Σάββατο 02.03.2024

Τι θα βγάλουν τα μπλόκα;

Θανάσης Μαυρίδης

Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως και να αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στα χρονικά. Πήρε την εξουσία χωρίς να διαθέτει αξιόλογες δυνάμεις στις συλλογικές μορφές εκπροσώπησης της κοινωνίας. Σχεδόν ανύπαρκτος στις εκλογές στα συνδικάτα, στους συλλόγους φοιτητών ή αγροτών. Κυβέρνησε έχοντας λάβει «δάνειο» τους ψηφοφόρους από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δάνειο σταδιακά «αποσύρεται». Δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λείπει από τα μπλόκα των αγροτών. Είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ!

Το ΚΚΕ είχε πάντα παρουσία στα μπλόκα. Το ίδιο και η κεντροδεξιά. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε. Αν κάτι δεν αντιλαμβάνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό ακριβώς: Δεν έχουν κοινωνικό αποτύπωμα. Ανέλαβαν τις τύχες της χώρας κάτω από συνθήκες ατυχήματος, χωρίς στο μεταξύ να κατορθώσουν να «εκμεταλλευτούν» την ευκαιρία που τους δόθηκε και να αποκτήσουν ερείσματα στην κοινωνία.

Η εκλογική τους νίκη ήταν συγκυριακή και είχε να κάνει με τις ιδιαίτερες συνθήκες που είχε δημιουργήσει η χρεοκοπία. Εξέφρασε στιγμιαία τον θυμό ενός εκλογικού σώματος που είχε εκπαιδευτεί σε λογικές του τύπου «λεφτά υπάρχουν». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις διάφορες εκλογικές μάχες σε επίπεδο συλλόγων ήταν στις περισσότερες φορές σταθερά τέταρτοι και ορισμένες και πέμπτοι. Και κάπως έτσι εξηγείται και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προτάσεις για τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. Επειδή δεν είχε πραγματική σύνδεση με τους φορείς της.

Τα μπλόκα των αγροτών θα αποτελέσουν μία νέα αφετηρία, καθώς θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Ποιος εκπροσωπεί και τι τελικά εκπροσωπεί. Κι αυτό διότι είναι η πρώτη ουσιαστική «αναμέτρηση» σε επίπεδο κοινωνίας. Είναι από τις αναμετρήσεις αυτές που μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτης και να δημιουργήσουν πολιτικά γεγονότα.

Στο παιγνίδι αυτό το ΚΚΕ έχει πιθανότητες να κερδίσει δυνάμεις, αφού είναι μία σταθερή δύναμη στον χώρο της αριστεράς και στη φάση αυτή θυμίζει στους φίλους του ότι εξακολουθεί και υπάρχει την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρόδωσε και γι’ αυτό τον εγκαταλείπουν οι οπαδοί του και συρρικνώνεται.

Το θέμα είναι πού θα κατευθυνθεί πλέον αυτό το «δάνειο» που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ψηφοφόρους του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να «επιστρέφει» και για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γεννάται θέμα. Μοιάζει σαν να παραμένει στην τράπεζα, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο επόμενο πολιτικό «project». Ποιο θα είναι αυτό το project; Αν πρόκειται για δυνάμεις του λεγόμενου μετώπου του λαϊκισμού, τότε μπορεί και να μας περιμένουν εκπλήξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν παιδιά της πλατείας. Μένει να δούμε ποιο θα είναι το παιδί των μπλόκων. Ποια θα είναι, δηλαδή, η επιλογή του παλαιού «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ και των κληρονόμων του…

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ