Τετάρτη 23.04.2025

Τι σημαίνει σήμερα συγκάλυψη

Του Μανόλη Καψή

Μετά το “μπάζωμα”, που έχει μια ιδιαίτερη ηθική απαξία, καθώς σχετίζεται με τους νεκρούς της τραγωδίας, αλλά την ίδια στιγμή και η ίδια η λέξη σε οδηγεί στην οικοδομή, στα φθαρμένα υλικά και στη μαύρη παραοικονομία, στην απόκρυψη με έναν βίαιο και τελείως αυθαίρετο και λαϊκό τρόπο, μετά το “μπάζωμα”, η πιο βαριά κατηγορία που διατυπώθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών είναι η “συγκάλυψη”.

Αυτή η κατηγορία κινητοποίησε τον κόσμο που διαδήλωσε στις πλατείες, καθώς και μόνο η υποψία ότι κάποιοι ισχυροί, οι πάνω, οι ελίτ, θα βρουν τρόπο να κρύψουν τις ευθύνες τους, ήταν αρκετή για να προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση. Ήρθε μετά να προστεθεί και το σύνθημα “δεν έχω οξυγόνο”, που συνέδεε τις εγχώριες κινητοποιήσεις με τα συνθήματα και τη συγκίνηση του black lives matter, ήρθε και το μονταρισμένο ηχογραφημένο υλικό (αλλά αυτήν τη φορά το μοντάζ ήταν για καλό λόγο να εξηγούμαστε, έ), και τίποτα δεν μπορούσε πια να σταματήσει το ρεύμα της οργής.

Τι έχει απομείνει σήμερα από τη συγκάλυψη; Να θυμηθούμε πώς προέκυψε η κατηγορία.

Η θεωρία έλεγε ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία υπήρχε παράνομο, εύφλεκτο υλικό, καθώς κάποιοι έκαναν λαθρεμπόριο καυσίμων (κατά προτίμηση μέσω Σκοπίων, να υπάρχει και μια δόση εθνικής αγανάκτησης) και αυτό το καύσιμο είναι που εξηγεί την πυρόσφαιρα που προέκυψε αμέσως μετά τη σύγκρουση των 2 τρένων. Διάφοροι “αναλυτές” και “εμπειρογνώμονες” εξηγούσαν εκείνη την εποχή, με τη βοήθεια διαγραμμάτων και άλλων βοηθημάτων -στις “αρμόδιες” μεσημεριανές εκπομπές- πού ακριβώς έκρυβαν οι λαθρέμποροι τα καύσιμα, πώς ήταν οι κάδοι που φύλασσαν το καύσιμο, πόσο ήταν το ημερήσιο κέρδος και λοιπές λεπτομέρειες. Αυτό εξηγεί και το μπάζωμα. Γιατί έσπευσαν οι αρμόδιοι να καλύψουν τον χώρο με χαλίκι, να απομακρύνουν άρον άρον τα βαγόνια και να θάψουν τα στοιχεία; Μα για να μην βρεθούν τα στοιχεία εκείνα που θα επιβεβαίωναν το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η θεωρία υπονοούσε ότι οι λαθρέμποροι είχαν άκρες στην εξουσία και εκείνη φρόντιζε για το ακαταδίωκτο. Στη συγκάλυψη. Υπήρχαν και άλλες εκδοχές. Ότι το λαθρεμπόριο ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, αν δεν μετείχε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο κόλπο. Αυτός δεν έδωσε την εντολή στον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα;

Παρά ταύτα η θεωρία της συγκάλυψης καλά κρατεί και συνεχίζει να είναι η σημαία και το σύνθημα του κινήματος της οργής και της συγκίνησης για την τραγωδία των Τεμπών. Η μία εξήγηση είναι η ατιμωρησία των πολιτικών. Η συγκάλυψη αντέχει ως σύνθημα γιατί η απαίτηση της κοινής γνώμης να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες στους πολιτικούς -και ειδικά στον Κώστα Καραμανλή-, η απαίτηση της κοινής γνώμης να την πληρώσει επιτέλους και κάποιος “μεγάλος” δεν έχει ικανοποιηθεί. Και μάλλον δεν εκτονώνει την ένταση η παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στη δικαιοσύνη. Θα δώσει διέξοδο στην πίεση αυτή η έναρξη της δίκης; Αμφιβάλλω.

Ο δεύτερος λόγος που αντέχει το σύνθημα της συγκάλυψης είναι το ότι εξυπηρετεί όσους έχουν επενδύσει πολιτικά στην τραγωδία. Γιατί επιτρέπει να “φορτώσεις” στην κυβέρνηση όχι μόνο τις αυτονόητες ευθύνες για το δυστύχημα, όχι μόνο τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη ελέγχου, τη διαφθορά στην υλοποίηση των συμβάσεων και την ανοχή στο δημοσιοϋπαλληλικό χάος του ΟΣΕ, αλλά και μια ανήθικη προσπάθεια “κουκουλώματος”, που επιτρέπει και όλων των ειδών τους συνειρμούς για το τι κρύβεται στ’ αλήθεια από πίσω.

Ορισμένες φορές μάλιστα η κατηγορία διατυπώνεται και από ορισμένους παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός, που φρόντισαν να θάψουν εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, επειδή δεν τους βόλευαν τα συμπεράσματά τους για τις εμφανίσεις τους στην τιβί.

Η δίκη για τα Τέμπη θα ξεκινήσει σε μερικούς μήνες με δεκάδες κατηγορουμένους, οι θεωρίες συνωμοσίας που ήταν της μόδας τα τελευταία 2 χρόνια φαίνεται να υποχωρούν -παραμένουν δημοφιλείς σε εκείνους που ούτως ή άλλως έτσι αντιλαμβάνονται τον κόσμο-, το κύμα αντισυστημισμού όμως μάλλον θα είναι μαζί μας για πολύ καιρό ακόμα. Μένει να δούμε πόσο θα αντέξει στα διλήμματα των εκλογών.

πηγή capital.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ