Στην Ρόδο έφτασαν κάποια περίοδο αλυσοδεμένοι τέσσερις ιερείς από την Κρήτη, οι οποίοι δια τον φόβο των Βενετών κατακτητών της μεγαλονήσου και την διώξη της Ορθοδοξίας, είχαν πάει να χειροτονηθούν στα Κύθηρα. Τους έπιασαν όμως Αγαρηνοί και τους πούλησαν σκλάβους στους Τούρκους της Ρόδου.
Πράγματι ο Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυς, έσπευσε αμέσως στον ύπνο των τριών Τούρκων που τους είχαν στη δούλεψή τους και τους ζήτησε να τους αφήσουν ελεύθερους.
Ο Άγιος όμως ξαναπήγε στον ύπνο τους και τους απείλησε με δεινά, εάν δεν τον άκουγαν.
Οι Τούρκοι συνέχισαν τα δικά τους και τότε τυφλώθηκαν και άρχισαν να έχουν φοβερούς πόνους στο σώμα τους και οι ίδιοι και άλλα μέλη των οικογενειών τους.
Τότε θυμήθηκαν τι είχε συμβεί και ζήτησαν συγχώρεση από τους σκλάβους ιερείς, παρακαλώντας τους να τους σώσουν και να τους θεραπεύσουν.
Οι ιερείς συγκλονισμένοι από το μεγάλο θαύμα, έφτιαξαν ένα αντίγραφο της ευρεθείσας εικόνα του Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου και το πήραν στην Κρήτη, διαδίδοντας το όνομα και την εν Χριστώ θαυματουργή Χάρη του Αγίου.
Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: pentapostagma.gr


















