Δευτέρα 06.12.2021

Το μήνυμα Στόλτενμπεργκ από τα Χανιά για τον πυρηνικό εφιάλτη και την Ευρώπη

Μέσω του Συμποσίου για τα Πυρηνικά στα Χανιά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ οριοθέτησε τον πυρηνικό εφιάλτη και το πώς το ΝΑΤΟ θωρακίζει την Ευρώπη.

του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως σας είχε ενημερώσει πρώτο το enikos.gr, στα Χανιά πραγματοποιήθηκε το «συμπόσιο του ΝΑΤΟ για τα πυρηνικά».

Μία υψίστης στρατηγικής σημασίας διοργάνωση, η πρωτοβουλία του οποίου ανήκει στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ.

Για πρώτη φορά, η Ελλάδα διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τις εργασίες του Συμποσίου Πυρηνικής Πολιτικής της Συμμαχίας (NATO Nuclear Policy Symposium 2021), που πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2021 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στα Χανιά.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν ανώτατοι θεσμικοί παράγοντες, υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχοι των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών των κρατών μελών της Συμμαχίας, ενώ σκοπός του ήταν η ανταλλαγή απόψεων για θέματα πυρηνικής πολιτικής, αποτροπής και αφοπλισμού.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, ο Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ, απηύθυνε διαδικτυακό χαιρετισμό, όπου κατέστησε σαφές, ότι η Συμμαχία διατηρεί ισχυρή την πυρηνική της αποτροπή αλλά πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται και να ενισχύει την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των πυρηνικών της δυνατοτήτων.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης, ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του στην υποστήριξη των προσπαθειών ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διασποράς. «Από αυτή την άποψη», επεσήμανε, «ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα. Αλλά όσο αυτά υπάρχουν, θα παραμείνουν και οι πυρηνικές δυνατότητες της Συμμαχίας».

«Πρώτα απ’ όλα, αυτό το κάνουμε διατηρώντας ισχυρή την πυρηνική μας αποτροπή. Έχει διασφαλίσει την ειρήνη στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες. Και μαζί με αυτό, είμαστε πιο ασφαλείς και πιο δυνατοί καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» κατέληξε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

 

 

Την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα των πυρηνικών εκτός της ευρω-ατλαντικής ζώνης (Β. Κορέα, Ιράν, Πακιστάν κλπ.) και οι ενδεχόμενες προεκτάσεις τους σε επίπεδο τρομοκρατικής απειλής. Αναλύθηκαν οι κύριες προκλήσεις του ΝΑΤΟ ως προς την πυρηνική αποτροπή κατά την επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσομένων δυνατοτήτων και του εξελισσόμενου δόγματος Κίνας και Ρωσίας, ενώ διακριτή εκτεταμένη αναφορά έγινε στις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες ως σημαντική παράμετρος της πυρηνικής αποτροπής.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την διαπίστωση της αναγκαιότητας διαμόρφωσης μιας αποτελεσματικής επικοινωνιακής εκστρατείας για την κατανόηση και αφομοίωση του ρόλου της πυρηνικής αποτροπής για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων της αξιοπιστίας των πυρηνικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, της διαφάνειας και της πολιτικής βούλησης των κρατών μελών και των συμμάχων του.

ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου, κύριο άξονα της συζήτησης αποτέλεσε η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η εξέταση περαιτέρω πρωτοβουλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό, την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον έλεγχο των εξοπλισμών, υπό το πρίσμα και των αντίστοιχων Διεθνών Συνθηκών για την απαγόρευση και την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τους τρόπους ενίσχυσης της πυρηνικής αποτροπής της Συμμαχίας κατά την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη νέα «Στρατηγική Αντίληψη (Strategic Concept)» του ΝΑΤΟ, η οποία θα καθοδηγεί την μελλοντική πολιτική και στρατιωτική του ανάπτυξη.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: enikos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ