Παρασκευή 24.03.2023

Το «αποτύπωμα» των Τεμπών και η εντολή Μητσοτάκη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Το «τραύμα» των Τεμπών είναι ακόμη ανοιχτό, είναι νωπό. Το πολιτικό αποτύπωμα του θεωρείται βέβαιο, αφ’ης στιγμής ακουμπάει ευθέως σε ένα από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της παρούσας διακυβέρνησης έναντι των αντιπάλων της. Τη στέρεη και συνάμα εδραιωμένη πεποίθηση για την αποδεδειγμένη ικανότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί κρίσεις με αιχμή την εγγύηση του υπέρτατου αγαθού, της ζωής.

Η φράση του πρωθυπουργού «αναμετριόμαστε και με τις υψηλές προσδοκίες που οι πολίτες έχουν από εμάς. Γι’ αυτό και οι μάχες μας, μάχες όλων σας, όλων μας, με τις πολλές «νησίδες» της καθυστέρησης που αντιστέκονται, αυτή είναι μία μάχη η οποία πρέπει να ενταθεί», αποτελεί μια προσέγγιση μέσω της οποίας αποδίδεται μια εμπεδωμένη θεώρηση. Αλλά εάν αυτή δεν είναι πλέον επαρκής, άλλο τόσο πρόωρη και κατά συνέπεια ριψοκίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η απόπειρα να απεικονιστεί η φωτογραφία της πολιτικής στιγμής και οι τάσεις που τροφοδοτεί αυτή η εθνική τραγωδία. Η εικόνα, ανεξάρτητα από τις μεταβολές της, θεωρείται ότι θα αποκτήσει πιο ευκρινή χαρακτηριστικά περί τις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Η ευδιάκριτη διαφορά του πολιτικού υποδείγματος και παραδείγματος σε σχέση με τις επικοινωνιακές οπερέτες του παρελθόντος είναι σαφές ότι δεν επαρκεί. Δημοσκοπικά η τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης δείχνει να συνοδεύεται από μια ροπή η οποία δεν αποφέρει οφέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ενισχύει περισσότερο την αποχή και τα μικρά κόμματα, με κυριαρχία στην απήχηση που φαίνεται να διευρύνει το ΚΚΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη πτυχή αυτής της ανάλυσης, δεν μπορεί να καταστεί η μείζονα με βάση το ειδικό βάρος των γεγονότων στον παρόντα, πολιτικό χρονισμό.

Σε κάθε περίπτωση για την κυβερνητική αντίδραση, όπως αυτή δρομολογείται σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο, αποτελεί μονόδρομο η κατεύθυνση η οποία πρέπει να ακολουθηθεί και αυτή πρέπει να υπηρετηθεί απ’όλους. Δεν είναι τυχαίο το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να μην κρύβονται από το δημόσιο διάλογο για ένα θέμα που πληγώνει την κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα η πλειοψηφία θέλει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου μέσω των ενεργειών που ξεδιπλώνονται τις τελευταίες ώρες και θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

Η οδηγία είναι ευκρινής και προφανώς στοχεύει στα ζητούμενα της κρίσης από την οποία διέρχεται η χώρα. Τα μέλη της κυβέρνησης καλούνται να εκπληρώσουν το ρόλο τους με παρεμβάσεις που θα διακρίνονται από ενσυναίσθηση και δεν θα ρίχνουν νερό στο μύλο της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας για την δήθεν προσπάθεια συμψηφισμού των ευθυνών. Σε αυτό το φόντο θα χρωματιστεί πολιτικά το επικαιροποιημένο δίλημμα για τις προσεχείς εκλογές: «Μόνο έτσι, το δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση: «Τώρα ή ποτέ». Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση ολόκληρης της χώρας», όπως ανέφερε στη δημόσια παρέμβαση του, ο πρωθυπουργός.

Διακηρυγμένος στόχος που συνδέεται και με τη διεκδίκηση των κοινωνικών ομάδων, όπως οι νέοι, που βρίσκονται στην προμετωπίδα των αντιδράσεων, είναι η πλήρης διαλεύκανση αυτής της τραγωδίας. Η στάση των νέων άλλωστε, ανεξαρτήτως του εάν ο όγκος στην εκλογική συμμετοχή θα είναι μεγάλος, εκτιμάται, ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μεγέθυνση που μπορεί να διαγράψει η τάση της λεγόμενης ανεξέλεγκτης ψήφου ή του έτερου πόλου της αντισυστημικής έκφρασης.

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ