Παρασκευή 29.03.2024

Το City του Λονδίνου αναζητά φορολογική στέγη στην Αθήνα

Εφοπλιστές, Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζόμενοι θέλουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας με αντάλλαγμα φοροαπαλλαγή 50% για 7 χρόνια

Π ληθώρα αιτημάτων από εκπατρισμένους Ελληνες αλλά και αλλοδαπούς εργαζομένους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες παρατηρείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι συγκεκριμένοι ζητούν οδηγίες και διευκρινίσεις προκειμένου να μετατραπούν σε φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας, με αντάλλαγμα να μείνει αφορολόγητο το 50% του εισοδήματος την προσεχή 7ετία, εφόσον επιλέξουν να ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς. Μέσα στον Φεβρουάριο κάνει πρεμιέρα το νέο ελληνικό σχέδιο προσέλκυσης εργαζομένων και επιχειρηματιών από το εξωτερικό. Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διαμορφώσει το νέο καθεστώς στις ανάγκες και τα αιτήματα που προβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι. Οπως λένε, το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό, αλλά έχει στόχο να ενισχύσει το ανθρώπινο κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας.

Brain gain λόγω Grexit και Brexit

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο «business stories», πρώτοι στη λίστα των ενδιαφερομένων κατατάσσονται Ελληνες που έφυγαν ως μετανάστες στην εποχή της μεγάλης κρίσης. Ισως το 2021 αναδειχθεί -λόγω των κινήτρων- έτος επιστροφής των πρώτων Ελλήνων που πέτυχαν κάτι αξιόλογο στο εξωτερικό μέσα την τελευταία επταετία, από το 2013 και μετά. Αντί να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψουν όλα όσα πέτυχαν στην αλλοδαπή, θα μπορούν να μεταφέρουν μέρος ή το σύνολο της δραστηριότητάς τους στη χώρα μας για να επωφεληθούν φορολογικά bonus που δεν έχουν αλλού.

Ζωηρό ενδιαφέρον όμως καταγράφεται και από ξένους για την ελληνική πρόταση. Αν θα οδηγήσει σε new entries και… click inside στην εγχώρια αγορά ή η δυναμική του φαινομένου θα περιοριστεί τελικά σε ερωτήσεις και… click away, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, αυτό θα φανεί τους επόμενους μήνες έως τον Ιούλιο.Ιδιαίτερη ζήτηση εκδηλώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, που από 1η Ιανουαρίου βρίσκεται εκτός Ε.Ε. Οχι μόνο εργαζόμενοι που επιθυμούν την παλιννόστηση, αλλά, λόγω Brexit, και εφοπλιστικά γραφεία και επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα από το City του Λονδίνου βρίσκονται σε αναζήτηση νέας φορολογικής στέγης, με αντικείμενο κυρίως τις τραπεζικές ή χρηματιστηριακές και ναυτιλιακές εργασίες. Οι ερωτήσεις που θέτουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές αφορούν κυρίως το πότε θα ενεργοποιηθεί στη χώρα μας το νέο πλαίσιο για τους φορολογουμένους εξωτερικού, εάν καλύπτει τους ίδιους ή τους υπαλλήλους τους και τι υποχρεώσεις πρέπει να αναλάβουν. Ιδιαίτερα ανησυχούν για το ποιες διασφαλίσεις θα έχουν ότι δεν θα ανατραπεί εκ των υστέρων, τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που τους προσφέρει σήμερα η Ελλάδα.

Εξοδος από το City

Από τις έως τώρα επικοινωνίες φαίνεται ότι επιχειρήσεις με έδρα στο Λονδίνο κάνουν σχέδια για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με τα στελέχη και τους εργαζομένους τους.

Πρώτες στις προτιμήσεις τους θεωρούνται χώρες όπως η Ολλανδία, αλλά και των ευρωπαϊκών ακτών του Ατλαντικού, δηλαδή η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ωστόσο και η Ελλάδα βρίσκεται ως εναλλακτική ανάμεσα στις επιλογές που διερευνούν. Ιδίως όσον αφορά τα εφοπλιστικά γραφεία, η τάση διαφυγής προς την Ελλάδα φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει με σκοπό την αναζήτηση καλύτερου φορολογικού περιβάλλοντος για αυτές. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 60 ελληνικές εταιρείες διαθέτουν γραφεία αντιπροσώπευσης στο Λονδίνο, τα οποία δραστηριοποιούνται τόσο στη βρετανική όσο και στη διεθνή αγορά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Ελλάδα είχε επιτύχει μερικό επαναπατρισμό ναυτιλιακών εταιρειών, κυρίως λόγω των δυσμενών αλλαγών στο βρετανικό φορολογικό καθεστώς (non doms), του οποίου χρήση κάνουν περί τους 20-30 Ελληνες πλοιοκτήτες.

Τι αλλάζει με το νέο καθεστώς

Οχι μόνο εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, αλλά και κάποιοι πλούσιοι ξένοι εισοδηματίες βάζουν στο ζύγι τα μέτρα που ήδη θεσπίστηκαν και ισχύουν γι’ αυτούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια διάταξη που προσφέρει φορολογική ασυλία για το παρόν και το μέλλον στους ίδιους αλλά και στους κληρονόμους τους! Με ταρίφα 20.000 ευρώ κατά κεφαλήν, μπορούν να καταστήσουν προνομιακούς φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος τους συγγενείς τους. Αλλά δίνοντας αυτό το ποσό εξασφαλίζουν επιπλέον και την απαλλαγή τους από φόρο κληρονομιάς.

Ειδικότερα, με βάση τις αλλαγές αυτές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ):

1 Το νέο άρθρο 5Γ του ΚΦΕ τίθεται σε εφαρμογή το 2021 για να λειτουργήσει συνδυαστικά με την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εργαζόμενοι, επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον επιλέξουν την Ελλάδα για τη φορολογική κατοικία τους, θα υπάγονται σε φορολόγηση επί 7 συναπτά έτη μόνο για το 50% των εισοδημάτων τους.

Αρκεί να είναι φορολογικοί κάτοικοι άλλης χώρας τα 7 από τα τελευταία 8 έτη πριν από την αίτηση και να δηλώνουν ότι θα μείνουν Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία. Επίσης δεν θα ισχύουν για αυτούς τεκμήρια κατοικίας και αυτοκινήτων.

Η αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας υποβάλλεται στη φορολογική διοίκηση μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2021.

2. Την επιδότηση φόρου 50% δικαιούνται και εργαζόμενοι σε αλλοδαπές επιχειρήσεις του Αναγκαστικού Νόμου 89/1967. Αυτές απολαμβάνουν ειδικό και απλό τρόπο φορολόγησης (με συγκεκριμένο συντελεστή κέρδους επί των εξόδων τους) εφόσον παρέχουν πολύ συγκεκριμένες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων: ναυτιλιακές, υπηρεσίες συμβούλων, λογιστικής υποστήριξης, ελέγχου ποιότητας, μελετών, σχεδίων και συμβάσεων, διαφήμισης και μάρκετινγκ, λογισμικού, προγραμματισμού και υποστήριξης συστημάτων πληροφορικής, data centers, call centers και τηλεφωνικής πληροφόρησης που βασίζεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κ.ά.

Για υπαγωγή στο καθεστώς του Αναγκαστικού Νόμου 89/1967 απαιτείται ειδική άδεια από τον υπουργό Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται εντός 50 ημερών από την υποβολή σχετικής αίτησης. Η αίτηση περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για τον όμιλο και την αιτούσα εταιρεία, τη δραστηριότητα, τον προτεινόμενο συντελεστή κέρδους κ.λπ. Το ποσοστό κέρδους δεν μπορεί να είναι κατώτερα από 5% και επανεξετάζεται τουλάχιστον ανά πενταετία. Υποχρεωτικώς απασχολούν στην Ελλάδα προσωπικό τουλάχιστον 4 ατόμων, έχουν δαπάνες λειτουργίας στην Ελλάδα τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετησίως και εισπράττουν τα έσοδά τους μέσω τραπεζικών εμβασμάτων κ.λπ.

3. Εύπορα άτομα, όπως και αλλοδαποί συνταξιούχοι, απέκτησαν από πέρυσι ήδη κίνητρα (Non Dom Regime for High Net Worth Individuals) για να επιλέξουν την Ελλάδα ως φορολογική κατοικία. Οσοι φέρνουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα απολαμβάνουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, αλλά μπορούν να ζητήσουν και επέκταση αυτού σε συγγενικό πρόσωπο καταβάλλοντας πρόσθετο φόρο 20.000 ευρώ ανά άτομο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διατάξεις αναφορικά με δωρεές, κληρονομιές και γονικές παροχές δεν ισχύουν. Με την καταβολή αυτού του σταθερού φόρου, ο φορολογούμενος δεν έχει άλλη φορολογική υποχρέωση για το εισόδημα που αποκτά στο εξωτερικό και απαλλάσσεται επίσης από φόρο κληρονομιάς ή δωρεάς για τα ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.newmoney.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ