Παρασκευή 19.04.2024

Το οικονομικό “πακέτο” της ΔΕΘ δομεί ο Κ. Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου 

Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν το πρώτο μεγάλο ορόσημο της νέας πολιτικής χρονιάς, την άνοδο του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ξεκινούν σταδιακά οι εσωτερικές κυβερνητικές συζητήσεις και συσκέψεις για το “πακέτο” των φοροελαφρύνσεων, το οποίο θα φέρει στην πρώτη γραμμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά από μία “μάχη” 18 μηνών, με τον πανδημικό ιό και τη…μέγγενη που ο κορονοϊός έθεσε στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, τα μηνύματα που έρχονται από δείκτες-βαρόμετρο, όπως, για παράδειγμα, ο τουρισμός, αφήνουν τις πρώτες ισχυρές αχτίδες αισιοδοξίας για την ανάκαμψη. Παράλληλα, η έκταση των οικονομικών ανακοινώσεων που αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, θα εξαρτηθεί από το “αποτύπωμα” συγκεκριμένων παραγόντων, τη στιγμή που στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρονικό περιθώριο μέχρι το “ραντεβού” της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος όλα τα οικονομικά δεδομένα και να διαμορφώσουν τον τελικό κατάλογο των θετικών πρωθυπουργικών μέτρων.

Προς το παρόν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρεις είναι οι φοροελαφρύνσεις που φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” για την επόμενη χρονιά:

-Η συνέχιση του “παγώματος” της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.

-Η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες.

-Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22%, από 24%.

“Εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη, θα έλεγα ότι δε θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Και η Νέα Δημοκρατία ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, μειώσαμε τον φόρο στην εργασία. Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι πάρα πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις εργασίας”, είχε σημειώσει, σε συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν για την από εδώ και πέρα πορεία της οικονομίας, εδράζοντας την αισιοδοξία τους αυτή σε κρίσιμα δεδομένα:

-Οι καταθέσεις αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ και μεγάλο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην αγορά.

-Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισέλθει στα ταμεία της χώρας 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη, έχουμε λάβει την προκαταβολή των τεσσάρων δισεκατομμυρίων και αναμένεται (προς τα τέλη του χρόνου) η πρώτη δόση, εφόσον τηρηθούν τα ορόσημα που έχουν τεθεί στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0”.

-Η οικονομία δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια.

-Οι διαρθρωτικές αλλαγές καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις, κάτι που πιστοποιούν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις από όλους τους οίκους αξιολόγησης.

Στο…μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται και έτερες φοροελαφρύνσεις, η ανακοίνωση και υλοποίηση των οποίων, πάντως, θα εξαρτηθεί από ορισμένα κρίσιμα κομμάτια στο οικονομικό παζλ. Ποια είναι αυτά;

-Οι πυρκαγιές που έπληξαν τις τελευταίες εβδομάδες τη χώρα, καθώς βρισκόμαστε στη φάση της τελικής αποτίμησης και ήδη έχουν δεσμευθεί 500 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό.

-Ο παράγοντας πανδημία και η μετάλλαξη “Δέλτα”. Παρά το γεγονός ότι από την κυβέρνηση γίνεται σαφής η πρόθεση να μην υπάρξει νέο lockdown, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει την πορεία του κορονοϊού από το Φθινόπωρο και μετά.

-Τα θετικά μηνύματα από τον τουρισμό, που σε πολλές περιοχές έφτασε στο επίπεδο του 2019.

-Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2021, τα οποία αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ποια πρόσθετα θετικά μέτρα βρίσκονται υπό επεξεργασία;

-Η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και

-Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Και τα δύο αυτά μέτρα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή ανάλογα με δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.

Κοντά σε ανασχηματισμό

Μέχρι το πρώτο μεγάλο ορόσημο, αυτό της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο χρόνος για την κυβέρνηση θα είναι, αν μη τι άλλο, πυκνός. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πρώτες μεγάλες δημοσκοπήσεις που θα αποτυπώσουν κατά πόσο οι καταστροφικές πυρκαγιές και η διαχείρισή τους προκάλεσαν τις πρώτες μεγάλες… ρωγμές στο κυβερνητικό προφίλ, ενώ στο… γαλάζιο σημειωματάριο κυρίαρχη θέση κατέχει ο χρόνος, τον οποίο ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει, προκειμένου να… πυροδοτήσει τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα.

Το τέλος της κρίσης με τα πύρινα μέτωπα είναι το σημείο από το οποίο ο χρόνος θα αρχίσει να κυλάει αντίστροφα, αν και η όποια πρόβλεψη τη δεδομένη στιγμή όσον αφορά στο… momentum μοιάζει παρακινδυνευμένη. Ανάλογα με τις εξελίξεις, λοιπόν, οι αλλαγές στο προφίλ της κυβέρνησης θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν από τη ΔΕΘ, με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα επανεκκίνησης.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ