Παρασκευή 13.12.2024

Τι φέρνει το «φινλανδικό μοντέλο» στις Ένοπλες Δυνάμεις

Κωνσταντίνος Ιατρίδης

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, απαιτούν πραγματικά  μια τελείως  διαφορετική αντιμετώπιση,  μια νέα φιλοσοφία.

Η χρησιμοποίηση νέων και έξυπνων οπλικών συστημάτων, όπως μας έχει δείξει η εμπειρία από τον Ρώσσο-Ουκρανικό πόλεμο  αλλά και από τις  τελευταίες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας,  αποδεικνύει ότι τα δόγματα τα οποία ακολουθούν σήμερα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει και να μελετηθούν αλλά και σε έναν μεγάλο βαθμό να αναθεωρηθούν.

Η επιθετική συμπεριφορά  της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, έφερε στο προσκήνιο πέραν της   αύξησης των αμυντικών δαπανών και την επιτακτική ανάγκη, η Ελλάδα να αποκτήσει έναν τεχνολογικά προηγμένο αμυντικό τομέα, με μια Αμυντική Βιομηχανία που να έχει δυνατότητες παραγωγής όπλων και οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας και έξυπνων λύσεων. Είναι κάτι που πολύ σωστά επισημάνθηκε  από τον υπουργό Εθνική Άμυνας κ. Δένδια και βεβαίως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας πρέπει  να εξελιχθούν, να γίνουν όλες εκείνες  οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις  ώστε  να μπορούν να  αντιμετωπίζουν όλες  τις υπαρκτές και μεγάλες απειλές. Τα δεδομένα είναι  τελείως διαφορετικά από αυτά των προηγουμένων ετών.  Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει και επιβάλλεται να γίνουν  οι απαραίτητές μεταρρυθμίσεις  και στη θητεία, ώστε η θητεία  να μην αποτελεί πλέον αγγαρεία αλλά να είναι  μία θητεία-ευκαιρία όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας.

Δηλαδή,  να δημιουργούμε εκπαιδευμένους πολίτες και όσοι από αυτούς θέλουν, να μετέχουν σε έναν κύκλο εφεδρείας, επανεκπαίδευση σε τακτά χρονικά διαστήματα, που να καθιστά πιο αξιόμαχους τους ίδιους και κατ΄ επέκταση  μεγαλύτερες τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα, λόγω της αναζωπύρωσης της τουρκικής απειλής και της οικονομικής κρίσης, οι οποίες έχουν καταστήσει ξεπερασμένα πολλά από τα στερεότυπα, να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία της στρατιωτικής θητείας, όπως έκαναν χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά (Φιλανδία),  προκειμένου να αποκτήσει έναν ποιοτικά ανώτερο στρατό για την ασφάλειά της χώρας μας.

Η αναγκαία  μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας στοχεύει στην ικανοποίηση μίας σχετικά νέας και μίας μακροχρόνιας ανάγκης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας που έχει σχέση με την  αποτροπή της απειλής και προπαντός την αποτροπή της πιθανότητας, διεξαγωγής ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

Η στρατιωτική θητεία θα τροποποιηθεί με βάση το μοντέλο που εφαρμόζει η Φινλανδία, όπου οι στρατεύσιμοι αποκτούν γνώσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες και μπορούν να τις αξιοποιήσουν στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Και διευκρίνισε ο κ. Υπουργός Άμυνας  ότι, θα ακολουθηθεί κατ’ αρχάς, το φινλανδικό μοντέλο προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες, που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη,  αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, και τις νέες δυνατότητες. Κάτι που είναι επιτακτικά αναγκαίο.

Η θητεία είναι ανάγκη  να καταστεί  πιο ελκυστική, εκσυγχρονίζοντας την παρεχόμενη εκπαίδευση με την εισαγωγή της ανάπτυξης ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων, αλλά και να ενισχυθεί η ετοιμότητα των εφέδρων, μετά την ολοκλήρωση της θητείας.

Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι, θα προσφέρεται ποιοτικός χρόνος στους νέους κατά τη διάρκεια της θητείας και παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης που θα αξιοποιείται στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία. Το πιστοποιητικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα και ενδεχομένως, σε συνεννόηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, να υπάρχει μοριοδότηση ακόμα και σε προκηρύξεις του δημοσίου.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες οι ομοειδείς χώρες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή,  οι οποίες αντιμετωπίζουν οξείες απειλές εθνικής ασφάλειας, χρειάζεται ένα καλά εξοπλισμένο και καλά εκπαιδευμένο τμήμα εφέδρων. Επιπλέον, οι ομοειδείς χώρες όπως η Φιλανδία που αναφέρθηκε ο κ. Δένδιας παρέχουν πρότυπα που μπορούν να αντιγραφούν και να προσαρμοστούν, ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό της στρατεύσιμης θητείας ως πυλώνα της Εθνικής της Άμυνας. 

Σε μια εποχή μάλιστα που ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα κυριαρχείται από την απόκτηση υπερσύγχρονων πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι η αποτροπή δεν αφορά μόνο τη διάθεση ανώτερης τεχνολογίας αλλά και τη διάθεση ανώτερων ανθρώπινων δεξιοτήτων.

Συνεπώς οι ανθρώπινες δεξιότητες, όσον αφορά το ικανά εκπαιδευμένο τμήμα εφέδρων, μπορούν τόσο να αμβλύνουν τη στρατιωτική τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο εχθρός όσο και να ενισχύσουν και να διευρύνουν την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι αυτή η βέλτιστη ανάπτυξη και κατανομή των δεξιοτήτων, η ποιοτική υπεροχή που είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την ποσοτική υπεροχή της Τουρκίας, πρέπει και μπορεί να είναι το προϊόν μεθοδικών και συστηματικών μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών όσον αφορά στο μοντέλο εφέδρων της Ελλάδας.

Επίσης ένα αποτελεσματικό σώμα εφέδρων είναι απαραίτητο για έναν αποτελεσματικό Στρατό. Η ουσιαστική αναβάθμιση των εφέδρων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, συνιστά άμεση προτεραιότητα.

*Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Αντιπτέραρχος (Ι) εα, Επίτιμος Δκτής ΔΑΥ, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, Αμυντικός Αναλυτής

Πηγή: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ