Παρασκευή 22.09.2023

Θανάσης Γλαβίνας: «Δραματική η κατάσταση στον Έβρο, ελλιπής η προετοιμασία και ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» με τους δημοσιογράφους Μπάγια Αντωνοπούλου και Νικήτα Κορωνάκη, εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας.

Ο κ. Γλαβίνας σχολιάζοντας τη δραματική κατάσταση, που επικρατεί στον Έβρο, δήλωσε ότι «οι εικόνες που παίρνουμε από τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη είναι αποκαρδιωτικές. Όσα συνέβησαν το βράδυ ήταν συγκλονιστικά για τους κατοίκους και τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Είδαμε πράγματα που ξεπερνούν τον ανθρώπινο νου».

Αναφερόμενος στις ευθύνες της Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες αποτυχίες τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε, γιατί από όσα ακούσαμε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, το αφήγημα της είναι ότι οι φωτιές είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περιττεύει. Ακόμη και σήμερα στην Κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει ότι η προετοιμασία δεν γίνεται τώρα που πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, μέσα στο καλοκαίρι, αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με συχνούς καθαρισμούς των δασών, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, την παροχή τεχνικών γνώσεων και τη χρήση τεχνολογικών μέσων, που όπως βλέπουμε σε άλλες χώρες δίνουν άμεσα στοιχεία για τη θέση της φωτιάς συμβάλλοντας στην επιχείρηση κατάσβεσης προτού αυτή εξαπλωθεί».

Ο κ. Γλαβίνας δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συμμετέχει με σύνεση και νηφαλιότητα στη συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ακούγοντας τις προτάσεις των ειδικών. Τόνισε ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα, στην οποία ήδη -αλλά και τα επόμενα χρόνια- οι φωτιές θα είναι πράγματι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Όπως φαίνεται, εκ των υστέρων, τα σχέδια και οι δυνάμεις δεν επαρκούν για την κατάσβεση τέτοιων πυρκαγιών. Στην Αλεξανδρούπολη αυτή τη στιγμή μιλάμε πλέον για το φαινόμενο μιας “megafire”, η οποία εφόσον εξαπλωθεί, είναι αδύνατο να σταματήσει όσα μέσα πυρόσβεσης και αν διαθέτει η χώρα».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε την απουσία των 13 επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις περιφέρειες της χώρας. Ο κ. Γλαβίνας σχολίασε ότι «χρειάζεται άμεσα υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων πρόληψης, τα οποία θα είναι σε ισχύ ήδη από τον χειμώνα. Διαφορετικά και του χρόνου το καλοκαίρι θα έχουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έδωσε βάση, όπως θα έπρεπε, στον Έβρο, μία εθνικά ευαίσθητη περιοχή, όπου όφειλε να είναι πιο επαρκώς προετοιμασμένη και σε επαγρύπνηση για τους λόγους, που καταλαβαίνουμε όλοι. Κάτι τέτοιο, φαίνεται ότι έγινε εκ των υστέρων και είδαμε κλιμάκια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας και του στρατού να ανεβαίνουν στην περιοχή για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν το μεγαλύτερο κακό».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ