Δευτέρα 06.12.2021

Το καλό, το μεσαίο και το κακό σενάριο για τα Χριστούγεννα – Ποιές οι γραμμές άμυνας

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να πλησιάζουν, τους δείκτες της πανδημίας να «κοκκινίζουν» και τους εμβολιασμούς σταδιακά να ξεμπλοκάρουν, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τρία πιθανά σενάρια διαχείρισης της πανδημίας για το επόμενο δίμηνο. Το καλό σενάριο περιλαμβάνει την άμεση επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και το χειρότερο, ένα lockdown για τους ανεμβολίαστους. Ενάμισι μήνα πριν τις γιορτές, επιστήμονες και κυβέρνηση διαμορφώνουν τις γραμμές άμυνας, λαμβάνοντας υπόψιν το πλέον εφιαλτικό σενάριο.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώνονται απανωτές εκρήξεις των επιδημιολογικών δεικτών, με κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Η διαμόρφωση της κατάστασης αυτής, οδήγησε την κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της «πανδημίας των ανεμβολίαστων».

Τρία σενάρια για τα Χριστούγεννα

Η εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση του κλίματος στο οποίο θα πραγματοποιηθούν φέτος οι γιορτές των Χριστουγέννων. Κυβέρνηση και ειδικοί, προετοιμάζουν από κοινού τρία πιθανά σενάρια.

Το πρώτο «καλό» σενάριο περιλαμβάνει την επιπέδωση των επιδημιολογικών δεικτών στις επόμενες εβδομάδες, με τα ήδη υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα και την αύξηση των εμβολιασμών να αποδίδουν.

Στο «κακό» σενάριο, στο οποίο τα μέτρα δεν επηρεάζουν τους ρυθμούς της πανδημίας, θα υπάρχουν διαρκείς βελτιώσεις και διορθώσεις αυτών, για να αποφευχθεί ένας «μαύρος» Δεκέμβρης.

Στο τρίτο, «αίσχατο» σενάριο, στο οποίο η πανδημία θα εξακολουθήσει να καλπάζει, κυβέρνηση και ειδικοί προετοιμάζουν πλήρες μπλόκο στους ανεμβολίαστους (με εξαίρεση τα σουπερμάρκετ και τα φαρμακεία), αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο lockdown, τοπικού ή καθολικού, για τον γενικό πληθυσμό.

Τα όπλα

Το Μαξίμου εξετάζει διαρκώς τους πανδημικούς δείκτες και επιδιώκει τη μείωσή τους, αξιοποιώντας όλα τα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα του. Συγκεκριμένα προτεραιότητά δίνεται στην αύξηση των εμβολιασμών, τους περιορισμούς και διαρκή τεστ για τους ανεμβολίαστους, την ενίσχυση του ΕΣΥ και τους ελέγχους εφαρμογής των ήδη υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων, αποκλείοντας, παράλληλα, κάθε ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ