Παρασκευή 27.01.2023

Συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών: Νέα έρευνα τις συνδέει με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Τι διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου California San Diego.

H χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας στο σολάριουμ είναι ήδη γνωστό για τους επιστήμονες ότι ενέχει κινδύνους για την υγεία. Έτσι, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου California San Diego αποφάσισε να ερευνήσει την εφαρμογή της σε συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών, αν και σε διαφορετικό φάσμα από εκείνο του σολάριουμ, και την ενδεχόμενη σύνδεσή της με παθήσεις.

«Τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας σε συνδυασμό με προϋπάρχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι και πως αυτές οι συσκευές, περίπου όπως και το σολάριουμ, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμου καρκίνου του δέρματος» έγραψαν σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications».

«Τα αποτελέσματα των πειραμάτων μας σε συνδυασμό με προϋπάρχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές στεγνώματος βερνικιού νυχιών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο χέρι».

Όπως διευκρίνισαν, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω συμπέρασμα. «Πιθανόν να χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να ολοκληρωθούν ώστε, κατόπιν, να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό», σχολίασαν.

Συγκεκριμένα, μια συνεδρία 20 λεπτών σε συσκευή στεγνώματος βερνικιού προκάλεσε το θάνατο άνω του 30% των κυττάρων που καλλιεργήθηκαν σε τρυβλίο Πέτρι, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί. Τρεις συνεδρίες ανέβασαν αυτό το ποσοστό στο 70%, ενώ τα εναπομείναντα κύτταρα, σύμφωνα με τη μελέτη τους, «παρουσίασαν μεταβολές στα μιτοχόνδρια και βλάβες στο DNA, καθώς και μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί και σε ασθενείς με καρκίνο του δέρματος».

Πηγή: marieclaire.gr με πληροφορίες από το webmd.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ