Παρασκευή 27.01.2023

Τουρκία: Εκλογές τον Μάιο «έδειξε» ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Bloomberg

Η πιθανή ημερονηνία και η αναφορά στον Μεντερές

Όλα δείχνουν πως οι εκλογές στη γειτονική χώρα θα είναι τον Μάιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι προεκλογικές μηχανές έχουν ήδη πάρει μπροστά.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να «έδειξε» τον Μάιο για τις εκλογές, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν τον Ιούνιο να είναι ο εκλογικός μήνας. Παράλληλα, ο Ερντγάν άφησε περιθώριο στην αντιπολίτευση λιγότερο από πέντε μήνες για να ορίσει έναν υποψήφιο.

«Το 2023 θα πετύχουμε τον δρόμο που άνοιξε ο Μεντερές στις 14 Μαΐου 1950, λέγοντας “φτάνει, οι πολίτες έχουν το λόγο”», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία αναφορά που ερμηνεύτηκε ως υπαινιγμός για την ημερομηνία των εκλογών, όπως σημειώνει το δίκτυο Bloomberg.

O Ερντογάν κάνει συχνές αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ανατράπηκε σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960 πριν εκτελεστεί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν «έδειξε» επίσης κάλπες πριν από τον Ιούνιο λέγοντας: «Έχουμε 5 μήνες, χωρίς διακοπή για 5 μήνες».

Στην ίδια ημερομηνία αναφέρθηκε το Σάββατο και ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Φαίνεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου», δήλωσε.
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κοινό υποψήφιο, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου έχει αφήσει πολλές φορές να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να κατέβει στις εκλογές.

Πηγή: Parapolitika.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ