Παρασκευή 19.08.2022

Toυλάχιστον ο Βερναρδάκης ζήτησε συγγνώμη

Σάκης Μουμτζής

Οι σεξιστικές επιθέσεις που έχουν δεχθεί γυναίκες—στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι πολλές. Δράστες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έντυπα που πρόσκεινται σε αυτό το κόμμα και φυσικά όλος ο απόπατος του Διαδικτύου. Προσέβαλαν προχθές μέχρι και τη σύζυγο υπουργού, άνευ λόγου και αιτίας, μόνο και μόνο γιατί τυγχάνει σύζυγος υπουργού.

Πώς αντιμετώπισε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη συμπεριφορά πρωτοκλασάτων στελεχών του; σφυρίζοντας αδιάφορα. Γιατί το έκανε αυτό; Για τον απλούστατο λόγο ότι οι υβριστές εκφράζουν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνοι τους. Συνεπώς, οποιαδήποτε επίπληξη τους θα διατάρασσε τη σχέση της ηγεσίας με τη βάση. Βέβαια, έχω πολλές αμφιβολίες κατά πόσον και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενστερνίζεται παρόμοιες σεξιστικές συμπεριφορές. Δεν είμαι σίγουρος πως θέλει να καταδικάσει, αλλά δεν τολμά. Το πιο πιθανό είναι πως θεωρεί συνήθεις αυτές τις πρακτικές στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού λόγου. Ο Α. Τσίπρας και οι φίλοι του φαίνεται πως έχουν ενσωματώσει τη χυδαιότητα και τον σεξισμό στον πολιτικό τους αγώνα.

Και αυτό είναι φυσιολογικό. Όταν έχουν εισαγάγει από το 2011 τον χουλιγκανισμό στην πολιτική, είναι επόμενο να μην ενοχλούνται όταν στελέχη τους κάνουν σωρηδόν σεξιστικές επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους τους.

Όσο πλησιάζει η προεκλογική περίοδος αυτά τα τοξικά φαινόμενα θα εντείνονται, στον βαθμό που ο ίδιος ο Α. Τσίπρας δεν τα καταδικάζει και δεν απομακρύνει από το κόμμα του τους δράστες τέτοιων επιθέσεων. Μια φορά να το έκανε, θα έστελνε το μήνυμα στα στελέχη του. Όμως αυτό που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του είναι μια ξεδιάντροπη σιωπή. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η σιωπή είναι συνενοχή.

Κάτω από αυτήν την οπτική είναι θετικό που ο Χρ. Βερναρδάκης αντιλήφθηκε το ατόπημα του απέναντι στην κυρία Ν. Κεραμέως και ζήτησε συγγνώμη. Δεν θυμάμαι στο παρελθόν άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα τους. Είμαι σίγουρος πως εσωκομματικά θα δέχεται πυρά γιατί με τη «συγγνώμη» του χάλασε την πιάτσα. Δημιούργησε ένα κακό προηγούμενο. Βέβαια το ότι αυθόρμητα τού βγήκε αυτή η σεξιστική επιθετικότητα δεν είναι τυχαίο, ούτε ακυρώνεται με μια συγγνώμη. Η κυρία Κεραμέως πήρε σειρά μετά τις κυρίες Μενδώνη, Αραμπατζή, Πλεύρη, Μαρέβα Μητσοτάκη. Για να μην αναφερθώ στο τι αντιμετωπίζουν στο Διαδίκτυο πολιτεύτριες της Νέας Δημοκρατίας. Οι θύτες όλοι ανήκουν, όλως τυχαίως, στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Καταντά άχαρο πλέον να συγκρίνουμε το πώς αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς η Νέα Δημοκρατία τις παρεκτροπές των στελεχών τους. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών και αξιολογούνται. Και να σκεφτεί ο αναγνώστης πως ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και αγωνίζεται κατά του σεξισμού. Μέσα σε αυτό το βορβορώδες πλαίσιο είναι κάτι το θετικό η συγγνώμη του Βερναρδάκη.

ΥΓ. Όταν πριν από λίγες ημέρες δέχτηκε παρόμοια επίθεση η κυρία Ε. Αχτσιόγλου, καταδίκασαν την επίθεση ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κώστας Μπακογιάννης και άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Για να μη λέμε το ισοπεδωτικό «όλοι ίδιοι είναι».

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ