Κυριακή 17.10.2021

“Το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής θα εφαρμοστεί και για τους σεισμοπαθείς στην Κρήτη – Άμεσες οι αποζημιώσεις των πληγέντων”

Σημεία Συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή.

 

«Άμεσα στους σεισμοπαθείς, στην Κρήτη, τα πρώτα χρήματα των αποζημιώσεων με μία και μόνη δήλωση, που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά»

Η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι και για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης, θα εφαρμοστεί το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, που εφαρμόστηκε πρόσφατα και για τους πυρόπληκτους. Μιλάμε, δηλαδή, για την πολύ απλοποιημένη διαδικασία, μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, με μία και μόνη απλή δήλωση. Πρόκειται για σημαντικές αποζημιώσεις και για πολύ υψηλές προκαταβολές για φυσικές καταστροφές, οι οποίες δόθηκαν για πρώτη φορά. Το ίδιο ακριβώς πλαίσιο και το ίδιο ακριβώς μοντέλο θα ακολουθηθεί και για τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας στην Κρήτη. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών –για να μιλήσω για το δικό μου χαρτοφυλάκιο– η Κοινωνική Προστασία που αφορά στις αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες και την αντικατάσταση οικοσκευής, θα συμπεριληφθεί στα ποσά των προκαταβολών, όπως ακριβώς συνέβη και με τους πυρόπληκτους. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα συνολικό ποσό που κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας του κάθε σπιτιού, όπως θα πιστοποιήσει η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ήδη, τα αρμόδια συνεργεία βρίσκονται στην Κρήτη για την καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και στα κτήρια. Έχουμε την πλατφόρμα σε εφαρμογή και, ως εκ τούτου, η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες θα γίνει άμεσα.

Όσον αφορά, δε, στην προσωρινή στέγαση των πληγέντων μέχρι να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών στις κατοικίες τους, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων η φιλοξενία σε ξενοδοχεία της περιοχής, η επιδότηση ενοικίου, αλλά και οι επιμέρους διευθετήσεις που μπορούν να γίνουν –όπου χρειάζεται– με τροχόσπιτα ή ειδικά κοντέινερ. Αυτό που έχουμε αποδείξει –και με τον προηγούμενο σεισμό στη Θεσσαλία– είναι ότι θα κινηθούμε γρήγορα και στο θέμα της καταγραφής και στο θέμα των αποζημιώσεων, αλλά και στο θέμα των κατεδαφίσεων, το οποίο ποτέ ξανά η Ελληνική πολιτεία δεν το είχε αντιμετωπίσει τόσο άμεσα.

 

«Ιστορική συμφωνία για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας»

Είναι μία φωτεινή ημέρα τόσο για την Ελληνογαλλική συνεργασία, όσο και για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, όπως επισήμαναν από κοινού –στις δηλώσεις τους– ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος. Η στρατηγική συμφωνία που υπογράφτηκε, σήμερα, και δεσμεύει τις δύο χώρες για αμοιβαία αμυντική υποστήριξη, δεν περιορίζεται μόνο σε μία πρόκληση που έχει να κάνει –για παράδειγμα– με έναν γείτονα. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής συμμαχίας για όλη την Ανατολική Μεσόγειο και, φυσικά, με τα συμφέροντα που έχει και η Ελλάδα και η Γαλλία, σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, μιλάμε για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, για μία «χειραφέτηση», δηλαδή, και στη εξωτερική πολιτική. Και ως προς αυτό, η Ελλάδα και η Γαλλία αναμένεται ότι θα παίξουν έναν πολύ σοβαρό ρόλο.

 

«Επί των ημερών μας, η ΔΕΗ αναγεννήθηκε από τις στάχτες της

– Επί ΣΥΡΙΖΑ, η εταιρεία έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ –όταν ήταν Κυβέρνηση– παρέλαβε μία ΔΕΗ, η οποία ήταν «χρυσός» και τη μετέτρεψε σε «κάρβουνο». Επί ΣΥΡΙΖΑ, η επιχείρηση έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας και θυμίζω, εδώ, την έκθεση McKinsey του 2018, η οποία προέβλεπε χιλιάδες απολύσεις  για μία εταιρεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και με μία τιμή μετοχής –πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2019– περίπου 1,40 ευρώ. Σήμερα, μετά τις ενέργειες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της νέας διοίκησης της εταιρείας, η τιμή της μετοχής της έφτασε να ξεπερνάει ακόμα και τα 10 ευρώ –βρέθηκε, δηλαδή, δέκα φορές επάνω– και μετά την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, είναι κοντά στα 8 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι βλέπουν ότι η ΔΕΗ αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και αντί να είναι μία χρεωκοπημένη εταιρεία, είναι μία «πολύφερνη νύφη» που μπορεί να προσελκύει, από στρατηγικούς επενδυτές, 750 εκατ. ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την ώρα που το Ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχό της. Και, μάλιστα, τα χρήματα αυτά, δεν θα πάνε για αποπληρωμή χρέους –όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει– αλλά για την ενίσχυση της εταιρείας, έτσι ώστε να μπορεί να είναι, στο μέλλον, πιο ανταγωνιστική στην αγορά ενέργειας, καθώς και να προσφέρει καλύτερα τιμολόγια και μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταναλωτές.

 

«Να πείσουμε και τους τελευταίους που είναι επιφυλακτικοί, να κάνουν το εμβόλιο

– Οι ανεμβολίαστοι έχουν δύο επιλογές: είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν»

Προς το παρόν, η συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, έχει κλείσει τον κύκλο της. Εάν ανοίξει ξανά αυτός ο κύκλος –πάντα έπειτα από σχετική εισήγηση των ειδικών– θα μιλάμε για άλλες, πιο δυσάρεστες, καταστάσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Το σημαντικό είναι να πείσουμε και τους τελευταίους, οι οποίοι είναι διστακτικοί, να κάνουν το εμβόλιο. Και αυτό γιατί, είναι πλέον ξεκάθαρο για όλους μας –από ό,τι λένε όλοι οι επιστήμονες και από ό,τι βλέπουμε, καθημερινά, δίπλα μας– ότι, από το φθινόπωρο και μετά, οι ανεμβολίαστοι έχουν δύο επιλογές: ή θα εμβολιαστούν ή θα νοσήσουν. Και το δεύτερο είναι πολύ πιο επώδυνο.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ