Παρασκευή 22.09.2023

Το νησί της μαστίχας ευωδιάζει ιστορία και Πολιτισμό στο 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ

Ιδιαίτερα κολακευτικές και σε πολλές περιπτώσεις διθυραμβικές ήταν οι αναφορές στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο, σχετικά με την εκδήλωση παρουσίασης του  2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Χίου, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου , με τίτλο «Στον Πολιτισμό του αύριο με την αύρα του χθες»,  που αναδεικνύουν με ηχηρό τρόπο, την επιτυχία της διοργάνωσης της  εκδήλωσης, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Athens Marriott Αθηνών, στις 10.7.2023.

«Λίγα μέρη στην Ελλάδα έχουν διατηρήσει τον απόηχο της μεσαιωνικής τους ιστορίας, όπως η Χίος. Το νησί της μαστίχας και της ναυτιλίας, του εύφορου Κάμπου με τα ονομαστά εσπεριδοειδή, έχει διάσπαρτα τα ανάγλυφα ίχνη αυτής της εποχής. Ήταν η καίρια, στρατηγική της θέση ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, οι Φράγκοι και οι Οθωμανοί κατακτητές της που θέλησαν να εκμεταλλευτούν το ονομαστό σε όλο τον κόσμο μαστιχόδεντρο, αλλά και η αλληλεγγύη των κατοίκων της που ήξεραν να στηρίζουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολους καιρούς που την έκαναν να ξεχωρίσει. Έτσι, η Χίος όχι μόνον δεν χάθηκε μέσα στους σκοτεινούς αιώνες, αλλά έλαμψε στο εμπόριο, στις τέχνες, στα γράμματα, στην αρχιτεκτονική. Όλον αυτόν τον πλούτο θέλησε να αναδείξει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, θεσπίζοντας από πέρυσι ένα Μεσαιωνικό φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ……..»

 

«…Φέτος η πρωτοβουλία συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά και μάλιστα πριν από μερικές ημέρες παρουσιάστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ που θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου. Την εκδήλωση άνοιξε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και τη σκυτάλη έδωσε στον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά, ενώ στο βήμα ανέβηκαν πολλοί επιφανείς Χιώτες, καθώς και προσωπικότητες που θα διαδραματίσουν ρόλο στη δεύτερη κατά σειρά διοργάνωση……….»

 

«….Όπως το 2022 έτσι και φέτος οι εκδηλώσεις είναι μοιρασμένες σε διάφορα μέρη, ενώ αγκαλιάζουν όλες τις ηλικιακές ομάδες μέσα από τον αθλητισμό, τη μουσική, τα εικαστικά, το θέατρο, την ιστορία, ακόμα και τη μαγειρική………»

 

Το 2ο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ πρόκειται να πραγματοποιηθεί  από 26/8/2023 -22/9/2023 με διοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην πανέμορφη Χίο στοχεύοντας να καθιερωθεί  η Χίος ως σημαντικός προορισμός Πολιτιστικού Τουρισμου με  θαυμασμό στο Πολιτισμό της   και σεβασμό στην Ιστορία της.  Σε μια προσπάθεια  να κατοχυρωθεί το νησί ως προορισμός Πολιτιστικού Τουρισμού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ