Τετάρτη 22.03.2023

Τέμπη: Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες για τη μοιραία νύχτα -Προχωράει η ανάκριση

INTIME NEWS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που στέρησε τη ζωή σε 57 άτομα, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και των τρένων.

Με τον 59χρονο σταθμάρχη Λάρισας, μετά την απολογία του, να παραμένει προφυλακισμένος, πλέον στο γραφείο της ανακρίτριας καλούνται εν ενεργεία και συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί, σε μια προσπάθεια που γίνεται να αποσαφηνιστεί το τι προκάλεσε τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας.

Όπως έγραψε νωρίτερα το iefimerida.gr, οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα ίσως είναι καταιγιστικές, αφού οι δικαστικές αρχές έχουν βάλει στο κάδρο και νέα πρόσωπα που έχουν ευθύνες για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΡΤ, ενδεχομένως να διευρυνθεί ο κύκλος των ανθρώπων στους οποίους θα αποδοθούν ευθύνες.

Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες για τη μοιραία νύχτα

Χθες πραγματοποιήθηκε η κατάθεση του συνταξιούχου σταθμάρχη κ. Γιάννη Κολλάτου, ο οποίος είπε ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης δούλεψε από τον ίδιο στον σταθμό της Λάρισας. Το λειτούργησε ο ίδιος από το 2007 μέχρι το 2009 και -όπως είπε- αν υπήρχε το ηλεκτρονικό σύστημα και αν λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο σταθμάρχη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνάδελφοί του φαίνεται να έχουν καταθέσει στην ανακρίτρια ότι διαχειρίστηκε πάρα πολλά τρένα το ίδιο απόγευμα, ότι έφυγε μισή ώρα με 20 λεπτά νωρίτερα και ότι σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η αμαξοστοιχία 62 έφτασε στον σταθμό της Λάρισας στις 11:05, δεν θα μπορούσε να είχε βοηθήσει, γιατί στις 11 έληγε η βάρδιά του.

Ο προϊστάμενος Επιθεώρησης, πριν λίγες ημέρες, αυτοβούλως κατέθεσε στην ανακρίτρια το χαρτί με τις βάρδιες στο οποίο φαινόταν ότι σε εκείνη τη μοιραία βραδινή βάρδια, τη νύχτα του δυστυχήματος ήταν τρεις. Οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι είναι δύο στην πρωινή, δύο στην απογευματινή, αλλά μόνο ένας στη βραδινή βάρδια.

Την Παρασκευή η απόφαση για το εάν η υπόθεση θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή

Την ίδια ώρα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, την ερχόμενη Παρασκευή (10/3) θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Λάρισας προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών σε εφέτη ανακριτή. Τη σύγκληση της Ολομέλειας των 21 εφετών έχει ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Πηγή: iefimerida.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ