Τρίτη 03.08.2021

Τήλος: Βραβείο από την ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μεγάλη διάκριση για το νησί των Δωδεκανήσων στο πρόγραμμα RESponsible Island της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μεγάλη διάκριση πέτυχε η Τήλος, το μικρό νησάκι στα Δωδεκάνησα καθώς απέσπασε το τρίτο βραβείο RESponsible Island της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020, ύψους 100.000 ευρώ. Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση των καινοτόμων ενεργειακών λύσεων και της συμβολής της νήσου σε μια βιώσιμη και φιλική προς το κλίμα Ευρώπη. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο νήσί Ærø της Δανίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» και το δεύτερο, ύψους 250.000 ευρώ, στο νησί El Hierro, που ανήκει στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας.

20 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν σε νησιά

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, εξέφρασε θερμά συγχαρητήρια στους νικητές του βραβείου, που θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για άλλα νησιά και ενεργειακές κοινότητες, όπως προσέθεσε. Σημείωσε ότι «τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση όσον αφορά τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτών στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» και προσέθεσε ότι το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον μετασχηματισμό των τοπικών ενεργειακών συστημάτων χάρη σε καινοτόμες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν την ουσία του βραβείου RESponsible Island.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, πάνω από 20 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζουν σε νησιά. Τα νησιά αυτά αντιμετωπίζουν συχνά υψηλό τοπικό ενεργειακό κόστος, αλλά μπορούν να επωφεληθούν από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πολλούς τρόπους, δεδομένου ότι η μετάβαση αυτή μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας και στον βιώσιμο τουρισμό, σημειώνεται. Συμπερασματικά, τονίζεται πως τα νησιά ενδείκνυνται για την ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοντέλα ενεργειακής μετάβασης για τις μικρές κοινότητες εν γένει.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.ethnos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ