Κυριακή 06.10.2024

Το παρασκήνιο της έκπτωσης Κασσελάκη: Τα 4 κομβικά σημεία, τα 10 στελέχη με ρόλο-κλειδί και οι νέοι υποψήφιοι

Όλο το χρονικό της αποκαθήλωσης Κασσελάκη – Πώς διαμορφώθηκαν τα μέτωπα στην ΚΕ – Αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος

Σε ένα πολιτικό θρίλερ διάρκειας 48 ωρών, με αρκετούς πρωταγωνιστές, 295 δευτεραγωνιστές, διαδοχικές ανατροπές και μία… έκπτωση εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η συντριπτική έγκριση της πρότασης μομφής που κατέθεσαν 100 μέλη της μειοψηφίας με ψήφους 163 υπέρ, 120 κατά και 3 λευκά – άκυρα, σηματοδότησε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές στην ιστορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μαζί το τέλος της Προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Το χρονικό

Μετά από μια εβδομάδα τακτικισμών και προκλήσεων ανάμεσα στον έκπτωτο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τους κορυφαίους του κόμματος, που επικεντρώθηκε στο αίτημα που κατέθεσε πρώτη δημόσια η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη για νέες κάλπες για την εκλογή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του Προέδρου, η άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη να σηκώσει το γάντι, πυροδότησε ένα ντόμινο εκρηκτικών εξελίξεων.

Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο, 100 μέλη της «Κίνησης των 87» κατέθεσαν ένα κείμενο – πλατφόρμα στη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, για να προχωρήσουν λίγες αργότερα στην κατάθεση πρότασης μομφής κατά του κ. Κασσελάκη, μετά το πέρας της ομιλίας του στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, ανατρέποντας άρδην την ατζέντα της συζήτησής του. Συντασσόμενος με την πρόταση μομφής, θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε τα επόμενα λεπτά και ο Παύλος Πολάκης, γνωστοποιώντας παράλληλα την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κατόπιν αυτών, αργά το βράδυ του Σαββάτου, δεν άργησε ο πρώτος γύρος ανάμεσα στους «Κασσελίστας» και την μειοψηφία, όταν λόγω διχογνωμίας έλαβε χώρα η πρώτη ψηφοφορία επί της διαδικασίας. Με επίδικο το εάν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα ψήφιζαν υπέρ ή κατά της πρότασης μομφής φανερά ή μυστικά προκάλεσε σοκ στο στρατόπεδο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς οι «87» που είχαν ήδη γίνει…100 σε απόλυτο αριθμό υπογραφών κάτω από την πρόταση μομφής συνέλεξαν 122 ψήφους έναντι 90 των «Κασσελίστας», δίνοντας αέρα υπεροχής στα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Μετά από μια νύχτα έντονων ζυμώσεων και κινητοποίησης των απόντων μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η κρίσιμη ψηφοφορία ξεκίνησε στις 10 χθες το πρωί μυστικά, ενώ την ψήφο τους προς την εφορευτική επιτροπή δήλωσαν τηλεφωνικά 76 μέλη του κομματικού οργάνου.

Η πτώση

Το αδιαμφισβήτητο – λόγω του εύρους- της διαφοράς αποτέλεσμα προκάλεσε την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και ένα δριμύ κατηγορώ του προς τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου, τα οποία χαρακτήρισε ως «κομματική γραφειοκρατία» και «νομενκλατούρα». Προσερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης, «είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, για να συμπληρώσει σε υψηλούς τόνους πως «φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος, διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν πρακτικές που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, καταφεύγοντας ακόμα να εξευτελίσουν τα αξιότιμα μέλη αυτής της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα». «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο ίδιος σιβυλλικά, ενώ αποχώρησε από την αίθουσα πριν η συζήτηση του συλλογικού οργάνου αρχίσει, για να επικυρώσει την ετυμηγορία της κομματικής κάλπης.

Οι αιτίες

Παρά το μήνυμα υπεροχής που έστειλε η πρώτη ψηφοφορία επί της διαδικασίας, το τελικό αποτέλεσμα και μαζί το χάσμα των 43 ψήφων που χώριζε τους «Κασσελίστας» από τους 100 της «φρουράς Τσίπρα» υπήρξε η κατακλείδα διαφορετικών αιτίων, που κορυφώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Συγκεκριμένα, κρίσιμο ρόλο στην έκβαση της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής διαδραμάτισαν:

· Η «διχαστική, κατά πολλούς, ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη με την έναρξη της συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου, στην οποία ο έκπτωτος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, των «87» και του Παύλου Πολάκη αντί της επιλογής ενωτικών τόνων,

· Οι περιορισμένες δυνάμεις του Νίκου Παππά σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, παρά την κίνηση του κ. Κασσελάκη να ενισχύσει την μεταξύ τους συνεργασία την περασμένη εβδομάδα,

· Οι μετακινήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής που μέχρι πρότινος ανήκαν στους «Κασσελίστας» στους «Πολακίστας», δηλαδή στην ομάδα Πολάκη,

· Αλλά και η επιμελής χαρτογράφηση της Κεντρικής Επιτροπής από τους 100 της «φρουράς Τσίπρα», μαζί με την στρατηγική «επανάκτησης» του κόμματος, την οποία άρχισαν να ξετυλίγουν από τις αρχές της εβδομάδας, ζητώντας από τον Στέφανο Κασσελάκη να οδηγήσει μόνος του το κόμμα σε νέες εκλογές.

Οι «στρατηγοί»

Πίσω από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για δύο φορές στα τελευταία δύο χρόνια με υπηρεσιακό Πρόεδρο στη ΔΕΘ, αλλά και τον εν ενεργεία μέχρι χθες Πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη σε καθεστώς έκπτωσης, εργάστηκαν μεθοδικά μια σειρά από κορυφαία στελέχη, καθορίζοντας καταλυτικά τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ρόλους – «κλειδιά» στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τις τελευταίες ημέρες διαδραμάτισαν οι:

Όλγα Γεροβασίλη

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής ηγήθηκε της αντεπίθεσης των «87» απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, προκαλώντας τον να οδηγήσει το κόμμα σε κάλπες, ενώ του ανταπάντησε σκληρά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής στις αιτιάσεις περί «κομματικής γραφειοκρατίας», λέγοντας χαρακτηριστικά για τον κ. Κασσελάκη «ότι έλιωσε σόλες στη χώρα έναν χρόνο, όταν εμείς έχουμε λιώσει χρόνια πολλά σόλες για αυτό το κόμμα και από ένα μικρό κόμμα έγινε κυβέρνηση».

Χρήστος Σπίρτζης

Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ηγήθηκε της μετωπικής αντιπαράθεσης σε πολιτικό επίπεδο με τον Στέφανο Κασσελάκη αδιάλειπτα και επί σειρά μηνών, με αποτέλεσμα την παραπομπή του στο πειθαρχικό, με αίτημα τη διαγραφή του από το κόμμα. Ο κ. Σπίρτζης διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο και στην οργανωτική προετοιμασία των «87» για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχοντας στο πλευρό του και μέλη της ομάδας του, όπως οι Νίκος Μαδεμλής και Τάκης Κορμάς.

Παύλος Πολάκης

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας διατύπωσε δημόσια το mea culpa αναφορικά με την στήριξη που αρχικά παρείχε στον κ. Κασσελάκη, καθώς «πίστεψα στον Κασσελάκη, αλλά δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» όπως δήλωσε, ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό εσωκομματικών υποστηρικτών υπέρ της πρότασης μομφής, «κλειδώνοντας» την αγεφύρωτη διαφορά με την πλευρά της πλειοψηφίας.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη πως «οι αναφορές του προέδρου σε κουκούλες και κουκουλοφόρους προσβάλλουν βαθύτατα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και του κόμματος, είναι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία», ενώ πρωτοστάτησε όλους αυτούς τους μήνες στην κριτική κατά του κ. Κασσελάκη ως προς τα πεπραγμένα του στο κόμμα.

Γιώργος Βασιλειάδης

Ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης υπήρξε πρόσωπο πρώτης γραμμής από τους «87» στην κριτική των πολιτικών επιλογών του έκπτωτου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και οργανωτικός βραχίονας τους, ως προς την κρίσιμη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής και όχι μόνο.

Ραγκούσης – Θεοχαρόπουλος – Ζαχαριάδης

Σημαίνοντα ρόλο στην νίκη των «87» επί του Στέφανου Κασσελάκη διαδραμάτισαν από την αρχή οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης, καθώς σήκωσαν επικοινωνιακά το βάρος της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης με την Κουμουνδούρου, με προσωπικό κόστος στοχοποίησης, όπως στην περίπτωση απόλυσης του κ. Θεοχαρόπουλου από επιστημονικό συνεργάτη του κόμματος.

Βασίλης Σμπώκος

Ο Ανωγειανός πρώην Αντιδήμαρχος, στενός συνομιλητής του Παύλου Πολάκη αποδείχτηκε άνθρωπος «επικίνδυνων αποστολών» στη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής, αποσοβώντας ουκ ολίγες κρίσεις ως μέλος του Προεδρείου, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Με την καταλυτική παρέμβασή του, όλες οι πλευρές ομονόησαν το βράδυ του Σαββάτου για τον ορισμό του χρόνου της τελικής ψηφοφορίας, ενώ αποτελούσε γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των «Κασσελίστας», της «ομάδας Πολάκη» και των «87».

Γιάννης Μπουλέκος

Το νεαρό στέλεχος που κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, υπήρξε δυναμικό μέλος της «ομάδας κρούσης» των «87» και βασικός συντελεστής στα οργανωτικά της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Νίκος Παππάς

Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπήρξε ένα από τα ηγετικά στελέχη της μέχρι πρότινος ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά και την σύσφιξη των πολιτικών του σχέσεων με τον έκπτωτο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που είχαν την ευθύνη της πλευράς Κασσελάκη για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας. Ο εσωκομματικός μηχανισμός, στον οποίο ο ίδιος αναφερόταν, διχοτομήθηκε, ωστόσο, με απώλειες τόσο προς την πλευρά των «87», όσο και προς τους «Κασσελίστας», γνωρίζοντας έντονη κριτική από τον στιχουργό, Νίκο Μωραΐτη. Ο τελευταίος κατηγόρησε τον κ. Παππά για «διπλό ρόλο», αναφέροντας σε ανάρτησή του πως «Το πρόσωπο – κλειδί της έκπτωσης Κασσελάκη είναι ένα: Νίκος Παππάς. Χωρίς αυτόν δε θα είχε περάσει η πρόταση μομφής. Γι’ αυτό χρειάστηκε και η μυστική ψηφοφορία. Για να μπορέσουν οι δικοί του να ψηφίσουν υπέρ. Μεγάλος παίκτης! Respect!».

Θεοδώρα Τζάκρη

Εκ των στενότερων συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε κομβικό ρόλο για τους «Κασσελίστας» και στην κρίσιμη ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής. Η ίδια επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανοιχτής κάλπης, ενώ συμμετείχε στο οργανωτικό σχήμα των «Κασσελίστας» για την κινητοποίηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατά της πρότασης μομφής.

Ο οδικός χάρτης

Μετά την οριστικοποίηση της έγκρισης της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη και την συμβολική αποχώρησή του από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής χθες, το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέληξε σε έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου/νέας Πρόεδρου. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη:

· Αύριο, Τρίτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

· Σε 15 ημέρες θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με αντικείμενο τη διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα θέσει σε τροχιά εσωκομματικών εκλογών το κόμμα.

Συλλογική ηγεσία

Ζητούμενο, κατά πληροφορίες, αποτελεί οι διαδικασίες να «τρέξουν» με γοργούς ρυθμούς, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παραμείνει ακέφαλο για πολύ, αλλά και για να λάβει τέλος η ενός έτους κρίση εσωστρέφειας στο κόμμα. Στο ίδιο πλαίσιο, αποφασίστηκε ο Νίκος Παππάς να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ως υπηρεσιακός. Μετά το πέρας της ΔΕΘ, υπάρχουν σκέψεις για ένα συλλογικό μοντέλο ηγεσίας μέχρι την ανάδειξη του/της νέου/νέας Προέδρου, το οποίο θα μπορούσε να υπηρετηθεί από την Πολιτική Γραμματεία ως εκτελεστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Προεδρείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή, αλλά και προσώπων σε άλλους, νευραλγικούς ρόλους.

Οι φιναλίστ και το νέο κόμμα

Πολλά θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από τα πρόσωπα που θα εκφράσουν διάθεση για τυχόν υποψηφιότητα στην νέα κούρσα διαδοχής που ανοίγει κι ενώ έχουν τοποθετηθεί ήδη δημόσια την υποψηφιότητά τους τρία πρόσωπα, ευρέως γνωστά. Ειδικότερα, «παρόντες» μέχρι αυτήν την ώρα στην εκλογική μάχη έχουν δηλώσει οι:

· Παύλος Πολάκης

· Νικόλας Φαραντούρης και

· Απόστολος Γκλέτσος.

Ανοιχτό, την ίδια ώρα, άφησε το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του ο πρώην Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ απομένει αν παρών στην κούρσα θα είναι και ο έκπτωτος Πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Ο κ. Κασσελάκης αποχώρησε εντυπωσιακά χθες από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αφού κατήγγειλε την κομματική “γραφειοκρατία”, πυροδοτώντας ποικίλα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του, μεταξύ των οποίων και αυτό για τη δημιουργία νέου κόμματος.

πηγή protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ