Παρασκευή 29.03.2024

Τομ Κρουζ: Deepfake βίντεο του σταρ σαρώνουν στο TikTok και… προβληματίζουν

Τα τρία viral βίντεο είναι από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα της deepfake τεχνολογίας μέχρι σήμερα

Μια σειρά από βίντεο στα οποία… φαίνεται να πρωταγωνιστεί ο Τομ Κρουζ, χωρίς αυτό όμως να ισχύει, έχουν γίνει viral στο TikTok, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια views.

Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για τρία κλιπ που έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογία deepfake και δίνουν μία γεύση για το άκρως προηγμένο επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει οι δυνατότητές της, κάτι που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

Ο όρος deepfake (μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από τα «deep learning» και «fake») αναφέρεται σε τροποποιημένα media στα οποία ένα άτομο σε μια υπάρχουσα φωτογραφία ή βίντεο αντικαθίσταται από ένα άλλο.

Παρόλο που αυτού του είδους οι «παρεμβάσεις» με σκοπό την ψυχαγωγία ή την εξαπάτηση δεν είναι κάτι καινούργιο, η τεχνολογία deepfake επιστρατεύει σύγχρονες τεχνικές που έχουν να κάνουν με τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη.Το αποτελέσμα είναι άκρως ρεαλιστικό, αλλά και τρομακτικό, αν σκεφτεί κανείς τις «σκοτεινές» χρήσεις που μπορεί να ενθαρρύνει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Τα εν λόγω βίντεο δημοσιεύτηκαν από τον λογαριασμό «deeptomcruise» την περασμένη εβδομάδα και δείχνουν τον πρωταγωνιστή του Mission Impossible (ή μάλλον… τον κατασκευασμένο σωσία του) να κάνει ένα ταχυδακτυλουργικό κόλπο, να παίζει γκολφ και να μοιράζεται αναμνήσεις για τη συνάντησή του με τον Μιχάηλ Γκορμπατσόφ.

Τα κλιπ έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 11 εκατομμύρια προβολές στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά κυκλοφορούν ήδη ευρέως και σε άλλα social media, αφήνοντας τους πάντες με… ανοιχτό το στόμα.

Παρόλο που τα βίντεο δημιουργήθηκαν για λόγους ψυχαγωγίας, ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο εγείρει ανησυχία. Ο Σαμ Γκρέγκορι, διευθυντής στο witness.org, σχολιάζει αναφορικά με τα deepfakes στο Twitter: «Πολλές γυναίκες έχουν ήδη πέσει θύματα των deepfake. Αν φτάσουμε στο σημείο να μην πιστεύουμε στα μάτια μας, θα υπονομευτεί και η αξιοπιστία των πραγματικών βίντεο».

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ