Παρασκευή 29.09.2023

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κασσελάκη

Γιάννης Τσαπρούνης

Το «τέλος» του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στις 25 Ιουνίου, όταν το κοντέρ έγραψε μόλις 17% στις εθνικές εκλογές. Το «τέλος» του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε προχθές, στις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες θριάμβευσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Στην ουσία, ήρθε το «τέλος» του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε όλα αυτά τα χρόνια.

 

ΤΩΡΑ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγεννηθεί, αν θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα και θα μαζέψει τα κομμάτια του, εξαρτάται από τον ίδιο τον Κασσελάκη.

ΣΤΙΣ εσωκομματικές εκλογές ψήφισαν σχεδόν 150.000 πολίτες, όσοι περίπου είχαν πάει και πέρσι με… μοναδικό υποψήφιο τον Αλέξη Τσίπρα. Πολλοί λιγότεροι από τους πάνω από 200.000 που είχαν συμμετάσχει στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και τους πάνω από 400.000 που είχαν ψηφίσει στα τέλη του 2015 στη Ν.Δ., όταν μάλιστα ήταν στα… κάτω της. Αρα, ας μην πανηγυρίζουν οι «σύντροφοι» για τη «μεγάλη» συμμετοχή.

ΑΛΛΑ ας πάμε στην ταμπακέρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πετύχει κάτι πρωτοφανές. Είναι ο πρώτος πολίτης ο οποίος, χωρίς να είναι καν μέλος κόμματος, χωρίς να έχει προηγούμενη πολιτική σταδιοδρομία, θα εκλεγεί πρόεδρός του. Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

ΚΑΤ’ αρχάς, αποδεικνύει την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία, οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν το μήνυμα ότι «δεν πάει άλλο». Πως το κόμμα δεν πρόκειται να έχει αύριο αν συνεχίσει με την ίδια ρητορική, την καταστροφολογία, την επιμονή σε αριστερά τσιτάτα του παρελθόντος. Ετσι, επέλεξαν τον Κασσελάκη. Πιθανότατα, γιατί είναι άγνωστος. Γιατί δεν τους εμπνέει κανένας από όσους γνώριζαν. Γιατί είπαν να τζογάρουν πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι ένας νέος… Τσίπρας.

ΠΑΜΕ, όμως, τώρα στην επόμενη μέρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Το εύκολο, όπως αποδείχθηκε, ήταν να πάρει το κόμμα. Το δύσκολο είναι τι θα το κάνει.

ΤΑ ερωτήματα είναι πολλά. Θα διασπαστεί το κόμμα; Είναι όντως ο Τσίπρας «πίσω» από τον Κασσελάκη; Ο Κασσελάκης έχει στο πλάι του τον Πολάκη, άρα αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει το κόμμα να έχει ως γραμμή τον… πολακισμό;

ΚΑΛΟ το Instagram και οι επικοινωνιακές αμερικανιές, αλλά τώρα ο Κασσελάκης θα αναγκαστεί να μπει στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση. Προφανώς και θα βρεθεί τρόπος -μέσω των βουλευτών Επικρατείας- να βρεθεί στη Βουλή. Εκεί θα πρέπει να πάρει θέση τόσο ο ίδιος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Τότε θα φανεί αν υπάρχει κάτι μετά το «τέλος» του ΣΥΡΙΖΑ ή αν έρχεται το οριστικό τέλος!

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ