραφαήλ-Βογιατζάκη- και η Κύπρια, Ξένια Μισκουρίδου.

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος, εκπροσωπεί την Ελλάδα στον κλάδο της Τεχνολογίας. Γιος Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, ο Σταύρος συνίδρυσε τη Lendis, μια εταιρεία SaaS που επιτρέπει στους πελάτες να να διαχειρίζονται τα πάντα στο γραφείο τους: φορητούς υπολογιστές, iPhone, λογισμικό, ακόμη και έπιπλα γραφείου. Η εταιρεία συγκέντρωσε πρόσφατα 32 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series A με επικεφαλής την Keen Venture Partners και την Circularity Capital, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότησή της (συμπεριλαμβανομένου του χρέους) σε περισσότερα από 90 εκατ. δολάρια.

Ο Αλέξανδρος Άνθης εκπροσωπεί τη χώρα μας στην κατηγορία “Επιστήμη και Υγεία”. Ο ερευνητικός υπότροφος του ETH Zurich, έχει αναπτύξει χειρουργικές κόλλες για την πρόληψη μεταχειρουργικών διαρροών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη και να αποδειχθούν θανατηφόρες. Ο Άνθης έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση άνω των 500.000 δολαρίων για να αναπτύξει την τεχνολογία αυτή μέσω της νεοφυούς εταιρείας Veltist που έχει συνιδρύσει. Τα ευρήματα και ο τρόπος λειτουργίας της χειρουργικής κόλλας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Advanced Functional Materials πέρυσι.

Στην κατηγορία “Τέχνες και Πολιτισμός” τη χώρα μας εκπροσωπεί η Μαρίνα Ραφαήλ-Βογιατζάκη. Η Μαρίνα, μέλος της έκτης γενιάς της οικογένειας Swarovski, ίδρυσε τη βιώσιμη εταιρεία πολυτελών τσαντών Marina Raphael, το 2018, η οποία έχει “κατακτήσει” διασημότητες όπως η Rita Ora και η Jessica Alba. Η εταιρεία της λειτουργεί με στόχο τη μηδενική δημιουργία απορριμμάτων. Η φίρμα αναμένεται να διπλασιάσει τις πωλήσεις φέτος, στα 2,6 εκατ. δολάρια.

Την Κύπρο εκπροσωπεί στην κατηγορία “Επιστήμη και Υγεία”, η Ξένια Μισκουρίδου, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει μοντέλα μηχανικής μάθησης με στόχο το κοινωνικό καλό αλλά και τη διαμόρφωση της δημόσιας τάξης. Η Ξένια βοήθησε να χαρακτηριστεί μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού ως παραλλαγή ανησυχίας και να επισημανθεί ο αντίκτυπός της στη Βραζιλία, με δημοσίευσή της στο περιοδικό Science, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από φορείς χάραξης πολιτικής όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η λίστα σε αριθμούς

Οι προαναφερθέντες είναι όμως λίγοι μόνο από τους ξεχωριστούς νέους ηγέτες που περιλαμβάνει η φετινή λίστα, όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία που ακολουθούν όσον αφορά την τάξη “30 κάτω των 30” του 2022:

– Η μέση ηλικία τους είναι τα 27 έτη.
– Το 59% αυτών είναι ιδρυτές ή συνιδρυτές.
– Το 1% των συμμετεχόντων είναι μη δυαδικά άτομα, το 41 είναι γυναίκες και το 58% άνδρες.
– Συνολικά συγκέντρωσαν χρηματοδότηση μεγαλύτερη των 2 δισ. δολαρίων.
– Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Ελβετία “φιλοξενούν” την πλειοψηφία των εταιρειών τους.
– Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι, Μόναχο, Μαδρίτη και Στοκχόλμη είναι αντίστοιχα οι πόλεις που εδρεύουν οι περισσότεροι εξ αυτών.
– Οι διάσημοι της φετινής λίστας έχουν συνολικά περισσότερους από 439 εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
– Το 70% των συμμετεχόντων θεωρούν πλεονέκτημά της ότι είναι κάτω των 30 ετών.
– Οι νέοι αυτοί επιχειρηματίες εργάζονται κατά μέσο όρο 62 ώρες την εβδομάδα.

Πηγή: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ