Κυριακή 04.12.2022

Τιμητική πλακέτα στον γλύπτη Νίκο Φλώρο για την προσφορά του στο ΓΕΕΘΑ με το έργο «Ελληνική Σημαία»

Εκδήλωση παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ένα από τα πιο γνωστά του έργα, την «Ελληνική Σημαία» από τη σειρά «Ήρωες από Μέταλλο», που δημιουργήθηκε για την Επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, παρουσίασε ο διεθνούς φημης γλύπτης Νίκος φλώρος.

Ύστερα από την τελευταία έκθεση στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας επέστρεψε για να εκτεθεί ως κυρίαρχο έκθεμα επί σκηνής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μετά την  πρόσκληση του ΓΕΕΘΑ στην επετειακή εκδήλωση της 21ης Νοεμβρίου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

flwros__4_
flwros__3_
flwros__7_
Στο τέλος της εκδήλωσης του ΓΕΕΘΑ ο αρχηγός – στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κάλεσε επι σκηνής τον Νίκο Φλωρο ώστε να του παραδώσει τιμητική πλακέτα με για την προσφορά του δια μέσου της τέχνης του στο ΓΕΕΘΑ. Παρόντες η προεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την εκδήλωση τιμησαν επισης με την παρουσία τους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι αρχηγοί ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης και ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο πρέσβης Αμερικής Γιώργος Τσούνης.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα και ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Ο Αρκάς εικαστικός Νίκος Φλώρος, προερχόμενος από μια οικογένεια Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, εμπνέεται και δημιουργεί τιμητικά, με σεβασμό και συγκίνηση, ένα επετειακό έργο, την τρισδιάστατη ελληνική σημαία.

flwros__6_
flwros__5_
flwros__2_

Στο έργο του, η «Σημαία» παύει να είναι γαλανόλευκη και η διχρωμία της κατακεραυνώνεται με το κόκκινο χρώμα του αίματος όσων έδωσαν τη ζωή του για τους αγώνες του έθνους αλλά και του χρώματος του πάθους που διακατέχει διαχρονικά τον Έλληνα πολεμιστή για την Ελευθερία και την Ευνομία.

Η σημαία, κατασκευασμένη από μεταλλικές ίνες που συνθέτουν μια απόκοσμη και επιβλητική θωριά, δηλώνει ότι η κάθε της ίνα δείχνει το δρόμο της θυσίας, τον πόθο της ελευθερίας και της προόδου.

Η «Σημαία» του Νίκου Φλώρου είναι δαφνοστεφανωμένη, όπως αρμόζει στον Έλληνα πολεμιστή που πολεμά και θυσιάζεται διαχρονικά για τα ίδια πανανθρώπινα ιδανικά, που ξεπερνούν τα σύνορα των εθνών.

«Εσύ δεν είσαι από πανιού λωρίδα καμωμένη. Εσύ είσαι από αίμα, από καπνούς κι από φωτιά βγαλμένη» γράφει ο Γεώργιος Σημηριώτης και τα λόγια του παίρνουν σάρκα και οστά στο έργο του Νίκου Φλώρου.

Πηγή: Protothema

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ