Παρασκευή 29.03.2024

Τουρκία-Έρευνα: Το 51% θεωρεί “καλό” να έχει έναν ηγέτη που δεν πρέπει να ασχοληθεί με κοινοβούλιο

Τα οικονομικά προβλήματα, οι πρόσφυγες και ο COVID-19 είναι τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με την ετήσια Έρευνα για τις Κοινωνικές και Πολιτικές Τάσεις του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το ahvalnews.com

Oι Τούρκοι βλέπουν την οικονομία ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σε ποσοστό 22,7%, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 23 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου 2021.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα αυξήθηκε στο 36,08% τον περασμένο μήνα, καθώς οι πολίτες της χώρας είδαν το κόστος ζωής να αυξάνεται απότομα. Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002. Επιπλέον, η τουρκική λίρα έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ πέρυσι.

Συνολικά το 55,7%των συμμετεχόντων προτιμά το σύστημα προεδρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με την έρευνα.

Μετά την εισαγωγή του προεδρικού τύπου διακυβέρνησης το 2018, ο ισχυρός άνδρας της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίωξε θεσμικά να εξασφαλίσει την εξουσία μέσω μιας εκτελεστικής προεδρίας ικανής να παρέμβει βαθιά στη γραφειοκρατία και το δικαστικό σώμα, καθώς και να φέρει τον στρατό υπό έλεγχο.

Συνολικά το 44,3% δήλωσε ότι είναι υπέρ του κοινοβουλευτικού συστήματος. Τα ποσοστά αυτά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το τουρκικό κοινοβούλιο βρίσκει το νομοθετικό του μονοπώλιο να καταργείται σταδιακά από την υπερβολική χρήση νομοθετικών διαταγμάτων. Αυτή η τάση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 με έκτακτα διατάγματα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και συνεχίστηκε με προεδρικά διατάγματα.

Περίπου το 51%των συμμετεχόντων θεωρούν ότι “το να έχεις έναν ισχυρό ηγέτη που δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με το κοινοβούλιο και τις εκλογές” ως πολύ καλό ή καλό.

Η εύνοια ενός ισχυρού ηγέτη ήταν 46,6% το 2020. Σε μια δήλωση το 2018, ο Ερντογάν είπε ότι είχε την αποκλειστική εκτελεστική εξουσία επί των θεσμών. Μόνος του διορίζει όλους τους υπουργούς και όλους τους ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους σε όλα τα τμήματα.

Όταν ρωτήθηκε “πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας όσον αφορά τις πολιτικές σας απόψεις;”, το 27,5 % των ερωτηθέντων είπε πολύ “συντηρητικό”.

Όσοι αυτοπροσδιορίστηκαν ως “εθνικιστές” ανέρχονται στο 19,9 τοις εκατό και “κεμαλιστές” στο 19,2%. Ενώ το ποσοστό όσων αυτοπροσδιορίζονται ως “Πολιτικοί Ισλαμιστές” (9%) δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το ποσοστό εκείνων που είναι “σοσιαλδημοκράτες” μειώθηκε από 13,9 % σε 8,3%. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως “κεμαλιστές” φαίνεται να έχουν αυξηθεί από 10,3 σε 19,9%.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αστυνομία είναι ο πιο αξιόπιστος θεσμός για τον τουρκικό λαό με 65,4 % το 2021. Ακολουθεί η Χωροφυλακή στη δεύτερη θέση (65,4 %) και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην τρίτη θέση (62,4 %). Η Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση (57 %) καταλαμβάνει την τέταρτη θέση και η Προεδρία (56,9 %) κατατάσσεται στην πέμπτη θέση ως το πιο αξιόπιστο όργανο στην Τουρκία.

Ο τουρκικός λαός δεν αντιλαμβάνεται πλέον τις ΗΠΑ ως την υπ’ αριθμόν ένα απειλή. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται ως η τρίτη πιο σημαντική απειλή με 56,1%. Η Αρμενία καταλαμβάνει την πρώτη πιο αντιληπτή απειλή για την Τουρκία με ποσοστό 60,9%. Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020, όταν διενεργούνταν η έρευνα, οι τουρκικές δυνάμεις παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας. Πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, η Τουρκία κλιμάκωσε την εθνικιστική ρητορική κατά της Αρμενίας.

Το Ισραήλ στη δεύτερη θέση (60,5 %) και το Ιράκ στην τέταρτη θέση (49,6 %) εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικές απειλές.

Συνολικά το 50,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ωστόσο, η υποστήριξη για τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας σε ξένες χώρες μειώθηκε στο 29,1 τοις εκατό, το χαμηλότερο ποσοστό μέχρι σήμερα, ενώ η “υποστήριξη για τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας” είναι επίσης η χαμηλότερη μέχρι σήμερα με 33,7 %.

Πηγή: Capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ