Παρασκευή 29.03.2024

Στέλιος Πέτσας, στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ”

«Η πολιτική μας: λιγότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, ανάπτυξη για όλους»

 

Σημεία συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣKΑΪ” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

 

«Η πρότασή μας είναι, ξεκάθαρα, λιγότεροι φόροι»

Η μείωση των φόρων είναι στον πυρήνα της πρότασής μας. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, ξεκάθαρα, λιγότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές. Και αυτό γιατί, με τη μείωση των φόρων μένει, φυσικά, περισσότερο εισόδημα στην τσέπη όλων των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, δίνει το σήμα στην οικονομία ότι –εάν προσπαθήσεις, εάν αποδώσει το επενδυτικό ρίσκο που έχεις αναλάβει– θα σου μένουν περισσότερα χρήματα για εσένα και την επιχείρησή σου, προκειμένου να την αναπτύξεις ακόμα περισσότερο.

Στο ερώτημα, λοιπόν, εάν φέτος θα είναι ισχυρότεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης και εάν θα υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις ή μέτρα στήριξης της οικονομίας στο τέλος της χρονιάς, η απάντηση βρίσκεται στα στοιχεία που αναφέρουν –με απόλυτη σαφήνεια– όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος, ότι δηλαδή φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ υψηλότερος από τον αρχικό. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, μάλιστα, θα είναι υπερδιπλάσιος του αρχικού. Επομένως, εκτιμώ –όπως έχει αφήσει να διαφανεί και ο Υπουργός Οικονομικών– ότι θα υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερη παρέμβαση. Και αυτή δεν είναι μία πολιτική που εφαρμόζουμε συγκυριακά. Πρόκειται για μέτρα που βρίσκονται –επαναλαμβάνω– στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας.

Ο σχεδιασμός μας είναι, μέχρι το 2022-2023, να έχει απαλειφθεί όποια έκτακτη επιβάρυνση είχε επιβληθεί στα χρόνια του μνημονίου. Όπως, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε όλοι, πράγματι, τα δύο πιο μεγάλα μέτρα τέτοιου είδους ήταν η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Και σε αυτήν την κατεύθυνση προχωρούμε. Την ταχύτητα με την οποία θα έρθουν αυτά τα μέτρα, θα τη δείξει ακριβώς η ευρωστία της οικονομίας μετά την πανδημία.

 

«Την επόμενη τετραετία, θα έχουμε μία συνολική ανάπτυξη

– Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξήσουν, φυσικά, και τον κατώτατο μισθό»

Η δέσμευση για λιγότερους φόρους ήταν αντικείμενο της προηγούμενης προεκλογικής αντιπαράθεσης. Στην επόμενη, δεν θα είναι μόνο οι φόροι. Θα είναι όλα αυτά, τα οποία μας έκαναν να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη γύρω από την ελληνική οικονομία. Όταν βλέπετε ότι Πρωθυπουργός βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και έχει αυτές τις επαφές, βλέπετε και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα. Και αναφέρομαι από τα πιο απλά, τις πιο «κλασικές» δηλαδή επενδύσεις –από την αγορά ακινήτων σε τουριστικούς προορισμούς– μέχρι τα πιο σύνθετα –τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις επενδύσεις σε θέματα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η επόμενη τετραετία, δεν θα είναι απλώς μία τετραετία μείωσης φόρων, αλλά μίας συνολικής ανάπτυξης, η οποία θα θυμίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε δει μόνο σε μεταπολεμικές περιόδους.

Η αρχική πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,7%, έχει γίνει ένας ρυθμός ανάπτυξης λίγο κάτω από το 6%. Προσωπικά πιστεύω –με όσα βλέπω αυτή τη στιγμή και εάν δεν έχουμε, πραγματικά, κάτι απρόσμενο στην παγκόσμια οικονομία, που θα επηρεάσει και την Ελλάδα– ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 7% με 8%. Επομένως, τα περιθώρια στην οικονομία υπάρχουν. Και είναι θέμα της Κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου να τα κατανείμει με έναν τρόπο δίκαιο και –όπως προανέφερα– όχι συγκυριακό. Με έναν τρόπο, δηλαδή, που να στοχεύει στη μακροχρόνια κατεύθυνση που έχουμε χαράξει και που σχετίζεται με τον ευρύτερο σχεδιασμό μας για το πώς θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις και δουλειές στον τόπο μας. Και αυτό πιστεύω ότι θα αρχίσει να γίνεται ορατό από το επόμενο κιόλας διάστημα, αρκετά νωρίτερα, δηλαδή, από το τέλος του έτους. Γιατί, όπως έχετε δει και από τις προηγούμενες χρονιές, ο Πρωθυπουργός θέλει τέτοιου είδους παρεμβάσεις να ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό και να μην αιφνιδιάζουν κανέναν.

Όσον αφορά, τώρα, στους μισθούς, είναι σαφές ότι έχουμε έναν μηχανισμό διαμόρφωσης των μισθών, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τους ρυθμούς ανάπτυξης. Εφόσον, λοιπόν, ξεπερνούμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαμε σχεδιάσει στην αρχή, φυσικά, αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς, με πρώτο και κύριο τον μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Μακάρι, να συνεχίσουμε με αυτή την δυναμική στην οικονομία μας, έτσι ώστε αυτό το μέρισμα της ανάπτυξης να έρθει πολύ πιο γρήγορα στις τσέπες ιδίως των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος. Ο κατώτατος μισθός είχε περιοριστεί πάρα πολύ, τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της κρίσης. Πλέον, αυτό αρχίζει να αλλάζει. Χρειαζόμαστε, βεβαίως, κάποιο περιθώριο προκειμένου να φτάσουμε στα επίπεδα που θα θέλαμε. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι –από εδώ και στο εξής– όλο το φάσμα των μισθών θα κινηθεί ανοδικά και θα φέρει μία δίκαιη ανάπτυξη, όπως όλοι θέλουμε. Και αυτό γιατί, δεν θέλουμε εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης μόνο στα χαρτιά, αλλά αυτό να γίνεται πράξη στην τσέπη των συμπολιτών μας.

 

«Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news, γύρω από τα εμβόλια και την πανδημία, πρέπει να σταματήσουν στην πηγή τους

– Όσοι επιλέγουν να μην εμβολιάζονται, δεν μπορούν να “κρατούν” πίσω τους υπόλοιπους»

Νομίζω ότι είναι φανερό ότι κάποιοι θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος συμπολιτών μας, οι οποίοι είτε είναι ευκολόπιστοι, είτε έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας. Είδαμε να διακινούνται κάποια εξωφρενικά –θα τα χαρακτήριζα– κείμενα –τα οποία είναι προφανές ότι έχουν συνταχθεί από νομικό χέρι– με αποτέλεσμα η παρέμβαση της πολιτείας, πράγματι, να είναι απαραίτητη, προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει, αλλά και προκειμένου να προστατευθούν όσοι συμπολίτες μας παρασύρονται από όλα αυτά. Πρόκειται για ακραία περιστατικά –τα οποία είδαμε και στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα– τα οποία πρέπει να σταματήσουν στην πηγή. Και η Δικαιοσύνη, μέσω της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αρχικά, αλλά και με τα υπόλοιπα αρμόδια όργανά της ακολούθως, θα δώσουν τη λύση, όπως τη δίνουν πάντα.

Όσον αφορά τώρα στη διαχείριση της πανδημίας, ήταν σαφώς διαφορετική τον Μάρτιο του 2020 –για παράδειγμα– από ότι είναι τον Σεπτέμβριο του 2021. Και αυτό γιατί, στην αρχή –όπως γνωρίζουμε όλοι– δεν υπήρχε καμία προηγούμενη εμπειρία για τέτοιου είδους θέματα. Προστατεύσαμε τον πληθυσμό, παίρνοντας σκληρά μέτρα, όπως το λοκντάουν. Συνεχίσαμε, δίνοντας τη δυνατότητα για δωρεάν εμβόλιο, όταν αυτό ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες. Ακολούθησε μία εντατική προσπάθεια να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα ανακτήσουν γρήγορα την χαμένη κανονικότητα και καθημερινότητά τους και θα προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους, όσο και τους οικείους τους. Το πολιτικό, λοιπόν, διακύβευμα –εάν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίζαμε έτσι– το έχουμε αφήσει πίσω μας. Αυτό που έχουμε μπροστά μας, είναι το γεγονός ότι όσοι άνθρωποι πείστηκαν και έκαναν το εμβόλιο, θα πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά, καθώς το εμβόλιο –όπως έχει αποδειχθεί σε όλον τον κόσμο– αποτελεί το διαβατήριο επιστροφής στην κανονικότητα. Για τους υπόλοιπους που δεν έχουν πειστεί, χρέος μας είναι φυσικά να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους πείσουμε, ωστόσο δεν μπορούν να κρατήσουν πίσω ούτε τους συμπολίτες τους, οι οποίοι εμβολιάστηκαν, ούτε και την οικονομία. Επομένως, το βασικό ζητούμενο, αυτή τη στιγμή, δεν είναι να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού –κάτι που, πράγματι, είχε εξεταστεί στο παρελθόν– αλλά να συνεχίσουμε τη ζωή μας μπροστά. Εάν, μάλιστα, η προσπάθειά μας είναι χωρίς πισωγυρίσματα, εκτιμώ ότι οι περισσότεροι θα πειστούν ότι είναι προς το συμφέρον το δικό τους και των οικείων τους να κάνουν το εμβόλιο. Τους αρνητές, βεβαίως, δεν μπορούμε να τους πείσουμε. Ο αριθμός τους, όμως, δεν είναι ικανός για να μας εμποδίσει από το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας που συστήνουν οι ειδικοί.

 

«Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, όχι να συζητάμε για εκλογές»

Όπως έχει πει, επανειλημμένα, ο Πρωθυπουργός οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μένουμε σε αυτό. Και αυτό που έχει σημασία, δεν είναι το να συζητάμε για πρόωρες εκλογές, αλλά το να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό είναι, εξάλλου, και το βασικό  διακύβευμα της πολιτικής. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ