Παρασκευή 19.07.2024

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Όρμπαν με Πούτιν – Πώς αντέδρασαν οι ηγέτες της ΕΕ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν τα βήματα για ειρήνευση στην Ουκρανία, με επικρίσεις ηγετών κρατών μελών της ΕΕ να πληθαίνουν με προειδοποιήσεις κατά του κατευνασμού της Μόσχας, τονίζοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν μιλά εξ ονόματος της ΕΕ στη συνάντησή του με τον Πούτιν.

Η Ουγγαρία ανέλαβε τη Δευτέρα την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και πέντε μέρες αργότερα ο Όρμπαν επισκέφτηκε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, και σήμερα συναντήθηκε με τον Πούτιν στον δεύτερο σταθμό αυτού που χαρακτήρισε «ειρηνευτική αποστολή», λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ κατά την οποία θα εξεταστεί χορήγηση περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ενάντια σε αυτό που η δυτική αμυντική συμμαχία αποκαλεί «απρόκλητο επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Πούτιν δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι προτάσεις της Ρωσίας πρέπει να είναι το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης. Ο Πούτιν τόνισε ότι είναι ευγνώμων στον Όρμπαν για την προσπάθεια αποκατάστασης του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, αλλά το Κίεβο εξακολουθεί να μην είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι για την επίλυση της «κρίσης» στην Ουκρανία, το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τις ουκρανικές επαρχίες που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι εδάφη της και μέρος της επικράτειας της. Αναφερόμενος στα μέσα «επίλυσης της κρίσης» στην Ουκρανία και σε μια «ειλικρινή και χρήσιμη» συζήτηση, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο το όραμά του για ειρήνη, «δηλαδή την πλήρη αποχώρηση όλων των Ουκρανών στρατιωτών από τις Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα».

Από την πλευρά του ο Όρμπαν τόνισε ότι θεωρεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια ειρηνευτική αποστολή. «Χρειάζονται πολλά βήματα για να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά κάναμε το πρώτο βήμα με την αποκατάσταση του διαλόγου», τόνισε προσθέτοντας ότι «οι απόψεις Μόσχας – Κιέβου παραμένουν μακριά η μία από την άλλη».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα εντός της ΕΕ των 27 εθνών θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία». «Ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν», έγραψε στο X.

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι «η εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ δεν έχει εντολή να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για λογαριασμό της ΕΕ».

Ο Πούτιν, ο οποίος υποδέχθηκε τον Όρμπαν στο Κρεμλίνο, δήλωσε έτοιμος να συζητήσει τις «λεπτές διαφορές» των ειρηνευτικών προτάσεων για τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται εδώ και δυόμισι χρόνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο μόνο αν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να δώσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που η Μόσχα μονομερώς προσάρτησε – αιτήματα που το Κίεβο απέρριψε αμέσως λέγοντας ότι οι όροι αυτοί ισοδυναμούν με παράδοση.

Η Ουκρανία βλέπει το ειρηνευτικό της σχέδιο 10 σημείων και μια πρόσφατη διεθνή σύνοδο κορυφής που βασίζεται σε αυτό ως την μόνη ρεαλιστική πορεία για τερματισμό του πολέμου, λέγοντας ότι το ταξίδι Όρμπαν στη Μόσχα δεν έγινε σε συντονισμό με το Κίεβο.

«Υπενθυμίζουμε ότι σε ό,τι μας αφορά, η αρχή «όχι συμφωνίες για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία» παραμένει ακλόνητη και (καλούμε) όλα τα κράτη να την τηρήσουν αυστηρά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Σκεπτικισμός» των κινήτρων της Ουγγαρίας

Ο Όρμπαν, επικριτής της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ο οποίος έχει τις στενότερες σχέσεις από όλους τους ηγέτες της ΕΕ με τον Πούτιν, αναγνώρισε ότι δεν είχε εντολή της ΕΕ για την επίσκεψή του, και πως η Ουγγαρία έχει αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ δεν τον εξουσιοδοτεί να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της ΕΕ. Ωστόσο, τόνισε ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί «από μια άνετη πολυθρόνα στις Βρυξέλλες».

«Δεν μπορούμε να κάτσουμε και να περιμένουμε να τελειώσει ως εκ θαύματος ο πόλεμος», έγραψε στο X.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε ότι το ταξίδι Όρμπαν στη Μόσχα σημαίνει ότι ο σκεπτικισμός εντός της ΕΕ σχετικά με εκ περιτροπής προεδρία της Ουγγαρία είναι «δυστυχώς δικαιολογημένος – όλα έχουν να κάνουν με την προώθηση των συμφερόντων της Βουδαπέστης».

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα κατηγόρησε τον Όρμπαν για υπονόμευση της προεδρίας της ΕΕ. «Αν πραγματικά επιδιώκετε την ειρήνη, δεν ανταλλάσσεται χειραψίες με έναν αιματηρό δικτάτορα, καταβάλλετε όλες τις προσπάθειές σας για να υποστηρίξετε την Ουκρανία», ανέφερε με ανάρτηση στο X.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η οποία θα γίνει η επόμενη επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε ότι ο Όρμπαν εκμεταλλεύεται τη θέση της προεδρίας της ΕΕ για να σπείρει σύγχυση. «Η ΕΕ είναι ενωμένη, ξεκάθαρα πίσω από την Ουκρανία και ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο τόνισε ότι η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στην Μόσχα υπονομεύει τα συμφέροντα της ΕΕ. Ο απερχόμενος επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο Όρμπαν στη Μόσχα «δεν εκπροσωπεί την ΕΕ με καμία μορφή».

Η συνάντηση Όρμπαν-Πούτιν ήταν η πρώτη συνάντηση ενός ηγέτη κράτους μέλους της ΕΕ με τον Ρώσο πρόεδρο στη Μόσχα από τον Απρίλιο του 2022, δύο μήνες αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και η πρώτη συνάντηση Όρμπαν έκτοτε, αν και οι δυο τους είχαν συναντήσεις αλλού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Όρμπαν δεν εκπροσωπεί τη Συμμαχία, αν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για το ταξίδι του στη Μόσχα.

«Φυσικά, ο Βίκτορ Όρμπαν δεν εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ σε αυτές τις συναντήσεις, εκπροσωπεί τη χώρα του», είπε ο Στόλτενμπεργκ στον Τύπο, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ είχε «ενημερωθεί» για αυτό το ταξίδι.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε την προεδρία της στην ΕΕ με το κάλεσμα «Να κάνουμε την Ευρώπη μεγάλη ξανά», απηχώντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμμαχο του Όρμπαν.

Πηγή: liberal.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ