Παρασκευή 27.01.2023

ΣΥΡΙΖΑ-εκλογές: Ο πήχης του 28% στην πρώτη κάλπη και ο φόβος για νέα βαριά ήττα

Η φράση ανήκει σε παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αναγνωρίζει τη σκοπιμότητα αλλά αναδεικνύει ότι η απόφαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2016 να ψηφίσει την απλή αναλογική ήταν η κίνηση που επιτρέπει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ -6,5 χρόνια μετά– να διατηρεί τον ρόλο του δεύτερου μεγάλου κόμματος στο πολιτικό σκηνικό και να διατηρεί κάποιο αφήγημα εξουσίας, το αφήγημα της κυβέρνησης συνεργασίας, έστω με αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Παλιά συνταγή

Σε αυτό το προεκλογικό τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει με ό,τι χαρτιά έχει. Από τη μία η σκανδαλολογία και ο λαϊκισμός όπου θα επενδύει έως την τελευταία στιγμή. Και από την άλλη η προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι μία νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα, αλλά η πολιτική σταθερότητα θα έρθει από τη μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25. Με την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι αυτά τα τρία κόμματα θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν πάνω από 45% και τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής να «πιάνουν» το 10%. Με την προϋπόθεση, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει πίσω από τη δέσμευσή του και θα πρωτοστατήσει σε μία «κυβέρνηση ηττημένων». Και με την προϋπόθεση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συναινέσει χωρίς να απαιτήσει να μπει άλλο πρόσωπο στην πρωθυπουργία αυτής της υποτιθέμενης κυβέρνησης συνεργασίας, από τον Αλέξη Τσίπρα. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη το ΚΚΕ γύρισε την πλάτη με σκληρό και απαξιωτικό τρόπο στην Κουμουνδούρου που το εμπλέκει σε σενάρια ψήφου ανοχής για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μόνο και μόνο για να φανεί ότι ο Τσίπρας έχει προοπτική εξουσίας. Επιπλέον, επιβεβαιώνονται πλήρως οι πληροφορίες ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης απορρίπτει σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όσο και αν στρατηγικός στόχος για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ παραμένει η αποφυγή της δεύτερης Κυριακής. Σε αυτήν την… κινούμενη άμμο έχει να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας για να αξιοποιήσει τις πιθανότητες που του δίνει η απλή αναλογική που ψήφισε.

Συσκέψεις

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε από τη Βραζιλία και ξεκίνησε ήδη τις συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του για να προχωρήσουν οι ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων που έχουν καθυστερήσει. Δραγασάκης στο Επικρατείας στη 12η τιμητική θέση και άλλοι υποψήφιοι και υποψήφιες «Τσαπανίδου» στα ψηφοδέλτια όλης της χώρας, αλλά κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, παρά την γκρίνια της «Ομπρέλας» είναι κάποιες από τις διαρροές της Κουμουνδούρου για να διατηρεί το ενδιαφέρον. Πίσω από βαρύγδουπες φράσεις όπως «να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, προσαρμόζοντας την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες» κρύβεται η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσουν ζωντανή την προοπτική της κυβερνησιμότητας, με κάθε τρόπο και κόστος. Αλλιώς φοβούνται ότι στον δρόμο προς τη δεύτερη Κυριακή,  ιδιαίτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινηθεί στο 28% στην πρώτη Κυριακή όπως υπολογίζουν, θα επέλθει νέα δεινή εκλογική ήττα.

Σκληρή γραμμή ή φλερτ προς ΠΑΣΟΚ;

Κάποιοι παλεύουν με νύχια και με δόντια να πείσουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάει στις εκλογές με δύο στρατηγικές. Με στρατηγική πρώτης Κυριακής και με στρατηγική δεύτερης Κυριακής. Είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η στρατηγική των συνεργασιών πρέπει να κορυφωθεί και να εξαντληθεί μέχρι την πρώτη Κυριακή των εκλογών, καθώς δεν πιστεύουν ότι υπάρχουν πραγματικές πιθανότητες συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, πολλώ δε μάλλον που δεν υπάρχει σενάριο με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο την πρώτη Κυριακή. Και προσπαθούν να πείσουν τον κ. Τσίπρα ότι οφείλει να μπει στη μάχη της δεύτερης Κυριακής, απαλλαγμένος από σενάρια συνεργασίας και συμμαχιών, με στόχο να χτυπήσει την πρωτιά. Και τον προειδοποιούν πως αν δεν το κάνει, τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για άσχημα μαντάτα.

Του λένε ακόμα ότι στον δρόμο προς τη δεύτερη Κυριακή οφείλει να αναδείξει σκληρή γραμμή προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήδη θα έχει πρόβλημα προς τα δεξιά του και τη Ν.Δ. με «φιλομητσοτακικά» στελέχη και ψηφοφόρους του Κέντρου που αν δουν ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, τότε θα πάνε να ψηφίσουν Μητσοτάκη «για να μην ξανάρθει ο Τσίπρας».

Εχει και τους άλλους όμως ο κ. Τσίπρας. Τους «πασοκογενείς» και όχι μόνο, που του λένε ότι αν δεν διατηρήσει μέχρι την τελευταία στιγμή ζωντανή την ελπίδα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τότε κινδυνεύει να χάσει από την πρώτη Κυριακή τους ψηφοφόρους που είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν με κριτήρια ρεαλιστικά και όχι ιδεολογικά, δηλαδή να ψηφίσουν αυτόν που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πηγή: E.T.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ