Σάββατο 28.05.2022

Το στοίχημα του Α. Τσίπρα και η παγίδα της εκλογής από τη βάση

Της Νίκης Ζορμπά

Μαραθώνιος τέλος για τις συνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα αρχίζει το “σπριντ”.

Οι κάλπες

Εξαρτάται από την οπτική από την οποία προσεγγίζει καθείς το θέμα “εκλογή προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του κόμματος”. Για τον Αλέξη Τσίπρα, το στοίχημα είναι και καθαρό και αποτυπωμένο ευκρινώς από τον ίδιο: Η συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία θα έχει χαρακτήρα δημοσκόπησης και εκλογικής πρόβας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον πήχη έθεσε ψηλά εξαρχής ο πρόεδρός του. Πολιτικά βέβαια και όχι αριθμητικά, καθώς η ηγεσία της Κουμουνδούρου αποφεύγει απολύτως να μιλήσει συγκεκριμένα για το κριτήριο αποτίμησης της συμμετοχής. Με πόσους θα είναι ικανοποιημένοι; Πόσες χιλιάδες ψήφοι μελών χωρίζουν τον θρίαμβο από την πανωλεθρία;

Πέραν των αναφορών για “πρωτόγνωρη διαδικασία” στην οποία δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μετρήσιμα κριτήρια καθώς δεν μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες πρόσφατες διαδικασίες (βλέπε ΚΙΝΑΛ), η Κουμουνδούρου, αποφεύγει άλλες σχετικές (και πιο συγκεκριμένες αναφορές). Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στις κάλπες της 15ης Μαΐου δικαίωμα ψήφου για εκλογή προέδρου (επανεκλογή Αλέξη Τσίπρα δηλαδή) έχουν ακόμη και όσοι προσέλθουν ανήμερα και ζητήσουν να εγγραφούν ως μέλη στο κόμμα. Το ίδιο, δεν ισχύει όμως για την κάλπη που θα αναδείξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον όσοι εγγράφηκαν στα μητρώα έως τις 21 Μαρτίου.

Στα “κεντρικά”, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία για τη συμμετοχή στην κάλπη που αφορά την εκλογή προέδρου. Ο πήχης πάντως είναι –εξ αντικειμένου– στα περίπου 61.000 μέλη που αριθμεί το κόμμα σήμερα. Η καμπάνια για τη συμμετοχή θα ενταθεί την εβδομάδα που απομένει ως τις 15.05 με τον Αλέξη Τσίπρα σε κεντρικό πλάνο: Περιοδείες, παρεμβάσεις δημόσιες κ.ο.κ.

Η “Ομπρέλα”

Η “Ομπρέλα” από πλευράς της, πάντως, έχει πιο καθαρό το “στοίχημα” για την επίδοσή της στην ανάδειξη των μελών της νέας κεντρικής επιτροπής. ” Οτιδήποτε πάνω από 26% θα είναι για εμάς ικανοποιητικό” αναφέρουν στελέχη της για τον συσχετισμό δύναμης στους 300 της νέας Κ.Ε.

Καταγράφεται, ωστόσο, “ανησυχία” και προβληματισμός από πλευράς τους για το κλίμα που επικρατεί στις Νομαρχιακές του κόμματος εν όψει της “μάχης” της κεντρικής επιτροπής. Υπερσυσσώρευση υποψηφιοτήτων που διαγκωνίζονται για μια θέση στην Κ.Ε. εμφανίζουν ενδείξεις εμφυλιοπολεμικές, λένε, που δεν αφορούν αυτήν τη φορά κόντρα μεταξύ πλειοψηφίας και “Ομπρέλας” αλλά των προεδρικών, μεταξύ τους.

Δεδομένου ότι στο εσωτερικό του κόμματος η αμοιβαία καχυποψία περισσεύει, δεν είναι λίγοι εκείνοι της προεδρικής πλευράς που “ψυχανεμίζονται” πως τα στελέχη της “Ομπρέλας” θα δώσουν “γραμμή” για “λευκό” στην ψηφοφορία για την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Μομφή και αιτιάσεις που δεν συμμερίζονται τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, επ’ ουδενί.

“Θα ήταν σαν να πυροβολούν τα πόδια τους, δεν θα κινούνταν έτσι”, ανέφερε στο “Κ” στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο, ωστόσο, παραδέχεται ότι το κλίμα στο εσωτερικό παραμένει εκρηκτικό. Έως ότου τουλάχιστον ολοκληρωθούν οι εκκρεμείς διαδικασίες και περάσει το κόμμα στην επόμενη μέρα.

Ανεξαρτήτως, ωστόσο, από το πώς θα επιλέξει να διαβάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία της 15ης Μαΐου, οι εντυπώσεις δεν γίνεται να μην κριθούν και από το ύψος της συμμετοχής. Πρόβα εκλογών και “μήνυμα ανατροπής” της κυβέρνησης σαν αυτό που θέλει να προσδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία με μόλις 60.000 στην κάλπη, θα μοιάζει μάλλον ως ανεπίδοτο.

Πηγή: Capital.gr αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ