Παρασκευή 29.09.2023

Τουρκικές προκλήσεις: Απαιτούνται πρωτοβουλίες για την έμπρακτη καταδίκη από την ΕΕ

Η σημερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατοχής σε προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή της Πύλας, προκαλεί βαθιά ανησυχία. Σχεδόν μισό αιώνα μετά την εισβολή του Αττίλα, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξακολουθεί να αποτελεί την πάγια πρακτική των τουρκικών δυνάμεων και του ψευδοκράτους. Πέρα από την ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης, απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλιών από την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση για την έμπρακτη καταδίκη των μονομερών αυτών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τη λήψη μέτρων κατά όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να εργαστούν μεθοδικά και ανεπιφύλακτα, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Περισσότερα ΕΔΩ

Εγκλωβισμός οχημάτων: Πλήθος ερωτημάτων μετά την αδιανόητη ταλαιπωρία στην Αθηνών-Κορίνθου
Όσα συνέβησαν εχθές μετά την εκδήλωση φωτιάς σε βυτιοφόρο όχημα στο 46ο χλμ. της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου και είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν για ώρες οχήματα, οδηγοί και επιβάτες, εγείρουν σοβαρά ζητήματα οδικής ασφάλειας. Ευτυχώς δεν τέθηκαν σε υψηλό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς το περιστατικό δεν συνέβη κατά τη διάρκεια διέλευσης του βυτιοφόρου εντός των υπογείων έργων της συγκεκριμένης οδού. Το αρμόδιο υπουργείο οφείλει, όμως, να απαντήσει αν παραβιάστηκαν από την τροχαία οι κανόνες αδειοδότησης διέλευσης επικίνδυνων φορτίων εντός της σήραγγας, όπως αυτοί ορίζονται από τη Διοικητική Αρχή Σηράγγων. Οφείλει να διασφαλίσει ότι η διέλευση επικίνδυνων φορτίων εντός των υπογείων έργων στο σύνολο της χώρας συμμορφώνεται με τις επικαιροποιημένες προδιαγραφές ασφάλειας και επιτηρείται επαρκώς από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς. Απαιτείται, ακόμη, να ζητήσει θεσμική ενημέρωση από τον παραχωρησιούχο για την πολύωρη ταλαιπωρία των χρηστών, όταν μάλιστα στον ίδιο αυτοκινητόδρομο είχαμε πρόσφατα και το περιστατικό κατάρρευσης γέφυρας κατά τη διάρκεια συντήρησης, ώστε να διαπιστωθεί αν παραβιάζονται οι όροι της σύμβασης παραχώρησης. Επανέρχεται, βεβαίως, στο προσκήνιο και το ζήτημα της ανανέωση του στόλου των βαρέων οχημάτων, όπου η χώρα μας καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας εντός της ΕΕ (22,7 έτη με αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ τα 14,2 έτη). Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο ανανέωσης του στόλου, το οποίο θα θωρακίζει την οδική ασφάλεια και το περιβάλλον.

Περισσότερα ΕΔΩ

Οπαδική βία: Θλιβερές διαπιστώσεις αλλά καμία ανάληψη ευθύνης από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση επιμένει στις θλιβερές διαπιστώσεις όσον αφορά στα βίαια γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Όσα είπε εχθές σε δημόσια παρέμβασή του ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποτελούν μία ακόμη ομολογία αποτυχίας. Δεν υπήρξε καμία ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, που έχουν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, δουλειά του οποίου θα έπρεπε να ήταν ο συντονισμός και η πρόληψη των ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. και όχι απλώς ο σχολιασμός των γεγονότων, στον οποίο αναλώθηκε επαναλαμβάνοντας διακηρύξεις και αγαθές προθέσεις για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, τις οποίες είχαμε ξανακούσει και μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Το «επιτελικό κράτος» της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται ανίκανο να εφαρμόσει τις πολιτικές, που η ίδια κυβέρνηση εξήγγειλε ενάμιση χρόνο πριν. Από την πολλή επικοινωνία, η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απροστάτευτη.

Περισσότερα ΕΔΩ

Ροδόπη: Δεν υπάρχουν «άβατα» στην ελληνική επικράτεια
Το «βέτο» του Τούρκου υποπρόξενου και του ψευδομουφτή Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερήφ, για την παρουσία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, σε παραδοσιακή γιορτή στον Κέχρο Ροδόπης, αποτελεί σοβαρή πρόκληση. «Άβατα» δεν υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια. Ούτε και «μη αρεστοί» εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το ΠΑΣΟΚ, που διαχρονικά εργάστηκε για την άρση των αποκλεισμών και διασφάλισε έμπρακτα την πρόοδο και την ευημερία των Ελλήνων μουσουλμάνων, δεν θα επιτρέψει τέτοιες επικίνδυνες μεθοδεύσεις. Αναμένουμε την καταδίκη του ανεπίτρεπτου συμβάντος από την Κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο τοπικός βουλευτής σιώπησε, αν και μάρτυρας της προκλητικής αξίωσης του ψευδομουφτή και του Τούρκου υποπρόξενου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ