Πέμπτη 28.03.2024

Τέλος στις παράνομες και καταχρηστικές απεργίες – Αστικές ευθύνες στους συνδικαλιστές

Φρένο στο φαινόμενο όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, τα συνδικάτα να την επαναπροκηρύσσουν μέσω άλλου, δευτεροβάθμιου σωματείου, βάζει το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή.

Ταυτόχρονα, όσοι συνδικαλιστές -μέλη ΔΣ των σωματείων προβαίνουν σε καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, τόσο οι ίδιοι, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση, θα έχουν πλέον αστική ευθύνη.

Ευθύνη που στο εξής δεν θα βαραίνει μόνο το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αλλά και εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, ενώ η καταβολή αποζημίωσης θα προϋποθέτει την άσκηση αγωγής από τη θιγόμενη επιχείρηση.

Πρόκειται για τις δύο καινούργιες παρεμβάσεις που προστέθηκαν στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή.

Η πρώτη ρύθμιση, αυτή για τις παράνομες και καταχρηστικές απεργίες, έρχεται έπειτα και από την πρόσφατη στάση εργασίας στο Αττικό Μετρό, όπου, μολονότι είχε κηρυχθεί από το Πρωτοδικείο ως παράνομη, τελικώς πραγματοποιήθηκε κανονικά γιατί έσπευσε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να τη θέσει υπό την προστασία του.

Επιπλέον, χθες Πέμπτη, παρ’ ότι η 24ωρη απεργία της ΠΕΝΕΝ στα πλοία είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο Πειραιά, παρ’ όλα αυτά μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στο λιμάνι από το πρωί και εμπόδιζαν την πραγματοποίηση των δρομολογίων. Αποτέλεσμα, χιλιάδες πολίτες που περίμεναν να ταξιδέψουν ταλαιπωρήθηκαν επί ώρες, προτού καταφέρουν τελικά να επιβιβαστούν στα πλοία.

Στο θέμα είχε αναφερθεί προ ημερών ο Κ. Χατζηδάκης λέγοντας ότι το γαϊτανάκι αυτό πρέπει να σταματήσει γι’ αυτό και φέρνουμε σχετική ρύθμιση με την οποία αλλάζει η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα για τις παράνομες και καταχρηστικές απεργίες.

Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι όταν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο δευτεροβάθμιο σωματείο. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται το δικαίωμα από Εργατικά Κέντρα ή άλλα 2άθμια όργανα να κηρύσσουν ξανά απεργία μετά από δικαστική απόφαση που την έχει κρίνει παράνομη. Για να συμπληρώσει ο υπουργός, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η απεργία δεν θα μπορεί να προκηρυχθεί εγκύρως, αργότερα με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος».

Το φαινόμενο έχει πάρει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις για αυτό και είναι απαραίτητο να εισαχθεί μια διάταξη που θα επεκτείνει το δεδικασμένο μιας δικαστικής απόφασης που χαρακτηρίζει μια απεργία ως παράνομη, έτσι ώστε η ισχύς της να καλύπτει και κάθε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που θα επιχειρούσε να κηρύξει νέα όμοια απεργία. Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η καταστρατήγηση της δικαστικής απαγορευτικής απόφασης.

Tι αλλάζει αναφορικά με τους συνδικαλιστές

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συνδικαλιστές θα μπορούν να απολύονται για ουσιαστικό λόγο, τα κόμματα δεν θα επιτρέπεται να ενισχύουν συνδικαλιστικές οργανώσεις ενώ οι απεργίες θα προκηρύσσονται μόνο με πλειοψηφία κατόπιν ψηφοφορίας που θα γίνεται ηλεκτρονικά και με διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου.

Οι ΔΕΚΟ – π.χ συγκοινωνίες, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ.- θα πρέπει να λειτουργούν στο 1/3 των δυνατοτήτων τους κατά τη διάρκεια απεργίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται, για παράδειγμα, να μένει η Αθήνα χωρίς μετρό και συγκοινωνίες.

Στα μέτρα για την διαφάνεια στον συνδικαλισμό, το υπουργείο Εργασίας εντάσσει και προωθεί:

1. Την εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ: καταστατικό, έδρα, αριθμός μελών.

2. Η εγγραφή στο μητρώο θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας ή ακόμη και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

3. Προϋπόθεση για κήρυξη απεργίας και την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ύπαρξη διαθέσιμου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Στόχος αυτών των μέτρων είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας αλλά και της αντιπροσωπευτικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και η διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στις αποφάσεις (π.χ για κήρυξη απεργίας), με δικλείδες μυστικότητας ώστε να μην ασκούνται πιέσεις κατά την ψηφοφορία.

Επίσης με το νομοσχέδιο, καταργείται η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών, η οποία έκρινε τη νομιμότητα της απόλυσης συνδικαλιστών. Συγκεκριμένα ενσωματώνονται διατάξεις με τις οποίες:

1. Απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

2. Προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.

3. Διασφαλίζεται τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, στους κλάδους: υγείας, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, διύλισης πετρελαίου, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, αποκομιδής απορριμμάτων, φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευμάτων στα λιμάνια, Πολιτικής Αεροπορίας, μισθοδοσίας  στο Δημόσιο (συντάξεις). Οι κλάδοι που εντάσσονται στη ρύθμιση προσδιορίζονται από το νόμο 1264/1982.

4. Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας. Παράβαση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.liberal.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ