«Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη, το περίσσευμα αυτό μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται. Ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται γύρω από την καρδιά και στην κοιλιά απελευθερώνει χημικά στο σώμα τα οποία μπορεί να γίνουν επιβλαβή για την υγεία. Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τον περιορισμό της πλεονάζουσας πρόσληψης ζάχαρης», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota, So Yun Yi.
Η παρατηρητική αυτή μελέτη εξέτασε τόσο τα σακχαχαρούχα ροφήματα (όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, τα ενεργειακά ποτά) όσο και τη ζάχαρη που προστίθεται σε τρόφιμα και ροφήματα για πιο γλυκιά γεύση (κατά το μαγείρεμα ή στα επεξεργασμένα τρόφιμα).
Η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων μετρήθηκε τρεις φορές στη διάρκεια μιας 20ετούς περιόδου (1985-2005) και μετά από 25 χρόνια (2010) πραγματοποιήθηκαν υπολογιστικές τομογραφίες στον θώρακα και την κοιλιά, ώστε να μετρηθεί ο όγκος του λίπους στις περιοχές αυτές.
«Τα ευρήματά μας παρέχουν περισσότερα στοιχεία για το γεγονός ότι η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών σχετίζεται με μεγαλύτερη ποσότητα λιπώδους ιστού. Και γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα λίπους σχετίζονται με υψηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και διαβήτη», τόνισε η Δρ. Lyn Steffen, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Η ειδικός συνιστά τον περιορισμό της ποσότητας προστιθέμενης ζάχαρης που καταναλώνεται ημερησίως. «Πιείτε νερό αντί για ζαχαρούχα ροφήματα και επιλέξτε πιο υγιεινά σνακ αντί τροφίμων πλούσιων σε προστιθέμενη ζάχαρη. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα που αγοράζετε, αναζητώντας συστατικά όπως σιρόπια, γλυκόζη, φρουκτόζη, σακχαρόζη και μαλτόζη. Αν γνωρίζετε πού κρύβεται η ζάχαρη θα μπορέσετε να τη μειώσετε πιο εύκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
πηγή ygeiamou.gr