Δευτέρα 08.08.2022

Το ΣτΕ ενέκρινε την αδειοδότηση της δομής προσφύγων στην Χίο – Περιβαλλοντική μελέτη εκπονείται για την Λέσβο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε την αδειοδότηση για την Δομή προσφύγων- μεταναστών στη Χίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Δημοσιεύοντας και το σχετικό σκεπτικό, σημειώνει ότι το ΣτΕ (5ο Τμήμα), με την υπ’ αριθμ. 1383/2022 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χίου για την κατασκευή κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Νήσο Χίο.

Οι λόγοι που το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χίου είναι οι εξής:
– Διότι αρμοδίως το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου έχει εκδώσει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις του έργου
– Διότι το έργο δεν αναμένεται να υποβαθμίσει και να βλάψει την ακεραιότητα των κοντινών περιοχών Natura αλλά και των περιοχών Παντουκιός και Συκιάδα, οι οποίες σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται σε απόσταση από το έργο
– Διότι το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση του Δημάρχου Χίου για εξεύρεση άλλης θέσης, δεδομένου ότι η εγκατάσταση της ΒΙΑΛ πρέπει να επιστραφεί στο Δήμο Χίου.
– Διότι νομίμως η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέγραψε την απόφαση, με την οποία ενέκρινε την χωροθέτηση της δομής εντός του αρχαιολογικού χώρου κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
– Διότι η αρχαία αγροικία στο Ρημόκαστρο βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση, ενώ στο χώρο δε βρέθηκαν αρχαιότητες έπειτα από αυτοψία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου.
– Διότι δεν παραβιάστηκαν οι αρχές της καλής λειτουργίας της διοίκησης, αφού η Διοίκηση έλαβε μέτρα προς ελάφρυνση ορισμένων ακριτικών νησιών, στις οποίες ανήκει η Χίος, όπως είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με τη λειτουργία 28 δομών φιλοξενίας σε διάφορους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδος, οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. και η ρύθμιση που προβλέπει την απόδοση τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τέλος ακίνητης περιουσίας, τα οποία καταβάλλονται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ως ενιαίο τέλος ανά διαμένοντα σε μονάδα προσωρινής φιλοξενίας στους οικείους δήμους.
– Διότι η επίλυση της αμφισβήτησης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίδικης έκτασης ανήκει στη δικαιοδοσία των αρμοδίων, κατά το Σύνταγμα, Πολιτικών Δικαστηρίων.


Σύμφωνα επίσης με το δελτίο τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την υπ’ αριθμ. 58/29-4-2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χίου, απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Χίου και η πρόσθετη παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου καθώς το Πρωτοδικείο Χίου έκρινε πως από τα όλα έγγραφα που προσκομίστηκαν, αποδεικνύεται πως το γεωτεμάχιο ΑΒΚ 210, που πρόκειται να εγκατασταθεί η δομή, ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, για την ευρύτερη έκταση που ο Δήμος ισχυρίζεται πως του ανήκει, το Δικαστήριο έκρινε πως κανένα αποδεικτικό στοιχείο για το ιδιοκτησιακό δεν προσκομίστηκε από τον τελευταίο.

Εκπόνηση ΜΠΕ για τη Δομή στη Λέσβο

Στην ως άνω απόφαση του ΣτΕ, καθώς και σε πρόσφατες αποφάσεις αναφορικά με ανάλογες προσφυγές το ΣτΕ δέχθηκε ότι οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις είναι ορθή συνταγματικά διαδικασία, για δομές με χωρητικότητα έως 3 χιλιάδες διαμένοντες.
Για δομές μεγαλύτερου μεγέθους, το ΣτΕ ζητά να ακολουθηθεί η διαδικασία της έκδοσης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Σε συμμόρφωση με την ως άνω νομολογία, αναφορικά με την υπό κατασκευή Δομή στην θέση «Πλάτη – Βάστρια» της νήσου Λέσβου, η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειες για εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις επόμενες ημέρες η εν λόγω Μελέτη θα δημοσιευθεί για Δημόσια Διαβούλευση.
Μέχρι την έγκριση της ΜΠΕ, το έργο προχωρά ως προς την υλοποίηση Φάσης Α, χωρητικότητας εντός των ορίων τροποποιημένης ΚΥΑ και ΠΠΔ, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Ως εκ τούτου, οι εργασίες προχωράνε κανονικά λαμβάνοντας υπόψιν την ανωτέρω τροποποίηση και άρα η αίτηση αναστολής που έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει πλέον αντικείμενο, καθώς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ.

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ