Τετάρτη 04.08.2021

Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας – Έρχονται τα προνόμια εμβολιασμένων

Δεν ισχύει από τη Δευτέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας – Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις για τα προνόμια που θα αφορούν τους εμβολιασμένους

Σε κανονικούς ρυθμούς -σε μεγάλο τουλάχιστον βαθμό- επιστρέφει τη Δευτέρα 28 Ιουνίου η ζωή, αφού η άρση μέτρων που έχει ανακοινωθεί βάζει τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί για τον κορονοϊό και ως εκ τούτου οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, τηρώντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού.

Παράλληλα, την εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται να γίνουν και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης που θα αφορούν τα προνόμια των εμβολιασμένων. Στο τραπέζι μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ βρίσκονται συγκεκριμένες ελευθερίες.

Προνόμια εμβολιασμένων: Ένα βήμα πριν τις ανακοινώσεις

«Πρόκειται να ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα σχετίζονται με τις διευκολύνσεις που θα μπορούν να έχουν οι εμβολιασμένοι, γιατί όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη.

Η υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι «οι εμβολιασμένοι, επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο, υποδηλώνουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη τους, όπως είναι και η ανάγκη όλης της κοινωνίας, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Άρα θα υπάρξει ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα για κάποια μέτρα τα οποία θα αφορούν στους ειδικούς χώρους ψυχαγωγίας, δηλαδή το πώς θα μπορεί κάποιος να λειτουργεί αυτούς τους χώρους, δηλαδή η εστίαση, τα γήπεδα, τα θέατρα, οι συναυλίες, άρα εκεί που θα επιλέξει κάποιος να λειτουργήσει έναν χώρο με πλήρως εμβολιασμένους θα έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πληρότητας αλλά και πιο χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλα αυτά θα διευκρινιστούν την ερχόμενη εβδομάδα».

Σκέρτσος: Οι εμβολιασμένοι θα έχουν ξανά κανονική ζωή

Στο ίδιο μήκος κύματος το Σάββατο, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως στόχος όλων είναι να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται και όχι η επιβολή περιορισμών. Παράλληλα, τόνισε πως «οι πολίτες, εφόσον εμβολιάζονται, επανέρχονται στην κανονικότητα και τα δικαιώματα που όλοι έχουμε στερηθεί τους προηγούμενους 15 μήνες» και πως από τη μετάλλαξη Δέλτα κινδυνεύουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονα παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, για τη δυνατότητα φερ’ ειπείν των επιχειρηματιών στο χώρο της ψυχαγωγίας να διαθέτουν το κατάστημά τους μόνο σε εμβολιασμένους ή πρώην ασθενείς. «Όποιος θέλει να έχει και πελάτες που δεν είναι εμβολιασμένοι, θα υφίσταται πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή περιορισμένη πληρότητα, υποχρέωση για τεστ, μάσκες κ.λ.π. Δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να επιλέξουν ένα πιο χαλαρό υγειονομικό πρωτόκολλο ή όχι», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Τα 3+2 προνόμια στο τραπέζι

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συγκεκριμένες διευκολύνσεις, το «πράσινο» φως για τις οποίες αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως:

 1. Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου θα μπορούν να μεταβαίνουν, χωρίς self test, στην εργασία τους και στα γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση)
 2. Να μετακινούνται ελεύθερα σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου

Παράλληλα, 3 ακόμα προτάσεις φαίνεται πως θα υιοθετηθούν, επαναφέροντας τη ζωή των εμβολιασμένων σε κανονικούς ρυθμούς. Έτσι, αναμένεται να ανακοινωθεί:

 1. Η ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
 2. Οι μετακινήσεις και τα ταξίδια χωρίς τεστ
 3. Η είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς

Είσοδος με QR Code

Αυτό που μένει να απαντηθεί είναι αν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πάρει την απόφαση ώστε οι εμβολιασμένοι να μπαίνουν στους συγκεκριμένους χώρους με την επίδειξη του Ευρωπαϊκού ή του Εθνικού πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Ο υπεύθυνος του καταστήματος θα το ελέγχει μέσω μιας ειδικής εφαρμογής.

Διασκέδαση 2 ταχυτήτων

Ακόμα όμως ένα σχέδιο που μελετάται με προσοχή αφορά ειδικά την εστίαση και την ψυχαγωγία. Το πλάνο προβλέπει υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων να μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους – δηλαδή να είναι covid – free καταστήματα ή χώροι – οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.

Εάν ο ίδιος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Για παράδειγμα, στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κ.ό.κ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας τέλος – Τι ισχύει για εργαζόμενους και self test

Αναλυτικά, από Δευτέρα 28 Ιουνίου, ισχύει: 

 • Άρση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα.
 • Εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). Θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
 • Επίσης, αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι, από έξι (6) άτομα.
 • Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι (120) ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

 • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
 • Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
 • Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από την Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.
 • Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Τι ισχύει για τη μάσκα

 • Ισχύει η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
 • Ισχύει η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός /συνωστισμός.

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.ethnos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ