Παρασκευή 29.03.2024

Τι εκτιμούν οι ειδικοί για τη λειτουργία των σχολείων τον χειμώνα

Τελειώνει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και το πρώτο κουδούνι  θα χτυπήσει σε λιγότερο από 48 ώρες με πολλές προσδοκίες αλλά και μεγάλες ανησυχίες λόγω της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα που ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε 250.000 νοσηλείες παιδιών, σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνέταξε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και τα οποία εφαρμόζουν το «όπλο» του πολύ συχνού
ελέγχου και μάλιστα του εργαστηριακού ελέγχου με ρινοφαρυγγικό δείγμα (με rapid τεστ) σε ανεμβολίαστα παιδιά και ανεμβολίαστους
εκπαιδευτικούς, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας εκτιμούν πως δεν θα χρειαστεί να πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων η πρόταση για προσωρινό κλείσιμο τάξεων.

Ο αυστηρός έλεγχος με πολλαπλά τεστ θα μπορέσει να εντοπίσει εγκαίρως εκείνα τα παιδιά που θα βγουν θετικά μετά την πρωτογενή εμφάνιση κρούσματος στην τάξη ώστε να τα απομονώσει και να μην χρειαστεί να σταματήσει  η δια ζώσης εκπαίδευση.

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα ορίζουν ότι η τάξη θα κλείνει όταν μέσα στην αίθουσα θα βρίσκεται αριθμός θετικών παιδιών που θα ισούται με το 50% του αριθμού των μαθητών  συν ένα παιδί. Αυτό το ποσοστό ωστόσο, που έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές ημέρες έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους γονείς που αναρωτιούνται αν θα μπορέσει το παιδί τους να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο όταν οι μισοί του συμμαθητές στο ίδιο τμήμα θα έχουν κολλήσει κορονοϊό.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, ουσιαστικά με το συχνό testing αντικαθιστούμε το προληπτικό κλείσιμο της τάξης για να ανακοπεί η αυξημένη διασπορά και έτσι χρησιμοποιούμε αυτό το «εργαλείο» που μας προσφέρει η επιστήμη ώστε να διατηρήσουμε ανοιχτά τα σχολεία και διά ζώσης τη διδασκαλία.

Την εκτίμηση του ότι μεμονωμένα σχολεία ίσως χρειαστεί να κλείσουν για μικρό χρονικό διάστημα καταθέτει στο Liberal ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Γιώργος Χρούσος λέγοντας πως χάρη στον πολύ συχνό έλεγχο με self-tests και rapid tests, αλλά και στο σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού στην εκπαιδευτική κοινότητα, από την πλευρά των δασκάλων, δεν θα έχουμε τόσες πολλές νοσηλείες σε παιδιά, όσο φοβόμασταν.

«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοικτά και σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι θα μείνουν ανοικτά» λέει ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, θυμίζοντας ότι μέσα στον Αύγουστο οι ειδικοί είχαν προαναγγείλει για τις αρχές του Σεπτέμβρη  εκτόξευση των κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα κατά την επιστροφή των εκδρομέων, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Όπως άλλωστε διευκρινίζει ο  Γ. Χρούσος, το σχολείο είναι ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και ειδικά στις τάξεις του δημοτικού όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών, οι μικροί μαθητές  έχουν αποδειχθεί πολύ πειθήνιοι και συμμορφώνονται με τη χρήση της μάσκας, του αντισηπτικού και την τήρηση των αποστάσεων καλύτερα και από τους ενήλικες.

Αν χρειαστεί να κλείσουν  σχολικά τμήματα ή σχολεία τον χειμώνα, ο καθηγητής εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Δυστυχώς σε αρκετά μέρη της Ελλάδας η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, γεγονός που σημαίνει πως το ιικό φορτίο είναι πολύ μεγαλύτερο στην κοινότητα, οπότε διευκολύνεται σημαντικά η διασπορά. Στις αιτίες ανησυχίας προστίθενται τα νέα ερευνητικά δεδομένα πως ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μόνο με σταγονίδια τα οποία έχουν ακτίνα δράσης ένα μέτρο αλλά και με αερόλυμα δηλαδή με τα πολύ ελαφρά σταγονίδια, που έχουν ακτίνα δράσης τέσσερα μέτρα, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γενετικής του Ανθρώπου Κώστας Τριανταφυλλίδης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Γιώργος Χρούσος από πλευράς του  εκτιμά ότι διαρκώς αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων εφήβων, όσο πλησιάζει το πρωί της Δευτέρας 13/9. Ήδη βρισκόμαστε στο 25% του συνόλου των παιδιών ηλικίας 15-18 ετών, που είναι εμβολιασμένα, ενώ στις ηλικίες 12-14 ετών, το 13%  έχει κάνει μια τουλάχιστον δόση του εμβολίου, με κάθε ραντεβού που κλείνεται στην πλατφόρμα, να θωρακίζει ακόμα περισσότερο τη
σχολική κοινότητα από το ενδεχόμενο εμφάνισης συρροών κρουσμάτων. Για την αποφυγή της εμφάνισης συρροών κρουσμάτων πολύ σημαντικός είναι και ο τακτικός αερισμός των σχολικών τάξεων, κάτι που προϋποθέτει να μένουν διαρκώς ανοιχτά τα παράθυρα.

Τέλος, ο καθηγητής κύριος Χρούσος τονίζει την επιβεβλημένη ανάγκη στους εσωτερικούς χώρους να φοράνε μάσκα και οι μαθητές και οι καθηγητές και να τη φορούν όλοι σωστά ενώ αναφερόμενος στα mRNA εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί και για τα παιδιά λέει ότι είναι από τα ασφαλέστερα εμβόλια που έχουμε στη φαρέτρα!

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: Liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ