Παρασκευή 24.03.2023

Το ελληνικό νησί με τα εντυπωσιακά χωριά – λαβύρινθους

Η ιστορία οχύρωσης πίσω από τα φημισμένα χωριά

Εξερευνώντας την Ελλάδα ανακαλύπτουμε πάντα καινούριες γωνιές που αξίζουν την προσοχή μας. Κάποιες από αυτές είναι περισσότερο γνωστές και άλλες λιγότερο. Ένας προορισμός της Ελλάδας που έχει ξεχωρίσει για την ομορφιά του και τα χαρακτηριστικά του είναι τα Μαστιχοχώρια στη Χίο. Τα αποκαλούν και χωριά – λαβύρινθους καθώς στην ουσία είναι οχυρωμένα σε κάστρα αποτελώντας σπουδή στην οχυρωματική αρχιτεκτονική που δημιούργησαν με την επανακατάληψη της Χίου οι Γενουάτες, τον 14ο αιώνα.

Χίος, το ελληνικό νησί με τα εντυπωσιακά χωριά – λαβύρινθους

Η Χίος, λοιπόν, αποτελεί το ελληνικό νησί που έχει χωριά τα οποία μοιάζουν με λαβύρινθους. Είναι τα περίφημα μαστιχοχώρια που πήραν το όνομά τους από τα μαστιχόδεντρα. Τα μαστιχόδεντρα και η υπερπολύτιμη ρητίνη τους, το μαστίχι, ορίζουν εδώ και αιώνες τη Νότια Χίο.

Ένα από αυτά τα χωριά είναι το χωριό «Βέσσα». Το συγκεκριμένο χωριό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός από τα μεσαιωνικά καστροχώρια της Χίου και δημιουργήθηκε με την συνένωση τριών μικρότερων οικισμών. Είναι ένα ημιορεινό χωριό που εκτείνεται σε μια μεγάλη κοιλάδα περιστοιχισμένη από βουνά. Η πύλη του καστροχωριού είναι καλά διατηρημένη, ενώ η σφιχτή ρυμοτομία και τα ψηλά στενομέτωπα κτίριά του θυμίζουν πύργους.

Το ελληνικό νησί με τα εντυπωσιακά χωριά – λαβύρινθους

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το ερειπωμένο χωριό της Κυδιάντας το οποίο περικλείεται στο τρίγωνο των χωριών «Λαγκάδα» – «Συκιάδα» – «Πιτυός». Η Κυδιάντα είναι κτισμένη ανάμεσα σε πλαγιές βουνών, αόρατη από τη θάλασσα και τα μάτια των θαλασσινών ληστών. Τα μεσαιωνικά χρόνια, πιθανότατα αποτέλεσε το μεγαλύτερο οικισμό της ευρύτερης περιοχής.

Η Χίος έχει αυτόν αλλά και πολλούς ακόμη λόγους για να την επισκεφθείς αυτό το καλοκαίρι…

 

Πηγή: https://exploringgreece.tv/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ