Δευτέρα 04.12.2023

Τιτανικός: Σπάνιο μενού της πρώτης θέσης και άλλα αντικείμενα βγαίνουν στο «σφυρί» -Η ζωή στο πλοίο

Το μενού για τους επιβάτες της πρώτης θέσης του Τιτανικού / Φωτογραφία: Henry Aldridge and Son Ltd

Ένα σπάνιο μενού της πρώτης θέσης του Τιτανικού αναμένεται να φτάσει τις 70.000 λίρες Αγγλίας (86.000 δολάρια) όταν βγει προς πώληση το Σάββατο σε δημοπρασία αναμνηστικών που σχετίζονται με το μοιραίο πλοίο.

Λεκιασμένο από το νερό, με μερικά από τα γράμματα να έχουν σβηστεί εν μέρει, είναι πιθανό ότι αυτό το μενού κατέληξε στον Βόρειο Ατλαντικό για ένα διάστημα όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου 1912, ανέφερε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Henry Aldridge and Son Ltd. στην περιγραφή του.

Το μενού που τελικά διασώθηκε περιγράφει λεπτομερώς το πρώτο δείπνο στο πλοίο μετά τον απόπλου του Τιτανικού από το Κουίνσταουν του Μπέλφαστ και αποκαλύπτει τη χλιδή που θα βίωναν οι επιβάτες της πρώτης θέσης του πλοίου.

Οι επιλογές του δείπνου εκείνο το βράδυ της 11ης Απριλίου περιλάμβαναν στρείδια, μοσχαρίσιο φιλέτο με κρέμα χρένου και πουρέ παστινάδας, ενώ τα επιδόρπια περιλάμβαναν βερίκοκο Bordaloue – ένα είδος τάρτας – και πουτίγκα Βικτώριας.

Ο οίκος δημοπρασιών διαπίστωσε πως δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλα σωζόμενα δείγματα του μενού της πρώτης θέσης για τη συγκεκριμένη νύχτα, αφού συμβουλεύτηκε μουσεία με συλλογές του Τιτανικού και μίλησε με κορυφαίους συλλέκτες αναμνηστικών.

Άλλα αντικείμενα της δημοπρασίας προσφέρουν μια φευγαλέα ματιά στη ζωή των 2.223 επιβατών και του πληρώματος του Τιτανικού, από τους οποίους επέζησαν μόλις 706.

Μια καρό κουβέρτα που χρησιμοποίησε ένας από αυτούς τους επιζώντες για να ζεσταθεί στη σωσίβια λέμβο αναμένεται να πωληθεί έως και 100.000 λίρες Αγγλίας (123.000 δολάρια).

Προηγουμένως, η κουβέρτα ανήκε στον Φρέντερικ Τόπιν, ο οποίος, υπό την ιδιότητά του ως βοηθός γενικού διευθυντή στη Νέα Υόρκη της εταιρείας στην οποία ανήκε ο Τιτανικός, την είχε αποκτήσει σε μια προβλήτα της Νέας Υόρκης όταν συνάντησε διασωθέντες επιβάτες που έβγαιναν στην ξηρά, ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.

Η κουβέρτα ανασύρθηκε από μια από τις σωσίβιες λέμβους / Φωτογραφία: Henry Aldridge and Son Ltd
Όμως 1.517 από τους επιβαίνοντες στον Τιτανικό δεν επέζησαν και ένα ρολόι τσέπης που ανήκε στον Σινά Καντόρ, έναν Ρώσο μετανάστη που ταξίδευε στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεύτερη θέση, σηματοδοτεί τη στιγμή που ο άνδρας μπήκε στο νερό και αργότερα πέθανε.

Επίσης, μια ετικέτα που χρησιμοποιήθηκε για τη σήμανση δεμάτων αλληλογραφίας αναδεικνύει τη μοίρα των ταχυδρομικών υπαλλήλων που επέβαιναν στο πλοίο, οι οποίοι πέθαναν όλοι στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν τους σάκους αλληλογραφίας στα πάνω καταστρώματα του πλοίου για να προσπαθήσουν να τους σώσουν από την πλημμύρα, πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών.

Με πληροφορίες από CNN

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ