Δευτέρα 04.12.2023

Τοποθέτηση Δημήτρη Μάντζου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια

Θα ήθελα τον λόγο κ. Πρόεδρε σε σχέση με ένα παρεμπίπτον αλλά κρίσιμο ζήτημα που σχετίζεται με τη σημερινή συζήτηση.

Επικαλούμαστε το άρθρο 67 παρ. 2 περ. γ ΚτΒ και ζητούμε την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης για τους παρακάτω λόγους.

Την περασμένη Πέμπτη 9/11 συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων με αντικείμενο τον προγραμματισμό της τρέχουσας εβδομάδας. Καμία μνεία δεν έγινε για την εκκρεμή ήδη πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών.

Εκδόθηκε και διανεμήθηκε η ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας του Σώματος. Καμία αναφορά στην πρόταση του ΚΚΕ.

Σε ενημέρωση που έγινε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες από τον ΠτΒ, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η πρόταση αυτή θα εισαγόταν τη μεθεπόμενη εβδομάδα, μετά τις 20/11.

Και αίφνης την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου μαθαίνουμε για νέα έκτακτη Διάσκεψη τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και επίσπευση της πρότασης του ΚΚΕ. Αφού φυσικά είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που είχε σπεύσει να κάνει ασμένως δεκτή την πρόταση του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για αυτήν την εξέλιξη.

Εκτός μόνο από το γεγονός ότι η ΝΔ πιέζεται -για το δικό της μικροκομματικό όφελος- να πιαστεί από τη σανίδα σωτηρίας που της προσφέρει το ΚΚΕ δηλώνοντας ανεπιφύλακτα και με κάθε επισημότητα ότι θα υπερψηφίσει την πρότασή του.

Δεν είναι, όμως, αποδεκτό η πλειοψηφία να αποφασίζει την προτεραιοποίηση με μόνο κριτήριο το δικό της μικροκομματικό συμφέρον.

Άλλωστε, αν πραγματικά υπήρχε η βούληση της πλειοψηφίας για εξεταστική επιτροπή, υπήρχαν ήδη σχετικές ευκαιρίες.

Υπήρχε αίτημα εξεταστικής από άλλη Κ.Ο. από τον Ιούλιο. Υπήρχε πόρισμα από την Τριμελή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από τον Απρίλιο. Αν ήθελε τόσο πολύ η ΝΔ θα μπορούσε να ζητήσει εξεταστική επιτροπή. Αν αυτό ήταν το πραγματικό της κίνητρο, θα μπορούσε να το έχει πράξει ήδη από την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Τώρα τι άλλαξε;

Θα σας πούμε τι άλλαξε: ήρθε η προαναγγελία και ήδη η κατάθεση της πρότασής μας για διερεύνηση συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών για εγκληματικές παραλείψεις κυβερνητικών παραγόντων στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου που οδήγησαν στην τραγωδία.

Ότι δηλαδή υπάρχει ένα κόμμα που μιλά για ποινικές ευθύνες για ένα δίκτυο που επέτρεπε δύο τρένα να τρέχουν με ταχύτητα επί δεκάδες χιλιομέτρων το ένα μετωπικά απέναντι στο άλλο, στο κέντρο της χώρας.

Δηλαδή, για να γίνει σαφές, η ΝΔ για τους δικούς της λόγους, προκειμένου να μην υπάρξει σοβαρή διερεύνηση των συγκεκριμένων πολιτικών και ποινικών ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων πρώην υπουργών για συγκεκριμένες πράξεις (ενέργειες και παραλείψεις) σπεύδει να στηρίξει μια πρόταση που -όπως θα καταδείξουμε- διαχέει τις ευθύνες σε διάστημα σχεδόν τριάντα ετών, όχι πλέον σε συγκεκριμένες πράξεις κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά στις αλλά στις πολιτικές της ΕΕ!

Πρόκειται για καταφανή μεθόδευση με σκοπό τη συγκάλυψη. Που προσβάλλει όχι μόνο το αίτημα των συγγενών των θυμάτων για δικαιοσύνη αλλά και τη συλλογική συνείδηση ενός λαού για την τραγωδία των Τεμπών.

Από την πλευρά μας, πιστεύουμε πως η Βουλή δεν έχει κανένα δικαίωμα να αφήνει μια ώριμη δικογραφία να τελματώνει σε ένα συρτάρι, καταθέσαμε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου καταθέσαμε επισήμως και με αριθμό πρωτοκόλλου την πρόταση για ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τους πρώην Υπουργούς κ.κ. Καραμανλή και Σπίρτζη. Κάναμε δηλαδή με προσοχή και σεβασμό αυτό που περιγράφει το άρθρο 86 Σ. και ο ΚτΒ σε σχέση με την ενεργοποίηση της υποχρέωσης που έχει η Βουλή μπροστά σε μια δικογραφία.

Πλέον πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται και στη συνέχεια να συνεδριάσει η Βουλή επί όλων των αιτήσεων.

Η βιασύνη και η επίσπευση δηλώνουν τη συγκάλυψη.

Να μας εξηγήσει η πλειοψηφία τι πρόκειται να κάνει με τη δικογραφία του Ευρωπαίου Εισαγγελέα; Τι έχει αποφασίσει; Θα αφήσει τη δικογραφία εκεί μέχρι να παραγραφεί κανένα αδίκημα; Τι θα πούμε στη Δικαιοσύνη; Ότι δεν μπορούμε να επιληφθούμε μιας ώριμης δικογραφίας επειδή είμαστε απασχολημένοι με την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών;

Αυτό περιμένουν οι πολίτες που παρακολουθούν σήμερα τη συζήτηση; Συγκάλυψη και διάχυση ευθυνών πίσω από μια θολή συζήτηση πολιτικών ευθυνών; Που για τη ΝΔ αποδόθηκαν ήδη με μια παραίτηση υπουργού και ένα 41 τα εκατό που τα εξάγνισε όλα;

Κύριε Πρόεδρε,

Για να διαψευστεί αυτή η εικόνα και για να διαφυλαχθεί η κοινοβουλευτική τάξη σε ένα ζήτημα τόσο σοβαρό και τέτοιας αξίας και απαξίας όπως η τραγωδία των Τεμπών και η ασφάλεια των σιδηροδρόμων, θα έπρεπε όλες οι προτάσεις για τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα να συζητηθούν στην ίδια συνεδρίαση.

Σας θυμίζω, άλλωστε, ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο, από το 1994, στην υπόθεση Λιβανού.

Ζητούμε, επομένως, την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης. Και τον προγραμματισμό ενιαίας συζήτησης των αιτημάτων εξεταστικής επιτροπής και προκαταρκτικής εξέτασης σε μια ενιαία συζήτηση ώστε να υπάρξει ενιαία κρίση του σώματος.

Ώστε να μπορέσει η Βουλή να εξετάσει συνολικά το ζήτημα, η κοινωνία να ενημερωθεί για τις θέσεις των κομμάτων, να μετρηθούμε όλοι απέναντι στο καθήκον μας και στην ιστορία, απέναντι σε μια εθνική τραγωδία, σε μια ανοικτή πληγή στη συλλογική μας μνήμη και συνείδηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ