Παρασκευή 14.06.2024

Τι ρίχνει τη λίμπιντο και πώς θα την… ανεβάσουμε

Από το άγχος της απόδοσης μέχρι τα αντιυπερτασικά που σας άλλαξε ο γιατρός, τα αίτια της μειωμένης λίμπιντο είναι πολλά, αλλά ευτυχώς σχεδόν όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι η ερωτική σας επιθυμία και απόδοση έχουν σημειώσει έντονη κάμψη, τότε θα  πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αναζητήσετε τα αίτια της ελαττωμένης λίμπιντο, ενδεχομένως και με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Εάν λόγου χάρη ένας άνδρας έχει μειωμένη ερωτική διάθεση και παρουσιάζει δυσκολία στη διατήρηση της στύσης, καλό είναι να απευθυνθεί σε έναν ουρολόγο. Αλλά τα προβληματα μπορεί να προέρχονται και από τυχόν αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή ενός ασθενούς. Η αλλαγή της αντιυπερτασικής αγωγής λόγου χάρη μπορεί να επηρεάσει και την στυτική λειτουργία κάτι που συνήθως αναφέρεται και στο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου. Σημειώνεται επισης ότι οι παθολογικές καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί με μειωμένη λίμπιντο είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Εάν δεν υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα, αλλά η διαταραχή οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες τότε η συμβολή ενός ψυχοθεραπευτή μπορεί να φανεί χρήσιμη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, έχουν συσχετιστεί με υποτονική ερωτική επιθυμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις πάλι το άγχος της απόδοσης είναι αυτό που μπλοκάρει την επιθυμία. Κάτω από την πίεση και το φόβο ότι ο άνδρας «δεν θα τα καταφέρει» τείνει να αποφεύγει την ερωτική επαφή στέλνοντας λάθος μήνυμα στη σύντροφό του την οποία σταδιακά αποδιώχνει. Οι ειδικοί εξηγούν ότι, παρότι το άγχος της απόδοσης συνήθως χαρακτηρίζει τους νεαρούς άνδρες, σε αρκετές περιπτώσεις, η ανησυχία αυτή κάνει ξανά την εμφάνισή της μετά τα 45, γεγονός που αποδίδεται στο φόβο πολλών ανδρών ότι λόγω ηλικίας, θα χάσουν και τη σεξουαλική τους ικανότητα.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία είναι το πόσο άνετα νιώθετε άνετα με το σώμα σας. Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι η άποψη που έχουμε για το σώμα μας, για το πως αυτό φαίνεται σε εμάς, αλλά και τον τρόπο που πιστεύουμε ότι το βλέπουν οι άλλοι, μπορεί να επηρεάσει και την λίμπιντο.  Συνήθως οι γυναίκες ανησυχούν για τις αναλογίες τους και το βάρος τους, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία των περισσότερων ανδρών, ιδιαίτερα των νέων, αφορά το μήκος του πέους.

Ακόμη σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στην κούραση, την έλλειψη χρόνου, αλλά και τις κακές διατροφικές επιλογές ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οπότε με μια απλή κίνηση όπως λόγου χάρη κόβοντας το δεύτερο ποτήρι ουίσκι που συνήθως πίνατε τα βράδια, το πρόβλημα να λυθεί!

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία επηρέασε μάλλον αρνητικά την ερωτική διάθεση και επιθυμία όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία βάσει των οποίων η συχνότητα των ερωτικών επαφών μειώθηκε στη διάρκεια των lockdown.

Πηγή: Ygeiamou.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ