Τετάρτη 28.07.2021

Τελική ευθεία για ρύθμιση κορονο-χρεών

Θέμα το πολύ 10 ημερών είναι η ανακοίνωση της νέας ρύθμισης οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται με στόχο η ελληνική πρόταση για τη βελτίωση της ρύθμισης να συζητηθεί σε επίπεδο επικεφαλής μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, με χθεσινή του δήλωση ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. -και γνώριμος στους Έλληνες πολίτες καθώς διετέλεσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομάδα των θεσμών κατά τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων-, κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει με «πολύ ανοικτό μυαλό» την πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κ. Κοστέλο δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία, σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει αυξήσει το ύψος του χρέους νοικοκυριών, επιχειρήσεων – κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ορισμένες καινοτόμες προσεγγίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση του χρέους λόγω του κορονοϊού. Πιστεύω ότι σίγουρα θα προσεγγίσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά την πρόταση των ελληνικών αρχών με πολύ ανοιχτό μυαλό. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος, το οποίο έχει δημιουργηθεί λόγω του κορονοϊού. Βέβαια πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να παρέχει τα σωστά κίνητρα και να διασφαλίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη».

Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση; Τα παρακάτω:

Πρώτον, ότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μόνο από φορολογούμενους που χαρακτηρίζονται ως πληγέντες από την πανδημία. Δηλαδή, η ρύθμιση θα αφορά μισθωτούς που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, επιτηδευματίες που ανέστειλαν την επαγγελματική τους λειτουργία και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια ή όσους απολύθηκαν μέσα στην πανδημία. Φορολογούμενοι που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία (επιχειρήσεις που λειτούργησαν κανονικά και δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι) δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης.

Δεύτερον, ότι θα υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής όλων των χρεών που μπήκαν σε αναστολή ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέσα στην πανδημία. Δηλαδή, η ρύθμιση δεν θα καλύπτει μόνο τις φορολογικές ή τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ανεστάλησαν αλλά και τυχόν οφειλές από φόρους εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέσα στην κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός χωρίς υπαιτιότητα του φορολογούμενου.

Τρίτον, ότι θα προβλέπεται αυξημένος αριθμός δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών. Το βασικό σενάριο προβλέπει τις 60 ή τις 72 δόσεις, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι όσοι πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις ή εφάπαξ θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση (κυρίως άτοκη περίοδο αποπληρωμής των οφειλών).

Τέταρτον, ότι θα δοθεί το δικαίωμα αναβίωσης των 100 ή των 120 δόσεων για όσους απώλεσαν τα ευεργετήματα αυτών των ρυθμίσεων μέσα στην πανδημία.

Επιδότηση παγίων δαπανών

Στο μεταξύ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το ποσοστό επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων που επλήγησαν σε τέτοιο βαθμό από την πανδημία ώστε να εμφανίσουν μείωση εσόδων άνω του 30% αλλά και ζημιές.

Η διαδικασία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου και τα στατιστικά που συγκέντρωσε το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ότι υποβλήθηκαν συνολικά 70.000 δηλώσεις. Από αυτές όμως, όπως τόνισε και χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τις προϋποθέσεις του προγράμματος ενίσχυσης με το ποσό των 500 εκατ. ευρώ πληρούν μόνο οι 30.000. Οι υπόλοιπες είτε δεν εμφανίζουν ζημιές, είτε δεν πιάνουν το όριο μείωσης του τζίρου κατά 30%, είτε -και αυτό παρατηρήθηκε σε περίπου 2.000 περιπτώσεις- ναι μεν πληρούν τα κριτήρια, αλλά προκύπτει ότι οι πάγιες δαπάνες τους έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Από τη στιγμή που η ΑΑΔΕ έχει συγκεντρώσει την τελική λίστα των δικαιούχων ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά και το ύψος των παγίων δαπανών που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από τις επιστρεπτέες προκαταβολές ή άλλα μέτρα στήριξης, το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί το ποσοστό επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεδομένου ότι υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ -το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών καλύπτει ένα σημαντικό μέρος από τα μέτρα της φετινής χρονιάς που βρίσκονται σε εκκρεμότητα συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ-, το ποσοστό μπορεί να φτάσει και στο 80% ή στο 90%, καθώς ο αριθμός των τελικών δικαιούχων (30.000 επιχειρήσεις) είναι μικρότερος από αυτόν που προϋπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών.

Μόλις εκδοθεί η απόφαση, οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις στην πλατφόρμα my business support. Οι επιδοτήσεις δεν θα καταβληθούν σε μετρητά, αλλά θα αποπληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα, μέσω της πλατφόρμας, ο φορολογούμενος θα βλέπει το ποσό που δικαιούται και θα διαλέγει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο θα το διαθέσει, δηλαδή τι ποσοστό θα κατευθύνει για την πληρωμή φόρων και τι ποσοστό για την αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Η υποβολή των τελικών αιτήσεων θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, ενώ οι συμψηφισμοί των επιδοτήσεων θα γίνουν αποκλειστικά με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς.

 

Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: www.naftemporiki.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ